Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaAtt skriva på nätet

Eskil Fagerström
Jag är sämst på sms, DDT är sanningen

Sämre syn. Stora händer. Aggressiv autocorrect. Bråttom. Att skriva sms kan vara ett helsike och en frustration.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Illustration: Ellen Paulsson

Annons

Jag minns det som det vore igår. Jag vikarierade på Kvällsposten och skulle skaffa mig min första mobiltelefon. En kollega tipsade. ”Du ska se till att välja en telefon som kan skicka ess-em-ess. Det är en väldigt bra funktion.”

Jag lydde hans råd och köpte en Nokia 2110. Fantastisk apparat. Kunde både skicka sms, spela Snake och komma ihåg de tio senaste samtalen.

Lite lättare har det förstås blivit att skicka sms sedan dess. Men sedan min första Iphone 2008 känns det inte som det blivit så där väldigt mycket lättare. Vilket är frustrerande. Att göra något tjogtals gånger per dag och fortfarande känna sig fumlig … det finns liksom ingen progression. Jag blir inte bättre, trots all övning.

Annons

Varför?

Dels blir förstås min syn sämre. Jag är också skapt med rätt stora händer och dito fingertoppar, så det blir en del feltryck. Dessutom är jag för fåfäng och lat för att använda olika fiffiga appar och hjälpmedel som eventuellt skulle kunna underlätta. (Andra har för små händer eller för torra fingertoppar. Då går det också trögt. För att inte tala om dem som har reella funktionsnedsättningar.)

Annons

Känslan av fumlig inkompetens gör att jag avskyr det där lilla fjuttiga tangentbordet. På ett reguljärt tangentbord skriver jag rätt rappt och kvickt, men att formulera sig via telefonens löjliga leksaksknappar känns som att försöka rulla köttbullar med boxhandskar på.

Denna pyrande, återkommande vardagsirritation blir extra påträngande när jag ska skriva min e-postadress. Den vill jag skriva skitfort, vilket naturligtvis leder till att jag skriver fel. Så får jag göra om det igen och igen och jäklar, vad det känns som om livet rinner förbi medan jag för miljonte gången hetsskriver eksil.fagrstrm@hdse eller rättar min telefon när den döpt om mig till Eslöv Fagerström.

Om inte DDT varit så svårt att få tag i hade jag haft ett rejält lager hemmavid, så många sms med instruktioner om DDT som jag skickat genom åren.

Vilket naturligtvis för oss till allas älsklingshatobjekt, autocorrect. Den lilla algoritmen som gissar vad vi egentligen vill skriva. Förvisso har den blivit lite bättre på sistone. Men otaliga äro de meddelanden där jag diskuterat, hyllat och bara i förbifarten nämnt det ruskiga, nu genomförbjudna, bekämpningsmedlet diklordifenyltrikloretan, mer känt som DDT.

Annons

För min telefon är DDT ett centralt inslag i svenska språket:

Då säger vi DDT! Jättebra att du tar itu med DDT. Kan du köpa DDT på väg hem från jobbet? DDT var det värsta jag har hört!

Annons

Om inte DDT varit så svårt att få tag i hade jag haft ett rejält lager hemmavid, så många sms med instruktioner om DDT som jag skickat genom åren. Jag hade kunnat lösa myggplågan vid Nedre Dalälven.

Det här är den femte och sista delen av vår sommarserie på temat ”Skriva på nätet”. Själv har jag skrivit om bruk och missbruk av utropstecken, liksom utnämnt emojier till nätets motsvarighet till kroppsspråk. Min kollega Andreas Ekström har kartlagt läget på skiljetecknen-fronten och även analyserat den svåra konsten att säga hej.

Samtliga texter handlar om hur vi alla lite till mans försöker navigera i vad som egentligen är en pågående revolution i hur vi kommunicerar människor emellan, hur det skrivna språket knådas för att funka i nya sammanhang och hur irrelevanta vissa konventioner då blir.

Kommer utvecklingen att fortsätta förvirra oss? Kommer våra texter om nätspråket att kännas pinsamt daterade om två år? Kommer jag att förbli lika usel på att knattra fram sms? DDT kan ni lita på.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy