Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Sjunkande vaccinvilja i Skåne – rekordmånga lediga tider

Under juli sjönk vaccinviljan tvärt i Skåne och har inte återhämtat sig. Nu finns nära fyrtio tusen lediga tider och en del av de privata aktörerna måste dra ner på öppettiderna.

Antalet lediga vaccintider är rekordhögt efter semesterperioden - om bokningarna inte ökar blir det kärvt för vaccinatörerna.

Bild: TT

Annons

I de högsta riskgrupperna, över 60 år, är nästan alla vaccinerade. I yngre åldersgrupper är andelen som fått åtminstone en dos uppe i 60-70 procent. Men sammanlagt är det ändå nära 230 000 skåningar över 16 år som inte ens fått en första dos - i läget då skolor, universitet och många arbetsplatser drar igång verksamheten.

– Nu får vi ju se vad som händer, om folk kommer tillbaka från semester och tänker att de ska ta tag i vaccinationen, säger Kristin Juneberg, projektsamordnare för Vaccina.

De privata aktörerna som vaccinerar grupperna under 60 år hade kontrakt med Region Skåne till och med augusti. Det har förlängts till oktober - därefter är det oklart var och hur covidvaccin erbjuds.

I mitten av juli märktes en tvärt minskad efterfrågan på vaccintider, då fanns 20 000 lediga tider. Nu en månad senare har det dubblats och under tisdagen fanns 38 000 obokade tider.

Annons

Annons

För de privata vaccinatörer som står med undersysselsatt personal blir ekonomin i verksamheten ansträngd.

Vaccina planerar enligt vd Pontus Kressner ännu inte att dra ner vaccinationskapacitet eftersom man tror att bokningarna kommer att öka, men ”följer utvecklingen dagligen". Eftersom företaget på flera orter i Skåne håller till i hotell måste man eventuellt byta lokal om konferensverksamheten vaknar till liv.

Kry, som främst vaccinerar i Malmö och Lund, har inte heller planer på neddragning just nu.

Den aktör i Skåne som har allra flest lediga tider, Macc, planerar dock att dra ner på öppettider i Arlöv, Ängelholm och andra orter där man är verksam.

– Vi har i stort sett haft öppet alla dar i veckan i Arlöv och Ängelholm, det blir omöjligt. Men om bokningarna ökar efter semestern så kan vi växla upp väldigt snabbt, säger Kenneth Kronohage, som är delägare i Macc.

Flera av de privata aktörerna har börjar med drop-in-vaccinering, det finns också exempelvis hos Macc möjligheter att tidigarelägga dos 2 om det finns lediga tider.

Att Astra-Zenecas vaccin inte längre används alls, har gjort att en del eftersläntrare över 65 år nu bokar tider.

– Det har underlättat, vi slipper en del diskussioner om det vaccinet, säger Kenneth Kronohage.

Totalt sett ligger andelen vaccinerade med minst en dos i Region Skåne i nivå med Stockholm och Västra Götaland, runt 77 procent. Samtliga tre storstadsregioner ligger lite lägre än mindre folkrika regioner.

Annons

För de yngre gymnasieelever som nyligen börjat vaccineras, har Region Skåne nått cirka 30 procent. I landet varierar andelen från 11 procent i Kronoberg till 70 procent i Region Uppsala, som valt att skicka ut förbokade tider till den yngsta gruppen.

Annons

Men Skåne uppmärksammades nyligen av SVT för att vara sämst i landet när det gäller andelen medelålders invånare som vaccinerat sig. I statistiken syns också att män vaccinerar sig i lägre grad än kvinnor.

– Männen måste vakna till! Jag förstår inte hur man vågar gambla nu med deltavarianten på väg in. Det handlar både om ett individ- och samhällsansvar, säger Kenneth Kronohage.

Han suckar lite över hur tillgång och efterfrågan varit i otakt sedan vaccineringen av den stora gruppen under 60 år startade i maj.

– Först var det svårt att få vaccin nog, ett tag i juli var det tufft att få tag i personal och nu är det ont om armar att sätta nålar i. Det är vaccinationssatsningen i ett nötskal, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy