Annons

Annons

Annons

Annons

Inpå livet

Från utlandet till Skåne – deras Tiktoks om kulturkrockar får miljoner visningar

Mycket skog, inga formella titlar, och ingen som hejar på förbipasserande. På populära appen Tiktok berättar Christine "Krina" Kia och Laila Danell om kulturkrockarna som mött dem i Sverige - och lockar hundratusentals följare.

Christine Kia är född och uppvuxen i Uganda och har bott i Sverige i nio år. I flera av hennes videor lär hennes barn henne att uttala svåra svenska ord och skånska uttal.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

Christine Kia

Från början var det Christine "Krina" Kias döttrar som ville att hon skulle börja med Tiktok. Hon tvekade. Var inte appen för barn? Till sist lät hon sig övertalas.

Det dröjde inte länge förrän Christine Kias humoristiska och informativa videor lockat tusentals följare, och under pandemin har hennes konto ökat i ännu mer i popularitet.

– I början av pandemin gjorde jag en video om Sveriges coronarespons, som blev viral. En morgon vaknade jag och tänkte “jag borde lära mig uttala de svåraste svenska orden”. Jag började göra såna roliga saker.

Christine Kia har över 315 000 följare och nästan 6 miljoner gillamarkeringar på sina videor. Många handlar om mode och inredning, men de flesta om skillnaderna mellan hemlandet Uganda och Sverige.

Annons

Från villan i Teckomatorp berättar hon på ett humoristiskt sätt om kulturkrockar som mötte henne när hon flyttade hit för nio år sen. Det kan handla om allt från att svenskar inte hejar på förbipasserande på gatan, till att grannarna inte genast presenterar sig för den nyinflyttade, så som de hade gjort i Uganda.

Annons

Christine Kia förvånades i början över hur populära hennes videor blev. "En gång öppnade jag inte appen på en vecka. När jag kollade hade jag fått 5000 nya följare."

Bild: Hussein El-Alawi

– Jag får positiva, men även många negativa kommentarer. Så är det när man har många följare. Många svenska följare tackar mig och vill lära sig mer om Uganda.

Christine Kia gläds åt hur stort intresset är för hennes berättelser om livet i Uganda jämfört med Sverige. Samtidigt chokades hon också till en början av hur många som provocerades av att hon inte matchade deras fördomar om ugandier och afrikaner.

– “Du är afrikan, är det verkligen ditt hus? Hur kan du köra en sån bil? Vad gör du i Sverige om du inte är nöjd? Du borde vara tacksam.” Såna kommentarer får jag massvis av. Men det handlar inte om att det ena är bättre än det andra. Det finns bra och dåligt i båda kulturer. Jag vill bara visa att Afrika inte ser ut som många tror.

Med sina videor vill Christine Kia lära följarna mer om sitt hemland. Men hon vill också få folk som är nya i Sverige att känna sig mindre ensamma. Hon blir ofta igenkänd på jobbet, många gånger av människor som är nya i Sverige som kommer fram och frågar "hur gjorde du för att få vänner i här?".

– De flesta som har svårt att komma in i samhället tror att det är något fel på dem. Men det handlar bara om kulturen. Det tar tid att komma in i det svenska samhället. Om en person som är ny i Sverige kollar på mina videor, då kanske de ser att “Okej, det är så här Sverige är. Jag måste bara lära mig och anpassa mig".

Annons

Många känner igen Christine Kia på jobbet och kommer fram och visar uppskattning. "Jag är tacksam om mina videor hjälper andra människor känna sig mindre ensamma i Sverige."

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

När hon inte står framför kameran är Christine Kia egentligen en privat person. Uppmärksamheten är hon inte helt bekväm med, men Christine Kia är tacksam för Tiktok.

– Tiktok motiverar mig att berätta mer om mitt hemland. Det har på ett sätt tagit fram tankar jag alltid haft, och som jag velat berätta för folk. Jag är tacksam om mina videor hjälper andra människor känna sig mindre ensamma i Sverige.

Laila Danell

Laila Danell har en bakgrund i Surinam, i Sydamerika, med föddes i Nederländerna. Idag bor hon i Skåne.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Även Laila Danell har använt Tiktok som ett sätt att träffa nya människor i det nya hemlandet. Hon har bott i Sverige i två år och skapade ett konto på den populära plattformen i slutet på förra året. Sedan november har Laila Danell redan över 100 000 gillamarkeringar på sina videor.

– Redan efter min första video fick jag jättestor respons och det var så kul att prata med nya människor. Vissa ber mig “åka tillbaka” till Danmark på grund av min skånska dialekt, säger Laila Danell och skrattar.

Med en blandning av en tydlig skånsk dialekt och en holländsk brytning berättar hon om sitt första besök till Sverige 2017. Hon och maken hälsade på familjen i byn Påarp, öster om Helsingborg. På en promenad med släkten sprang svägerskans son iväg och gömde sig.

– Vi ropade efter honom, och såklart ropade jag på engelska. Men jag tänkte att om jag ropar på honom på svenska så blir han chockad och kommer.

Hon frågar maken vad hon kan säga, och när hon har tränat ett par gånger säger hon så högt hon kan:

Annons

– Kom hit ungjävel!

Annons

Maken började skratta och familjen stod chockade, men pojken kom fram från sitt gömställe.

– Jag fick reda på att det jag sa inte var snällt, säger hon.

Laila Danell berättar om händelsen på sin Tiktok och har fått hundratusentals visningar. Där gör hon även videos om kulturchocken hon upplever i Sverige.

– Jag träffade min man när jag tog en paus från mina läkarstudier i Holland. Han är från Sverige men studerade till pianist där och jag jobbade som kassörska.

Laila Danell är muslim, och makens familj är kristna, så de gifte sig tre gånger. Borgligt, på muslimska sättet och sen i en kyrka.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Laila Danell och den pianospelande svensken gifte sig snart.

– Vi gifte oss tre gånger. Först borgligt, sen på det muslimska sättet, eftersom jag är muslim. Och sist på det kristna sättet, för att min mans familj är kristna. Så jag fick ha på mig min bröllopsklänning tre gånger, säger hon.

I augusti 2019 bestämde sig paret för att flytta från Holland till Sverige. Idag bor Laila Danell och maken på Billesholm.

Laila Danell berättar hur svärmodern lärde henne svenska.

– Hon har en stockholmsk dialekt, men lärde mig skånska. Efter två månader kunde jag prata svenska flytande.

I Sverige har hon fortsatt sina psykologistudier på distans, samtidigt som hon jobbar som vikarie i matte, fysik och engelska på gymnasienivå i Helsingborg. Hon, men berättar att det finns flera saker som kom som en chock i det nya landet.

Laila Danell är obekväm med att kalla sin svärmor för hennes förnamn, så hon kallar henne "mamma" istället.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Laila Danell förvånades bland annat av hur stort Sverige är, hur mycket skog som finns och hur informellt man tilltalar varandra. Första gången makens familj besökte dem i Holland frågade hon honom om hon skulle kalla hans föräldrar för “herr” och “fru”.

Annons

– Om du gör det kommer de känna sig jättekonstiga, sa han till mig. Jag är fortfarande ovan vid att kalla min svärmor för sitt namn, så jag säger “mamma” istället, säger Laila Danell.

Idag vill Laila Danell slutföra sina psykologistudier, men även fortsätta göra videos på Tiktok.

– Jag är väldigt ny på sociala medier. Jag skaffade Instagram för bara två år sen. Men det har hjälpt mig så himla mycket att kunna prata med andra i Sverige genom Tiktok, säger hon.

Fakta

Detta är Tiktok

Tiktok är en kinesiskägd videoapp. Användarna spelar in videoklipp tre minuter där de dansar, läppsynkar med musik, eller pratar om ämnen som berör dem. Appen har över 1,1 miljard aktiva användare varje månad där majoriteten av användarna är barn och ungdomar. Appen har en automatisk algoritm där tittarna får upp klipp efter tidigare gillamarkeringar. Tiktok har även fått mycket kritik och har anklagats för censur och informationssamling.

Annons

Annons

Till toppen av sidan