Annons

Annons

opinionSkåne

Aktuella frågor
”Regeringen har lagt ner Barsebäck – och skickat hela notan till Skåne.”

Regeringen riskerar en nationell elkris och det ser extra mörkt ut för Skåne, skriver den ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson och regionrådet Louise Eklund från Liberalerna. De vill riva upp de svenska elprisområdena, så att ett elpris ska gälla i hela landet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kraftledningar till Malmö. Elområdena skulle öka incitamenten att investera i stamnätet och förbättra tillgången på el i Skåne. Men så har inte skett, menar skribenterna.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Regeringen riskerar en nationell elkris och det ser extra mörkt ut för Skåne. Veckans beslut om kärnavfall vittnar om nonchalans inför landets stora elförsörjningsproblem. Elkrisen är särskilt allvarlig i Skåne och riskerar att slå mot jobben och tillväxten.

Elpriserna i Sydsverige har nått nya toppnoteringar i augusti och staten har tvingats nödhandla reservkraft. Sårbarheten i elsystemet har åter gjort sig påtaglig i sommar och oron är stor över vad som väntar i höst.

Läget är kritiskt. Lite hårdraget så har regeringen lagt ner Barsebäck - och skickat hela notan till Skåne. Elområdena skulle öka incitamenten att investera i stamnätet och förbättra tillgången på el i Skåne. Men så har inte skett. Elkonsumtionen är ungefär fyra gånger större än den regionala elproduktionen och staten har stora problem att leverera den mängd el som behövs.

Annons

De senaste åren har vi sett en rad företagsetableringar i norra Sverige. Men det är ingen slump att de investeringarna har skett i norra Sverige och inte i Skåne. Oavsett om det är Facebook som investerar i serverhallar i Luleå eller batteritillverkaren Northvolt som bygger fabriker i Skellefteå anger de tillgången på el som en viktig förklaring till investeringarna. Det visar med brutal tydlighet att Skåne och södra Sverige missgynnas. Och för skånska företag innebär kraftigt höjda elkostnader att man har starka skäl att flytta produktionen från Skåne till andra länder. Den senaste tiden har vi kunnat ta del av hur stora bolag har avstått från satsningar i miljardklassen för att de har nekats uppkoppling på elnätet. 

Annons

Branschen, med statliga Vattenfall i spetsen, har länge varnat för att det inte går att producera kärnkraft efter 2025 om regeringen inte fattar beslut om slutförvar av kärnbränsle före augusti månads utgång. I sista sekund kom regeringen med en halvmesyr som betyder att man kör över Oskarshamns kommun och endast ger klartecken för mellanlagringen av kärnavfall. De ignorerade helt enkelt behovet av svar hos branschen och myndigheter kring slutförvar. 

Annons

Beslutet har alltså inte löst branschens och näringslivets oro i frågan.

Den sydsvenska elförsörjningen har blivit allt mer beroende av importerad vattenkraft från Norrland i takt med att kärnreaktorer och kraftvärmeverk avvecklats och stängts ned. 2020 överfördes 42 terawattimmar, TWh, från norr till söder. Det motsvarar drygt 25 procent av all el som produceras i landet under ett år och är den högsta överföringen någonsin. Det kan jämföras med 5,3 kärnkraftsreaktorer av den typ som finns kvar i Ringhals.

Men att ta den norrländska elen för givet och göra Sverige än mer avhängt den norrländska vattenkraften är ett fatalt misstag av regeringen. Inom några år förväntas klimatomställningen hos bara fyra bolag inom den tunga industrin i Norrland förbruka lika mycket el som hälften av landets elproduktion idag och kommuner i norr larmar redan nu om elbrist och förlorade företagsetableringar.

Annons

Behovet av att el stannar i norr är alltså uppenbar. Att regeringen fortsätter avveckla den planerbara elproduktionen, som kärnkraften, i söder är därför mycket skrämmande. Regeringen har ingen plan och en sådan brådskar.

Om den norrländska överföringen av el inte kan upprätthållas måste det instabila sydsvenska elsystemet börja importera el motsvarande fem kärnkraftsreaktorer från grannländerna istället, som till stor del är kolkraftsproducerad el. En ökad import av fossila bränslen skulle minska nyttan av den svenska industrins klimatomställning. En minskad eltillgång och ett behov av elransonering i landet skulle även minska företagsinvesteringar och etableringar inte bara i Skåne utan i hela landet.

Annons

Därför föreslår vi:

 1. Att riva upp elprisområdena. Ett elpris ska gälla i hela landet.

2. Att ta bort förbudet att återstarta stängda kärnkraftsreaktorer. Det ger oss möjlighet att starta Ringhals 1.

3. Att fortsätta bygga ut och investera i grön energi som sol- och vindkraft, som ett komplement till den planerbara elproduktionen.

Vi accepterar inte fler försämringar i vårt elsystem. Regeringen och den bristande energipolitiken måste bytas ut. 

SKRIBENTERNA

Mats Persson, riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

Louise Eklund, regionråd i Region Skåne för Liberalerna.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy