Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Det allvarligaste är den stora vårdskuld som byggts upp under pandemin.”

Det är inte konstigt att Skåne har rekordlånga vårdköer. Alliansen har valt att använda statsbidragen till att förbättra regionens bokslut, skriver Henrik Fritzon, Anna-Lena Hogerud och Carina Svensson, Socialdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Covid-akuten på Sus i Malmö. Många operationer och behandlingar har skjutits upp på grund av att sjukvården fått ägna så mycket kraft åt covid, skriver artikelförfattarna.

Bild: Foto: Patrick Persson

Annons

Över 20 000 skåningar väntar på operation eller behandling. Mer än hälften av dem har väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Region Skånes borgerliga styre har lyckats sämre än resten av landet med att ge invånarna vård i tid, både före och under pandemin. Allt enligt statistik som SKR, Sverige regioner och kommuner, tagit fram.

Om Region Skåne ska klara av att beta av vårdskulden så snabbt som möjligt behövs en annan politik. Alliansen fortsatte spara på sjukvården mitt under brinnande pandemi. Socialdemokraterna anser istället att regionen måste satsa sig ur krisen.

Över hälften av Skånes befolkning är nu fullvaccinerad, och mer en tre fjärdedelar har fått en första dos. Vi måste alla fortsätta ta ansvar för att begränsa smittspridningen, men tack vare vaccinationen är det nu väldigt få som avlider eller ens behöver sjukhusvård för covid-19.

Annons

Andra konsekvenser av pandemin riskerar att finnas kvar betydligt längre. För regionernas del är det allvarligaste den stora vårdskuld som byggts upp under pandemin, alltså de många operationer och behandlingar som skjutits upp på grund av att sjukvården fått ägna så mycket kraft åt covid-19.

Annons

I Skåne var köerna till vård alldeles för långa även innan pandemin, men sedan mars 2020 har de vuxit dramatiskt.

Den styrande alliansen kan naturligtvis inte lastas för pandemin, men dess svar på den har lämnat mycket övrigt att önska. I synnerhet när det gäller vårdköerna. Även om köerna har vuxit i hela landet så har de vuxit mer i Skåne. Mellan januari 2020 och juni 2021 ökade antalet patienter som väntat på operation eller behandling längre än vårdgarantins 90 dagar med 75 procent i hela Sverige. I Skåne var motsvarande ökning 95 procent, det vill säga nästan en fördubbling. Samma mönster går igen oavsett vilken tidpunkt man väljer att jämföra med, under vilken som helst av pandemins faser. Skåne lyckas konsekvent sämre än rikssnittet.

Den viktigaste förklaringen är att alliansen valde att lägga stora sparbeting på sjukvården, trots att den socialdemokratiska regeringen täckte alla merkostnader för pandemin.

Annons

Region Skåne har fått över 4 miljarder i extra statsbidrag. Ändå valde alliansen att låsa in pengarna på ett konto under regionstyrelsen och låta sparkrav på 912 miljoner kronor ligga kvar på sjukhusen och psykiatrin under hela 2020. När alliansen i november till slut gick med på att avsätta pengar till att beta av köerna var det redan för sent för att de skulle hinna användas under året.

Vi socialdemokrater anser att det är orimligt att begära av vårdpersonalen att de ska spara pengar samtidigt som de ska hantera den största kris som skånsk sjukvård drabbats av.

Annons

Vi har krävt att statsbidragen från regeringen ska användas i den skånska sjukvården. Alliansen har istället valt att använda dem till att förbättra bokslutet. Därför är det inte konstigt att resultatet blir ett prydligt bokslut och rekordlånga vårdköer.

Skånska cancerpatienter får vänta mer än dubbelt så länge som rekommenderat på behandling. Att göra något åt det måste vara det viktigaste för Region Skåne.

Även för mindre akuta sjukdomar för de långa vårdköerna med sig ett betydande lidande. Det kan handla om människor som tvingas leva med svåra smärtor. Om äldre som inte kan röra sig utanför hemmet i väntan på en höftledsoperation. Eller om dementa som går miste om värdefull tid med sina närmaste på grund av de långa väntetiderna till minnesutredning och behandling.

Annons

Så är det naturligtvis ingen som vill ha det. Men tyvärr fortsätter det borgerliga regionstyret att spara in på sjukvården när det istället behövs satsningar.

Sparbetinget på Skånes största sjukhus, Sus, uppgår till 775 miljoner kronor i år. Och underskottet beräknas växa ytterligare under 2022. På det näst största sjukhuset, Helsingborgs lasarett, drev alliansen så sent som i juni igenom ett sparpaket på 137 miljoner kronor.

Att ta krafttag mot köerna kostar, men att inte göra det kostar ännu mer, fast då i mänskligt lidande. I värsta fall människoliv.

Skånsk sjukvård behöver en offensiv politik med rejäla satsningar. Inte fler borgerliga sparpaket.

Annons

Sjukvården måste få de resurser den behöver, vårdpersonalen bättre arbetsvillkor så att de orkar arbeta vidare, och alla skåningar den vård de behöver inom rimlig tid.

SKRIBENTERNA

Henrik Fritzon, socialdemokratiskt oppositionsråd i Region Skåne.

Anna-Lena Hogerud, socialdemokratiskt oppositionsråd i Region Skåne.

Carina Svensson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Region Skåne.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy