Annons

Annons

Helsingborg

Han är malmöiten som skrivit boken om Helsingborgs The Tivoli

Helsingborgs stora nöjescentrum The Tivoli firar 25 år i början av september. Världsartister har stått på scen och nya förmågor har blommat ut. I samband med firandet släpps en jubileumsbok skriven av Malmöbon Åke Högman.

Författaren Åke Högman har skrivit boken om The Tivoli. Men en del känner kanske igen honom som deckarförfattaren till serien ”Morden i Mölle”.

Bild: Tom Wall

Annons

Vilka har du gjort boken tillsammans med?

– Det är ett grupparbete på tre. Tobias Green som gjort alla illustrationer i boken är också den som gjort i princip allt grafiskt åt The Tivoli sedan starten 1996, säger Åke Högman.

Den tredje personen i trion bakom boken är rätt given. Hasse Jönsson var nämligen den som, tillsammans med kollegan Joakim Olin, startade konsertverksamheten för 25 år sedan.

– Hasse Jönsson är ändå Hasse Jönsson. Allt började med att jag gjorde sex timmars intervju med honom.

Den gamla ångfärjestationen byggdes 1898, men slutade att användas 1991 när trafiken istället flyttade in på Knutpunkten. Sedan den 6 september 1996 har The Tivoli huserat i byggnaden.

Bild: Tom Wall

Annons

Annons

På sin dator tar Åke Högman fram ett utkast av boken. Omslaget är rött och har samma mått som en LP-skiva.

Vad är det som möter läsaren?

– Det är lika mycket en bilderbok som en bok att läsa. Den är uppdelad i flera delar. ”The Story” är i tre delar och är berättelsen i kronologisk ordning. En del är i början, en i mitten och en i slutet. I luckorna mellan är det ett 20-tal artistintervjuer, flera intervjuer med tidigare medarbetare och en del annat.

Åke bläddrar vidare.

– Lars Winnerbäck har skrivit en text själv och även författaren Fredrik Backman. Sen har jag gjort intervjuer med bland andra Maja Ivarsson, Thomas Öberg och Bryan Adams. Det är rätt coolt att han ville vara med.

Hur har det varit att skriva boken?

– Min utmaning var att berätta det här ställets historia så att det blir roligt och flyter på. För det har ju hänt väldigt mycket på The Tivoli. Allt från starten, MC-kriget då medlemmar i MC-gäng inte fick komma in när de hade sina jackor, till guldperioden efter det, sen nedgång och en konkurs som inte blev ett slut utan där man lyckades överleva. Det är rätt många händelser som man som författare ska få ihop.

Åke Högman kommer från Malmö, men har även en lägenhet i Höganäs.

Bild: Tom Wall

Annons

Annons

Hur kommer det sig att du fick frågan om att skriva den här boken?

– Eftersom jag är Malmöbo kanske det är lite konstigt att jag är med i det här grupparbetet, men samtidigt är jag Kullabygdens största wannabe och jag har levt med och i området här omkring.

– Genom åren har jag gjort nästan allt skrivet åt Holy Smoke i Höganäs och i samband med det har jag lärt känna Tobias Green [den grafiska designern för ”The bok”]. Så för fem år sedan när The Tivoli firade 20 år fick jag frågan från Hasse om jag kunde vara med och göra en jubileumstidning.

– Jag halkade liksom in där, och halkar man åt rätt håll så blir det ofta bra. Det är självklart ett hedersuppdrag att få det förtroendet.

Har du själv varit på The Tivoli under de här 25 åren?

– Haha! Det är den absolut värsta frågan som du egentligen inte får ställa. Nej är svaret, eller jag har spelat en gång på Kullaflygs tioårsjubileum. Då spelade jag en låt och efter mig kom Hasse Andersson.

Åke Högman har skrivit flera böcker tidigare. Bland annat boken ”Good stuff for good people” som handlar om Garage Bar i Höganäs.

Bild: Tom Wall

Annons

Annons

Boken släpps den 6 september, årsdagen för när The Tivoli höll sin första konsert 1996. Firandet på The Tivoli kommer innehålla musik och gäster. Det hela kommer att sändas live på hd.se.

Läs mer:

Bildextra: Konserterna på The Tivoli vi minns

Konkursen: Så gjorde The Tivoli comeback – fick nytt liv när krogdoldisar tog över

Coronapandemin: Ministern till Helsingborg för att vara med på The Tivolis premiär

Fakta

Åke Högman

Ålder: 64 år.
Bor: Både i Malmö och Höganäs.

Familj: Fru och vuxna barn.

Yrke: Musiker, skribent, journalist och kommunikatör. Har skrivit för Magasinet Skåne, Café, Nöjesguiden, Elle, Vagabond och Sydsvenskan.
Aktuell med: Som författare till boken ”The Bok” om The Tivoli som släpps 6 september. Han hoppas även släppa musik till hösten med bandet Åke Högman och guldet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy