Annons

Annons

Helsingborg

Vem som helst får spela i deras teater

Medborgarteater innebär att vanliga människor spelar teater. I Eva Wendt och Göran Bergs projekt ”Walk in my shoes” får helsingborgare skådespela på temat ensamhet.

Eva Wendt och Göran Berg är båda samtalsterapeuter. I deras grupp Spect Scenkonst kan oerfarna personer få en chans att göra teater.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

– De är i säkra händer. Jag och min kollega Göran är samtalsterapeuter så vi har kompetensen att hålla en grupp, säger Eva Wendt.

Hon är terapeut, skådespelare och regissör. Sedan en tid tillbaka har hon tillsammans med kollegan Göran Berg mött helsingborgare i sökandet efter den grupp som under hösten kommer arbeta fram teaterprojektet ”Walk in my shoes”.

– Detta är ett speciellt projekt där vi samarbetar med flera av förvaltningarna i Helsingborg och även Helsingborgs stadsteater.

Under fyra månader kommer de tolv personer som blir utvalda att vara med i projektet att ingå i en tät grupp – nästan som en familj beskriver Eva Wendt.

– Det är inte heltid, men det tar upp en ganska stor del av ens tid. Vi kommer göra teaterövningar, lekar och olika improvisationer. Sen varvar vi det med den personliga processen som man genomgår när man ingår i en grupp.

Annons

Slutprodukten av det hela kommer visas i december, men vad det blir för föreställning vet Eva Wendt inte i dagsläget.

– Vi har ingen färdig pjäs, utan vi bygger föreställningen utifrån deltagarna. Det som är väldigt spännande i min roll som konstnärlig ledare och regissör är att jag skriver scener längst med det jag ser dem vara med om.

Annons

”Gör man det här så gör man kanske något som man aldrig hade vågat tidigare, att stå på scen” säger Eva Wendt som själv är både skådespelare, regissör och samtalterapeut. Vid sin sida har hon kollegan Göran Bengt.

Bild: Sven-Erik Svensson

Grundpelaren i projektet är ensamhet, och stundtals kan det bli ganska utlämnande säger Eva Wendt, som gjort flera liknande projekt genom åren.

– Den färdiga föreställningen ska det handla om ensamhet, men själva projektets effekt kommer också minska människors ensamhet. De som är med får ett sammanhang och göra något meningsfullt tillsammans med andra.

Annons

– Det kanske är första gången man blir tagen på allvar där man får höras och synas. Vi vill visa bilden av ensamhet och att det inte är ett problem som tillhör bara en viss grupp utan vem som helst kan vara ensam.

För anmälan och frågor kontakta Eva Wendt, SPECT scenkonst. Mejl: eva@co-act.se. Telefonnummer: 0707409214

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy