Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
De ville inte kämpa för sina fruars, mammors och systrars rättigheter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Afghanistans män har gång på gång visat att de inte är beredda att försvara Afghanistans kvinnor och flickor, menar insändarskribenten. Bilden visar milismän som senare utan större motstånd lade ner sina vapen när talibanerna ryckte fram.

Annons

Det talas i massmedia om regeringens svek mot tolkarna och mot ”ensamkommande”. Detta ”svek” är en bagatell jämfört med sveket mot Afghanistans kvinnor och flickor.

Afghanistans män har gång på gång visat att de inte är beredda att försvara Afghanistans kvinnor och flickor.

Det tydligaste exemplet är när den USA-utbildade armén och polisen lämnar sina vapen och tillhörigheter så fort talibanerna närmar sig! Ett annat exempel är när Kabuls flygplats fylls av män som vill lämna Afghanistan. Var är kvinnorna?

Annons

I massmedierna förklaras den afghanska arméns och polisens ovilja att slåss mot talibanerna med att de inte vill strida för en korrupt regering. Sanningen är nog istället att dessa män inte är beredda att strida för sina mammors, fruars och systrars rättigheter.

Annons

Under de år USA och Europa var närvarande i Afghanistan fick flickor gå i skolan. Flickor och kvinnor fick mödravård och sjukvård. Det började gro ett hopp om mänskliga rättigheter även för Afghanistans kvinnor. Detta hopp är nu helt grusat och de afghanska männen är inte beredda att skydda dem.

Den svenska regeringen och de politiska debattörerna i Sverige är inte mycket bättre. År 2018 beslutade regeringen att låta de afghanska män som saknade asylskäl stanna för att gå i gymnasiet.

Då precis som nu framställdes det att det är synd om dessa män, som kallades ”ensamkommande”, och en särlagstiftning infördes. Ingen gjorde något för att lätta upp reglerna för afghanska kvinnor och flickor!

De flesta ”ensamkommande” har lämnat sina mödrar och småsyskon i hemlandet för att söka lyckan i Europa. Varken 2018 eller idag talas det något om de kvinnor och flickor som de lämnade efter sig. Nu diskuteras amnesti åt de ”ensamkommande” och ändringar i lag för att få hem tolkar (män)!

En feministisk regering borde ägna sig åt att skydda Afghanistans kvinnor. Män är, som grupp, sällan särskilt utsatta i patriarkala samhällen. Varje man som utvisas till Afghanistan bör ersättas av en skyddsbehövande kvinna.

En feminist

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy