Annons

Annons

Helsingborg

Helsingborgs stad öppnar satellitkontor i Malmö

Eleverna är på väg tillbaka till skolorna. På andra håll i staden verkar hemarbetarna få fortsätta på distans ett tag till. Men pandemi eller ej, distansarbetet har satt sitt avtryck. I höst testar Helsingborgs stad att öppna satellitkontor i Malmö.

Helsingborgs satellitkontor i Malmö planerar att öppna i mitten av september eller början av oktober, men allt är beroende på hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att se ut, säger kommunens HR-direktör Jörgen Fransson.

Bild: Hussein El-Alawi, Björn Lilja

Annons

I en del av stadens verksamheter går man sakta tillbaka till det vanliga. I veckan välkomnar gymnasieskolorna tillbaka sina elever. Men på en del håll i staden har pandemiåret med hemarbete satt igång en utveckling som inte kommer att avstanna.

Så är fallet på Helsingborgs stad. På grund av pandemin kommer de kommunanställda som vill och kan arbeta hemifrån att fortsätta att göra det. Samtidigt håller kommunens HR- och förvaltningschefer just nu på att ta fram en plan över vilka förutsättningar som finns för att i framtiden fortsätta kunna arbeta platsoberoende.

– Bara för att Helsingborg är arbetsadressen ska man inte behöva vara på plats, säger Jörgen Fransson, HR-direktör på kommunen.

Ett steg i den här riktningen är att kommunen i höst kommer att hyra ett satellitkontor i Malmö, ett pilotprojekt där medarbetare kommer att kunna sitta en-två dagar i veckan och jobba.

Annons

– Vi har tittat på vilka hyresavtal vi sitter på och kollat på hur mycket kontorsplatser vi faktiskt behöver. Vi hade planer på ett satellitkontor redan innan pandemin men det här året med skarpt läge har bekräftat den idé vi redan hade, säger Jörgen Fransson.

Annons

Helsingborgs kommun är stadens största arbetsgivare och enligt Jörgen Fransson är det ett 100–tal personer som pendlar till arbetsplatsen söderifrån. Kontoret i Malmö kommer att ligga nära Malmö C och bestå av 6-8 arbetsplatser som ungefär 20-30 personer kan dela på.

– Det är en utmaning att pendla – kan det här bidra till att Helsingborg blir en ännu attraktivare arbetsplats? Vi har även diskussioner inom Helsingborgsfamiljen om att göra liknande upplägg inom de elva kommunerna, kanske kan vi till exempel sätta upp satellitkontor i någon av kranskommunerna, säger han.

På kommunen är man sedan tidigare inte främmande för att anställa folk som bor långt ifrån Helsingborg. På stadsbyggnadsförvaltningen finns det redan anställd personal som är bofast i Stockholmsregionen. Men detta kan komma att öka, när samstämmighet mellan arbetsort och bostadsort inte längre är intressant, säger Jörgen Fransson.

– Vi har erfarenhet att anställa nationellt men det kan mycket väl vara att man börjar kolla internationellt också.

Annons

Ungefär 40 procent av kommunens anställda jobbar nu i någon form på distans. I den nya planen tittar man på det som har fungerat bra och där det behövs förstärkning, till exempel inom yrken inom vård och omsorg där man jobbar "målgruppsnära" och inte kan arbeta på distans.

Är det ett mål i sig att fler ska jobba på distans?

– Det kommer absolut att hänga med i framtiden också, så här kommer det vara. Platsoberoende är ett begrepp vi utforskar just nu och det kan mycket väl komma att bli ett huvudspår. Finns det exempelvis något som en fysioterapeut gör som den personen kan göra hemifrån? Men att jobba på distans har inget eget värde, det handlar om att hitta former där man hittar en bra arbetsmiljö, säger Jörgen Fransson.

Annons

Fakta

Så här gör några stora verksamheter i höst:

Många stora Helsingborgsföretag fortsätter att jobba hemifrån i höst. På Ikea, Ica -handlarnas förbund och Academia säger man att man följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. I nuläget gäller riktlinjerna fram till den 30 september och uppmanar att alla ska arbeta hemifrån så ofta som det är möjligt.

På kommunens äldreboenden följer man också utveckligen noga. För tillfället råder inget besöksförbud och man tillämpar så kallade "trygga besök", där man om möjligt träffas i en boendes lägenhet. Besökare ombeds vara uppmärksamma på symptom, och undvika besök en vecka efter vistelse utomlands, berättar Ingrid Bergh, verksamhetschef på vård– och omsorgsförvaltningen.

Sedan den 7 juni råder inte heller besöksförbud på sjukhusen utan det är upp till varje verksamhet att göra en bedömning. Hur besöksrestriktionerna kommer att se ut under hösten beror på hur smittspridningen utvecklar sig den närmaste tiden, säger Jörgen Wenner, tf. sjukhuschef på Helsingborgs lasarett.

Alla elever i de kommunala gymnasieskolorna startar höstterminen på plats.
”Vi följer utvecklingen som tidigare och fattar löpande beslut om smittspridningsläget ändras. Vi är fortsatt försiktiga vilket innebär att elever och personal med symtom ska stanna hemma, lokala anpassningar av skolmiljön fortsatt gäller för att kunna sköta hygienen och hålla avstånd för att undvika trängsel.”, skriver Helsingborgs gymnasiechef Christian Olsson, i ett mejl.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy