Annons

Annons

Annons

Laholm

Familjens makalösa fynd: ”Trodde det var en handgranat”

Under en skräpjakt på stranden hittade 6-åriga Tova ett underligt föremål. Det visade sig vara en fisksändare som suttit fast på en tonfisk under ett helt år och som satt inne på värdefull information för internationell forskning. Nu belönas familjen med 10 000 kronor.

Text

Tova hittade fisksändaren under en skräpjakt på Mellbystrand nedanför Marias Camping.

Bild: Anna Larsson

Annons

Det var tidigt i höstas som systrarna Tova, 6 år, och Tilda, 3 år, var ute på skräpjakt tillsammans med sina föräldrar – en syssla som familjen ofta ägna sig åt.

Vid det här tillfället gick familjen uppe på Mellbystrands sanddyner efter att stormen härjat vilt dagen innan.

– Det ligger alltid mycket skräp på stranden efter en dag när vågorna har varit höga, berättar Sebastian Nilsson, pappa till de två skräpjägarna.

Familjen Nilsson brukar vara ute och plocka skräp för att värna om naturen.

Bild: Anna Larsson

Precis nedanför en sanddyn ser Tova något som hon inte anser hör hemma i naturen. När föräldrarna ser föremålet som Tova har plockat upp hajar de till. Skräpet liknar en handgranat.

Annons

Annons

Tillsammans vred de och vände på föremålet och diskuterade huruvida de skulle sortera det som plast eller inte.

– Det var då vi såg att det stod kontaktuppgifter och "reward" på föremålet, säger pappa Sebastian.

Först tyckte föräldrarna att fisksändaren såg ut som en handgranat. Vid närmare titt såg de kontaktuppgifterna till forskargruppen och ordet "reward". Foto: Privat

Efter lite research hemma vid datorn kom de fram till att den handgranatliknande prylen vara en fisksändare från ett forskningsprojekt som undersöker hur blåfenade tonfiskar rör sig geografiskt.

– Tydligen har märket suttit på en över två meter lång tonfisk som hade simmat in i Laholmsbukten. Vi trodde inte ens att det fanns så stora fiskar längs vår kust, säger han.

Egentligen skulle sändaren har skickat ut en signal att den lossnat från fisken, men det hade det inte gjort. Trots det var den full med information om tonfiskens simvägar och hur den återvände till den svenska västkusten.

Andreas Sundelöf är forskare på SLU som driver projektet med stöttning av ICCAT. Med informationen från fisksändarna är deras förhoppning att få kunskap som kan stärka ett hållbart användande och bevarande av tonfisken i både svenska vatten och internationellt. Foto: SLU

Andreas Sundelöf är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och jobbar i projektet. Han säger att förhoppningarna var låga när de fick tillbaka den försvunna sändaren:

Annons

– Batteriet hade laddat ur och vi visste inte om vi skulle få tillbaka någon data. Det tog tid att få svar, men när svaren kom så var det ett komplett dataset med en fisk som hade haft på sig märket i ett helt år, precis som det var tänkt. Så det var fantastiskt nyheter, säger han.

Annons

Tack vare fisksändaren kunde forskarna se hur märket fästes på den 252 centimeter lång blåfenade tonfisken i Skagerrak augusti 2019. Därefter begav den sig ut i Atlanten där den tillbringade vintermånaderna. När våren var i antågande simmade tonfisken vidare mot Kanarieöarna och den afrikanska västkusten i jakt på föda. Sedan spendera tonfisken tid i Biscayabukten och Medelhavet innan det blev dags att återvända, likt en sommargäst, till Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt där sändaren slutligen lossnade från fisken.

Där här var första gången som en fisksändare hittade av misstag i Sverige. Familjen fick 1000 euro i belöning för det unika fyndet.

Bild: Anna Larsson

Efter att familjen skickat upp sändaren till forskarna fick de plötsligt ett till mejl. De ville ha familjens kontouppgifter och berättade att de skulle få belöning för deras fynd.

– De skrev till oss att vi skulle få en insättning på 1000 euro. Vi trodde att de hade skrivit fel summa och egentligen medan 100 euro. Men vi fick mycket riktigt 1000 euro. Då sa Tova att det får bli en sommarsemester med hotellnätter, berättar Sebastian.

Nu meddelar Andreas Sundelöf att årets blåfenade tonfiskar snart återvänder till det svenska vattnet och att deras sändare är programmerade att lossna i Skagerrak i slutet av sommaren. Sebastian å andra sidan uppmanar folk att gå på skräpjakt på stranden och säger menande att det ibland kan det resultera i en välbetald belöning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan