Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Svensk vodka ska vara producerad i Sverige.”

Utländska intressen kämpar nu hårt för att exploatera varumärket Sverige genom att de kan tillverka och buteljera vad de kallar svensk vodka och svensk akvavit i länder med sämre arbetsvillkor, lägre löner och mindre kontroll från myndigheter med avseende på produktionens miljö- och klimatpåverkan, skriver Henric Molin, styrelseordförande för Spirit of Hven.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Om svensk vodka inte längre behöver tillverkas i Sverige finns det risk för att Absolut Vodka tvingas flytta utomlands, skriver Henric Molin, styrelseordförande för Spirit of Hven.

Bild: foto: Johan Wessman

Annons

Vi var många som blev ledsna när Absolut såldes till franska ägare, Pernod Ricard. I samma veva såldes Explorer, OP, Skåne, Hallands Fläder, Blossa, Grönstedts cognac till finska statsägda Altia.

För att säkerställa att svensk vodka och svensk akvavit tillverkas och buteljeras i Sverige med svensk sprit, svenskt vatten och svensk arbetskraft har landets spritproducenter tagit fram ett skydd för geografiskt ursprung (GI).

Tanken är att konsumenterna ska kunna lita på att om de köper en produkt som det står ”svensk vodka” eller ”svensk akvavit” på, så är den producerad i Sverige. Det innebär inte att produkten är bättre eller sämre, bara att konsumenterna har möjlighet att göra ett medvetet val att köpa en svenskproducerad vara. Kanske vill de köpa en vara som minskar klimatpåverkan genom kortare transporter eller göra något för att förutsättningarna för svenskt lantbruk ska finnas kvar. Eller så litar de bara mer på att svensk livsmedelsproduktion sker på ett hållbart, kontrollerat och etiskt sätt.

Annons

Annons

Att köpa svenskproducerade varor gör också att jobb kan finnas kvar i Sverige och inte flytta till utlandet.

En del som vill köpa svenskproducerat är kanske också stolta över varumärket Sverige och vill stötta det.

Utländska intressen kämpar nu hårt för att exploatera varumärket Sverige genom att de kan tillverka och buteljera vad de kallar svensk vodka och svensk akvavit i länder med sämre arbetsvillkor, lägre löner och mindre kontroll från myndigheter med avseende på produktionens miljö- och klimatpåverkan.

Spirit of Hven har nu överklagat att kammarrätten i Stockholm beslutat att det som kallas svensk vodka eller svensk akvavit inte behöver vara tillverkat i Sverige. Spirit of Hven vill skydda svenskt lantbruk, svensk vattenproduktion och svensk livsmedelsproduktion.

Domen innebär att Svensk akvavit, liksom OP, kan produceras av sprit och vatten som producerats i låglöneländer och buteljeras i länder med minimal kostnad och kontroll.

Det är glädjande att Pernod Ricard efter köpet av Absolut Vodka på ett ansvarsfullt och ödmjukt sätt satsat stora resurser i varumärket och produktionen i Sverige. Vad jag vet är varje flaska Absolut som säljs i världen producerad av svenskt spannmål, destillerad i Sverige, utspädd med svenskt vatten och buteljerad i Sverige. Dessutom är flaskan tillverkad i Sverige av återvunnet glas.

Annons

Om svensk vodka inte längre behöver tillverkas i Sverige finns det risk för att Absolut vodka tvingas flytta utomlands. Konkurrens från andra varumärken producerade med lägre tillverkningskostnader kan då konkurrera ut företaget på en internationell marknad. Det påverkar direkt hundratals arbeten i Sverige och ger sidoeffekter som berör tiotusentals arbeten.

Annons

Om Absolut Vodkas buteljering flyttar utomlands riskerar glasproduktionen att bli olönsam och Sveriges sista riktiga glasbruk hotas. Om glasproduktionen hotas i Sverige är frågan vad som händer med glasåtervinningen som finansierar stora delar av insamlingsstationerna.

Sverige riskerar också att drabbas av en kunskapsförlust. Absolut Vodka och forna Vin & Sprit har lyckats utbilda och fostra mängder av duktiga, innovativa och drivna företagare som skapat andra välmående företag. De har i sin tur skapat utveckling, arbetstillfällen och respekt för svensk livsmedelsproduktion.

SKRIBENTEN

Henric Molin, styrelseordförande för Spirit of Hven.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy