Annons

Annons

Konstbubblan som sprack

Första domen efter konstkraschen – agent ska betala 162 miljoner

Mannen från Gdynia döms att betala 162 miljoner kronor till konkursboet efter det havererade pyramidspelet Timeless. Med hjälp av den första domen efter konstkraschen kan jakten på tillgångar i Polen inledas.

Joanna och Mikael Segelström, vid invigningen av nya Timeless Gallery i Marbella. Sedan sommaren 2018 är de två galleriägarna spårlöst försvunna. Foto: Timeless Gallery

Annons

Joanna och sonen Mikael Segelströms verksamhet växte från ett litet galleri utanför Trelleborg till en koncern med filialer i Polen, Spanien, USA och Mellanöstern. Omsättningen låg på miljardnivå, men allt hanterades länge i familjens två enskilda firmor.

HD och Sydsvenskan har i en rad artiklar berättat hur ett nätverk av agenter i Polen och Sverige hjälpte Segelströms att sälja in det lockande investeringsupplägget. Kunderna köpte ett konstverk, men fick samtidigt löfte om att Timeless ett halvår eller ett år senare skulle köpa tillbaka verket till minst tio procent högre pris.

Fakta

Så fungerade pyramidspelet Timeless

Kunderna erbjöds att köpa ett konstverk för en viss summa. Den som investerade skrev under två avtal: köpavtalet, men även ett återköpsavtal. I det garanterade Timeless Gallery att man X månader senare skulle köpa tillbaka samma konstverk till ett nytt och betydligt högre pris.

Upplägget har gjort att både polska finansinspektionen och den svenska konkursförvaltaren menar att det rörde sig om lån, inte köp av konst.

Den garanterade avkastningen varierade. I Sverige låg den ofta på cirka 20 procent på årsbasis, medan den i Polen kunde uppgå till 36 procent. Med tiden kom upplägget att få ett namn inom koncernen: Art Return Investment.

Annons

Annons

Efter sammanbrottet på vårvintern 2018 har konkursförvaltaren visat hur agenternas intensiva arbete ledde till fallet. Varje ny investeringsrunda krävde att ett mycket stort antal nya kunder hittades, för att kunna betala tillbaka den höga provisionen till tidigare investerare. Timeless var ett pyramidspel.

Under 2014 invigdes Timeless showroom i Gdynia, staden där mannen som dömts hade sin verksamhet. Foto från HD och Sydsvenskans arkiv.

I över 30 rättsprocesser i Ystad, Malmö och Linköping kräver konkursboet pengarna tillbaka från agenterna och deras bolag. De är konstkraschens stora vinnare men borde ha insett att upplägget var ohållbart, anser konkursförvaltaren. Att avkastningen var exceptionellt hög, att det handlade om låneverksamhet, inte försäljning, eller att konsten var extremt övervärderad.

Annons

I Polen var verksamheten störst, och mannen i den aktuella domen var den agent som hade störst försäljningsframgångar.

Annons

I Polen pågår en brottsutredning där Joanna Segelström misstänks för bedrägeri och otillåten bankverksamhet. Hon är internationellt efterlyst av Interpol. Skärmdump från interpol.int.

Efter konstkraschen kunde konkursadvokaterna i Malmö konstatera att 80 miljoner polska zloty, 193 miljoner kronor, under åren flutit in på mannens bankkonton. Till honom personligen och till hans bolag i Gdynia och på Cypern.

Mannens egna provisioner på varje genomförd konstaffär låg på mellan 22 och 25 procent, enligt de agentavtal som hittats.

Konkursförvaltaren anser att mannen haft ett mycket nära samarbete med Joanna Segelström, att han förde diskussioner om att bli koordinator för agenter på nya marknader, i Tyskland, på Malta och Cypern.

Annons

I juni föll en så kallad tredskodom i fallet med mannen från Gdynia. Så kallas domar där motparten inte dykt upp till rättegångsförhandling.

Bild från kronofogdens lager, där en del av konsten förvarats. I förgrunden: Akrobaten, en skulptur av Jerzy Kedziora. I bakgrunden syns tavlor av Taras Loboda och Pawel Kaminski. Foto från HD och Sydsvenskans arkiv.

Annons

Först senare i sommar har den vunnit laga kraft. Konkursförvaltare Patrik Kalman menar att han nu fått ett viktigt verktyg i handen.

– Det krävs att fordran är fastställd för man ska kunna få betalt, så enkelt är det. Nu har vi ett stort belopp som rätten har fastställt. Ett som vi formellt kan begära betalt för i Polen.

Nu kan arbetet påbörjas med att undersöka mannens möjligheter att betala tillbaka.

– Vi jobbar genom våra advokater på plats i Polen. Tillsammans med dem arbetar vi för att säkerställa så mycket tillgångar som det bara går.

Annons

Flera andra av de här processerna är igång. Ett par förlikningar har ingåtts. Med flera av de svenska agenterna pågår förhandlingar. Trögare är det i kontakterna med polska agenter. Några av dem har skaffat svenska advokater som ombud och där går det bättre framåt, förklarar Patrik Kalman.

Men han räknar med att möta flera tigande polska agenter, och att det slutar med fler tredskodomar.

– Om vi inte lyckas ingå förlikningar och istället måste förlita oss på domstolens avgörande, så kommer den här modellen att användas, säger han.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy