Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Kortföretagen hatar porr, men inte skjutvapen.

Detta är en ledare.Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Foto: Jessica Gow. Porrbranschen insåg tidigt kraften i att kunna tillhandahålla en tjänst som användarna gärna konsumerade i hemmets lugna vrå.

Annons

Stora kortföretag som Visa och Mastercard låter inte längre sina användare betala porrtjänster på nätet som tillhandahålls av till exempel Pornhub, världens största sajt för explicit sexuellt innehåll. Förevändningen är att de inte vill möjliggöra, eller ens förknippas med, verksamheter där sexuella övergrepp mot barn förekommer.

Det var redan förra hösten som Visa och Mastercard lät meddela att de inte längre skulle tillåta att deras kort användes för inköp på plattformen. Dessutom skulle de som bidrog med material inte kunna använda företagets tjänster för att erhålla betalning från pornhub.com. Även Paypal hoppade på moraltåget och anslöt sig till bojkotten. Den amerikanska politiksajten thehill.com konstaterade också i dagarna att sajtens ägare själva däremot inte omfattades av några ekonomiska begränsningar från kortutgivarna.

Annons

Sedan begynnelsen har porrbranschen varit pådrivande för betallösningar på internet. Aktörerna insåg tidigt kraften i att kunna tillhandahålla en tjänst som användarna gärna konsumerade i hemmets lugna vrå. Men de ville givetvis också ha betalt och smidiga, snabba och säkra betallösningar togs raskt fram.

Annons

Hand i hand med den utvecklingen har diverse mer eller mindre öppet moraliserande förbud och begränsningar kommit och gått. 2013 bestämde till exempel betaltjänsten Payson att inte tillåta sina brukare att handla sexleksaker och liknande på svenska webshoppen Adam & Eva.

Anledningen som angavs var att man vid sidan om glidmedel, massagestavar och dylikt även tillhandahöll mer specialiserade tillbehör som piskor, handklovar och munkorgar. "Vi tycker att det är lite obehagligt att de får bestämma vad som är okej för svenskar att tända eller inte tända på. Det är inte länge sedan produkter riktade mot homosexuella stoppades, nu är det andra minoriteter det gäller", sade ägaren Tobias Lundquist till Kvällsposten den gången.

Nolltolerans mot våld och övergrepp, oavsett i vilka former och var de förekommer, är självklar och ska givetvis inte begränsas till den typ av vuxenunderhållning som till exempel Pornhub tillhandahåller. Men vad som skaver är att stora mäktiga betalkortsföretag godhetsposerar och slår in vidöppna dörrar i moralismens namn.

Annons

Åtstramningarna från Visa och Mastercard sägs ha lett till att stora porrsajter numera begränsat möjligheten för bidragsgivare att agera anonymt. Om detta lett till att olagliga sexuella övergrepp stoppats, eller åtminstone hindrats från att spridas vidare, har kanske något litet förbättrats i en rätt så sunkig bransch, full av grumliga värderingar och skum människosyn. Huruvida åtgärderna kommer tillrätta med de skildringar av övergrepp på barn som tyvärr trots allt återfinns i internets mörkaste skrymslen är dock mer tveksamt.

Annons

Internationella pedofilringar verkar av förklarliga skäl i det fördolda och skyltar inte med Visakort som en betalmöjlighet.

Därmed inte sagt att betalkortsföretagen inte sitter på ett formidabelt redskap mot ondska och våld. De skulle faktiskt kunna göra en aktiv insats för mänskligheten på riktigt.

Enligt Wikipedia sköts 1,4 miljoner amerikaner till döds mellan 1968 och 2011. Om vapenköpare hade lika svårt att använda plastkort som porrsurfarna nu fått det hade sannolikt många människoliv sparats.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy