Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Malmö och Köpenhamn hanterar hivfrågan på olika sätt.”

Regeringen, och särskilt socialminister  Lena Hallengren (S) som har ansvar för sjukvårdsfrågor,  bör låta sig inspireras av Köpenhamns ambition och handlingskraft, skriver Peter  Månehall,  senior sakkunnig  på Posithiva  Gruppen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vården för personer som lever med hiv ser olika ut i Sveriges regioner. Det gör att förutsättningarna för att få en bra vård skiftar beroende på var i landet man bor, skriver Peter Månehall.

Bild: Julia Lindemalm

Annons

 WorldPride  2021 pågår för fullt i Malmö och Köpenhamn, två städer som hanterar hiv på helt olika sätt. 

Köpenhamn  är  först i Skandinavien att  gå med i Fast Track Cities-initiativet,  en satsning från bland andra  FN-organet  UNAIDS,  som  har som mål   att till år 2030 eliminera hiv  och  aids i världens städer. 

Köpenhamn  siktar  in sig på  det  nya  UNAIDS-målet  för hiv:  95-95-95, det vill säga  att 95  procent av alla personer som lever med hiv ska ha fått diagnos, 95 procent av dem ska behandlas med  hivläkemedel  och 95 procent av dem ska ha  en  icke-mätbar virusnivå, och därmed  smittfri hiv.  Köpenhamn satsar nu  på att hivtesta i stor skala.

 Sveriges regering har skrivit under Agenda  2030  där ett av målen är att  eliminera hiv  och  aids till år 2030,  men Sverige  är en av de sämsta länderna  i Europa på  att  upptäcka  hiv i ett tidigt skede.

Annons

 Idag når Sverige knappt upp till UNAIDS tidigare 90-mål:  att diagnostisera 90 procent  av dem som lever med hiv.  

Annons

 Stora delar av  hivvården  har styrts om i Sverige, all icke-hivrelaterad vård  landar nu hos primärvården. Det betyder att patienter med hiv tvingas  vända sig till en vårdcentral eller en husläkare när de blir sjuka – något som gör att personer med hiv blir oroliga för att de inte får bästa möjliga vård.

En  kartläggning som  Posithiva Gruppen har genomfört  visar att oron är befogad.  Undersökningen som handlar om  hivvårdens  och primärvårdens  ansvarsfördelning visar att  vården för personer som lever med hiv ser olika ut i Sveriges regioner. Det gör att förutsättningarna för att få en bra vård skiftar beroende på var i landet man bor.  Av de 108 personer som lever med hiv som deltog i undersökningen svarade 70 procent dessutom  att kunskapen om hiv inom primärvården är  låg  och 45 procent  uppgav  att  bemötandet  inom primärvården  är dåligt.    

 Primärvårdens  okunskap och vårdpersonalens ibland negativa attityd  till  personer med hiv kan resultera i  sämre  vård  och diskriminering. En fråga är om personalen klarar av att bedöma huruvida symtomen hos en patient med hiv kan vara relaterade till hivinfektionen.  

Annons

Med  allt fler stafettläkare inom primärvården finns det risk för att  personer som lever med  hiv  måste  bli  sina egna  medicinska experter för att säkerställa att de får tillgång till rätt vård.   Många stafettläkare inom primärvården har ingen kunskap om hiv.

Annons

Posithiva Gruppen föreslår att Sverige ska möta  målsättningarna för  Agenda 2030 kring  hiv genom att:  

 • Hivtesta i stor skala, även i grupper som inte brukar betecknas som riskgrupper,  för att hitta personer som inte vet om att de lever med hiv och därför inte får någon behandling.  Ett förslag är att  lägga in hivtest i  vanliga hälsoundersökningar.

• Större städer  ska gå med  i  Fast Track Cities-initiativet, precis som Köpenhamn,  som siktar på en vision med noll  nya fall av hiv år 2030.  

• Utbilda kring hiv i primärvården så att den kan förse patienter med en  sammanhållen  och kunskapsbaserad vård.  Ett kunskapslyft behövs även för att möta de speciella utmaningar och vårdbehov som drabbar  gruppen äldre som lever med hiv.   

Sverige behöver en nationell handlingsplan för hiv som styr regionernas insatser för att undvika regionala skillnader  och  ojämlik  hivvård.

Annons

Regeringen, och särskilt socialminister  Lena Hallengren (S) som har ansvar för sjukvårdsfrågor,  bör låta sig inspireras av Köpenhamns ambition och handlingskraft.

SKRIBENTEN

Peter  Månehall är  senior sakkunnig  på Posithiva  Gruppen  när det gäller hivfrågor  och politik . 

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy