Annons

Annons

Annons

Samma stad – olika världar

Boende vid Gröningen störs nattetid – sätter upp staket

Gröningen är stadens stora mötesplats. Men också en plats som stör närboende. Nattlig lek på den stora lekplatsen och upplevelsen av narkotikahandel i området är ovälkomna inslag.

Text

Ulf Lauritzson är ordförande i en bostadsrättsförening som störs av oväsen från Gröningen nattetid. Problemen i området menar föreningen har tilltagit på senare år.

Bild: Emil Langvad

Annons

HD har i en serie artiklar om det delade Helsingborg lyft fram Gröningen som en mötesplats för helsingborgarna. Men vi har också visat att det finns en upplevd otrygghet. Samtidigt är polisen tydlig med att det inte är ett bekymmersamt område.

Men det tycker en del närboende längs med Drottninggatan.

– Det är mycket problem kvällar och nätter. Innan man byggde om lekplatsen var det lugnt. Men nu används den långt in på nätterna och oväsendet gör att man inte gärna använder balkongen och det går inte att sova med öppet fönster, säger Ulf Lauritzson, som är ordförande i en bostadsrättsförening i området.

På en skylt vid Surflekan uppmanas besökare att visa hänsyn till boende efter klockan 22.

Bild: Emil Langvad

Annons

Annons

Bilden han förmedlar bekräftas av andra vi talar med. Under varma sommarkvällar är det inget ovanligt med barnfamiljer på lekplatsen in på småtimmarna och det spelas inte sällan hög musik.

Får man inte räkna med lite stök och ljud när man bor i stan?

– Jo, och det gör vi. Men jag har efter midnatt flera gånger fått gå ner till lekplatsen för att försöka få folk att dämpa sig, säger Ulf Lauritzson och menar att man inte har något emot folklivet under dagtid och fram till kanske klockan 21-22 på kvällen.

Inbäddat innehåll

|Läsarfilmer: Boende vid Gröningen har spelat in hur det ibland låter sent på kvällarna. Filmerna är inspelade i juli och augusti vid 23.30-tiden samt klockan 00.30.

Den stora lekplatsen på Gröningen är populär. För populär nattetid, anser närboende.

Bild: Emil Langvad

Bostadsrättsföreningen har tagit upp olika problem med såväl polisen som kommunen och när polisen är synlig på Gröningen nattetid blir det lugnare. En lösning som nämns från de boende är att släcka ner lekplatsen vid 22-tiden.

Men oväsen är inte det enda problemet. De senaste åren uppges att bostadsrättsföreningen haft en mängd inbrott i bilar, lägenheter och källare. Man har därför lagt mycket pengar på säkerhet i fastigheten. Nu ska ett par bostadsrättsföreningar dessutom stänga av sin gemensamma gård med staket och grindar för 200 000 kronor.

Annons

– Vi har haft bilinbrott och vi upplever att personer smiter in på gården för att sälja droger, säger Ulf Lauritzson.

Annons

Det berättas om inbrott i olika hus nära Gröningen och bostadsrättsföreningen vi besöker har spenderat mycket pengar på säkerhet.

Bild: Emil Langvad

Andra vi talar med menar att problemet med narkotikahandel inte är begränsat till gårdarna runt Gröningen, utan att det också är vanligt förekommande på intilliggande Margaretaplatsen.

Det talas också om problem med elsparkcyklar och snabbkörande bilar.

Men samtidigt är det väl en attraktiv boendemiljö där lägenheterna kostar en rejäl slant?

– Visst är det en attraktiv miljö. Men jag har också hört nyinflyttade säga: "vad har jag köpt?”, säger Ulf Lauritzson.

Här ska ett staket och ett par grindar hålla obehöriga borta från bostadsrättföreningarnas gård.

Bild: Emil Langvad

Kommunpolisen Peter Karström säger att det är en bedömning från fall till fall om något är störande.

– Upplever man sig störd kan man höra av sig till polisen och så får vi åka dit och bedöma. Man kan inte säga att någon inte får vara på en lekplats till exempel efter klockan 23.30, säger han.

Om den upplevda narkotikaförsäljningen i området, säger Peter Karström:

– Det är inte ett ställe som utmärker sig. Vi har ett nära samarbete med staden och har en god bild av var ungdomar samlas och var det kan ske misstänkta transaktioner.

Annons

Polisen upplever inte att Gröningen är särskilt brottsdrabbat.

Har ni stor polisnärvaro på Gröningen?

– Det har vi. Vi är där folk samlas och det är i de centrala delarna av stan och Gröningen. Helsingborgs C är en annan plats där vi ofta finns. Det har varit fokus under sommaren dels för att arbeta brottsförebyggande men också trygghetsskapande, säger Peter Karström.

Annons

När HD tidigare under sommaren besökte Gröningen och pratade med en rad besökare var det en delad bild som gavs. Medan många hyllade platsen och integrationen som den medför – när folk flanerar, solar, badar, leker och har picknick – påpekar andra att det lätt blir för mycket folk på varma dagar och att det känns otryggt på kvällarna, med fortkörningar och högljudda ungdomsgäng.

I området helt nära den stora lekplatsen på Gröningen finns många bostäder.

Bild: Emil Langvad

LÄS MER:

”Man umgås med dem som är en själv lika, det har gällt i alla tider”

Rapport från Helsingborg: Rika områden drar ifrån

Gröningen – allas vardagsrum eller uppdelad och otrygg?

Här delar sig Helsingborg – barriärerna mellan invånarna allt högre

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan