Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Fler kan kallas till vaccinering – Smittskydd förväntar fler skolutbrott

I oktober-november är det vårdcentralerna som tar över vaccinationerna – och ett sätt att nå fler blir att skicka kallelser med förbokade tider. De ”vita fläckarna” där man riskerar utbrott av deltavarianten måste bli färre.

Nu riktas insatserna mot ”vita fläckar” i Skåne, där vaccintäckningen är låg. Smittskyddsläkare Eva Melander förväntar sig fler mindre utbrott i skolorna i höst.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Det betyder riktade insatser mot åldersgrupper, stadsdelar och kommuner där vaccintäckningen är låg.

– Vi går in i nästa fas av vaccineringen nu, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Skåne.

Att skicka ut kallelse med en bokad tid för vaccination kan bli knuffen för att nå dem som inte själva kommer sig för, eller är tveksamma. Även om det fortfarande är frivilligt.

– När det gäller de sista grupperna som är svåra att nå, så är det viktigt med den lokala kännedomen. Vi tror att det är vårdcentralerna som bäst har den om sina listade patienter.

– Kallelser till ovaccinerade är ett sätt, men det kan finnas andra vägar också som vårdcentralerna känner är bäst för dem.

Annons

I den yngsta åldersgruppen, 16-17-åringarna, har vaccinviljan visserligen varit hög och 40 procent har fått en första spruta i Skåne. Men Region Uppsala nådde blixtsnabbt upp till 70 procent i samma grupp genom att skicka erbjudande med bokade tider till gymnasieungdomarna.

Annons

– Det är en lösning som vi absolut diskuterar, Uppsala har varit otroligt framgångsrika, säger Maria Landgren.

En annan väg har man valt i Landskrona, där kommunen undersöker om gymnasieelever kan vaccineras på skolan. Det är en lösning som vaccinsamordnaren också gärna ser mer av.

– I alla kommuner har det inletts samarbeten mellan de upphandlade aktörerna, vårdcentralerna och kommunen. Initiativ som i Landskrona är sådant som vi måste ta till för att nå en hög täckning.

Men det finns också geografiska skillnader i Skåne, och i tre kommuner med låg vaccintäckning och trög bokningstakt sätts extra åtgärder in: Bjuv, Burlöv och Örkelljunga.

– Det är viktigt att vi inte har vita fläckar i Skåne, oavsett ålder, säger Maria Landgren.

Just nu kan Region Skåne typbestämma i stort sett alla prover som tas –och de positiva prover som påträffas är till nästan 100 procent deltavarianten av covid-19.

Med stora grupper av ovaccinerade och icke fullvaccinerade skåningar, främst i åldrarna under 40 år, kommer smittspridningen troligen att fortsätta under hösten.

Smittskyddsläkare Eva Melander förväntar sig att få se fler mindre smittutbrott på skolorna bland yngre barn.

– Ja, vi är beredda på att det kommer att hända saker på skolorna. Därför har vi en beredskap för att hjälpa skolorna, så att de vet vad de ska göra och vem som ska kontaktas om det är ett-två fall, eller misstänkt smittspridning, säger hon.

Annons

Annons

– Vi har ju hjälp av smittspårningsenheten med detta också, genom den kontakten hoppas vi kunna slå till tidigt och förebygga att det blir stora smittspridningar.

Fakta

Fyra faser i vaccinplaneringen

Folkhälsomyndigheten har delat in vaccineringsarbetet i fyra faser. Nu är regionerna i fas 1 och på väg in i fas 2.

1) Massvaccinering, med erbjudande till alla över 16 år.

2) Riktade insatser mot svårnådda grupper för att få en hög och jämn täckning.

3) Beslut om påfyllnadsdoser för sköra grupper eller hela befolkningen.

4) Långsiktig vaccineringsplan för covid, som sträcker sig över flera år.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy