Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Danmark släpper alla coronarestriktioner

Från den 10 september kommer covid-19 inte längre att klassas som en samhällsfarlig sjukdom i Danmark. Därför lyfts alla restriktioner då. Den höga vaccinationsgraden är en viktig orsak.

Foto: Philip Davali/RITZAU/TT

Annons

”Epidemin är under kontroll och vi har rekordhöga vaccintal”, säger hälsovårdsminister Magnus Heunicke (S) i ett pressmeddelande.

Han säger att regeringen har lovat att inte behålla restriktionerna längre än nödvändigt och att det är det löftet man nu tänker infria.

”Vi tvekar inte heller att snabbt återinföra begränsningar om det visar sig att pandemin hotar vårt samhälle igen”, säger ministern.

Annons

Annons

71 procent av danskarna är färdigvaccinerade jämfört med 54 procent av svenskarna. Här är en viktig skillnad att Danmark vaccinerar barn ner till tolv års ålder medan den yngsta grupp som vaccineras i Sverige är de som föddes 2005.

Bland annat kommer kraven på att besökare ska ha så kallat coronapass, det vill säga intyg om genomgången sjukdom, negativt test eller vaccinering, att tas bort vid större evenemang. Det gäller till exempel nattlivet och större sportarrangemang som ligamatcher i fotboll.

Regeringen går ut med nyheten om att alla restriktioner släpps bland annat efter att flera av de borgerliga oppositionspartierna krävt avskaffande.

Men Magnus Heunicke skriver i en kommentar på Twitter att epidemiövervakningen forsätter med omfattande testning, sekvensering, test av avloppsvatten och vaccineringskampanjer.

Danmark har lagt miljarder kronor på mycket omfattande gratis testning för befolkningen, men har under sommaren stängt många lokala testcenter.

Även om smittalet även i vårt grannland ökar något, så är belastningen på sjukvården låg. Bara 126 personer med covid-19 var inlagda på sjukhus under fredagen.

Att alla restriktioner tas bort 10 september är lite symboliskt – det är då ett och ett halvt år sedan Danmark gick in i sin första stora nedstängning.

Annons

I en tidigare version av artikeln gjordes en missvisande jämförelse mellan andelarna vaccinerade i Danmark och Sverige.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan