Annons

Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Kritik mot simskolan – föräldrar och lärare oense om simteknik

Helsingborgs simsällskap är den största av de två simskolorna som finns i kommunen. Föräldrar vittnar om långa köer och ”för” mycket fokus på tekniken.

– Du hade inte blivit simkunnig om du inte fokuserade på tekniken, säger Lena Andersson Stenquist, HSSIM och får medhåll av Svenska simförbundet.

HD har talat med föräldrar som tycker att för mycket fokus läggs på tekniken. (Arkivbild)

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

I Helsingborg finns bara två simskolor. Hos Helsingborgs simsällskap, HSSIM, som är den största simskolan, finns plats för lite mer än 4 000 barn per år.

Vissa barn får därför stå i kö till en plats i flera terminer. Men Lena Andersson Stenquist på Helsingborgs simsällskap menar att det inte bara handlar om att det finns för få platser, utan att föräldrar också tackar nej om det inte klaffar med syskonens simlektion eller exempelvis om de erbjuds en lektion på lördag eftermiddag.

– Jag skulle säga att grunden till hela problemet är att vi har väldigt lite bassängyta i Helsingborg stad, om man jämför med antal invånare, säger hon.

När barnen väl får en plats är de garanterade kommande terminer också, så att de kan gå kontinuerligt tills de är simkunniga. På HSSIM har de sju nivåer i simskolan, och ibland får barnen gå längre än en termin per nivå.

Annons

Annons

HD har talat med föräldrar som tycker att för mycket fokus läggs på tekniken och som frågar sig om det inte är viktigare att barnen snabbt blir simkunniga och trygga i vattnet.

Lena Andersson Stenquist känner till kritiken, men håller inte med om att det gör att det tar längre tid för barnen att bli simkunniga.

– Den detalj som jag tror är 95 procent av kritiken är att man ska vinkla benen vid bröstsimsbentag, säger Lena Andersson Stenquist.

Bentagen är extremt viktiga vid bröstsim, menar hon. Men många föräldrar uppfattar simlärarna som tjatiga när de påminner barnen gång på gång om att vinkla benen.

Lena Andersson Stenquist menar att när föräldrarna själva lärde sig simma var de dels ofta äldre, simskolan var en kortare period och det fokuserades mer på att ”bara kunna ta sig fram” i vattnet.

– Det finns en skillnad mellan att ta sig fram och att simma.

Christina Sandin är simkunnighetsansvarig på Svenska simförbundet. Hon säger att bentagen i bröstsim är viktiga och bra att traggla. Att tekniken blir rätt från början är viktigt.

– Annars blir simningen inte lika effektiv, plus att det är svårt att lära sig rätt teknik om man har lärt in fel från början.

Enligt Christina Sandin från Svenska Simförbundet tar det olika lång tid för barn att lära sig simma. Att lära sig rätt teknik från början är viktigt, säger hon. Foto: Svensk Simidrott

Föräldrar till barn som går i simskola hos HSSIM berättar att de upplever att man ibland försöker forma barnen till att bli bra tävlingssimmare – snarare än att bara fokusera på simkunnighet och vattensäkerhet.

Annons

Eftersom vatten är ett annorlunda element kan det ta olika lång tid för barn att lära sig att kontrollera sin kropp i vattnet, säger Christina Sandin.

Annons

– Innan barn lär sig simma bör de lära sig något som vi kallar simningens ABC, det vill säga grunderna till simning: doppa huvudet, hoppa från land till vatten, glida i vattnet, andas, förflytta sig i vattnet, balansera, rotera och flyta.

Vad krävs för att man ska klassas som simkunnig?

– Definitionen för simkunnighet är att man ska kunna falla i vattnet, ta sig upp till ytan och därefter simma 200 meter varav minst 50 meter ska vara i ryggläge. Detta ska ske på djupt vatten och simningen ska vara ett känt simsätt.

Jennie Stenmarks två döttrar gick bara en kort period i HSSIM:s simskola. Hon upplevde att det bara var en ”business” att tjäna pengar på för klubben.

– Jag tyckte att det fanns en avsaknad av engagemang. Så vi valde att sluta, säger hon.

Det var 2019. Jennie Stenmark upplevde att personalen alltid kom sent, att de inte lärde sig barnens namn och att de inte engagerade sig nämnvärt. Men någon annan simskola blev det inte för döttrarna, eftersom det inte finns så många alternativ i Helsingborg.

Jennie Stenmark tyckte inte att simlärarna engagerade sig tillräckligt i döttrarna och valde att ta dem ur skolan.

Bild: Privat

– Nu kan mina barn simma men om jag skulle sätta dem i simskola nu så hade det blivit i Landskrona eller någon närliggande kommun.

Annons

Lena Andersson Stenquist tycker inte att kritiken är befogad – varken vad gäller fokuset på teknik eller att vissa barn får gå flera år i simskola.

– Jag kan känna att föräldrar inte har förståelse för att det kan ta tid. De ser det som ett personligt misslyckande och tänker ”ska mitt barn behöva gå om?”, men nej – det handlar om att de behöver mer tid på den nivån.

– Vi vill att de ska lära sig att simma och tycka att det är kul. Och att de ska göra det ordentligt, säger Lena Andersson Stenquist.

Den andra simskolan i Helsingborg är Trampoolins simskola som håller till på Ramlösabadet sedan ett år tillbaka. Skolan har plats för cirka 120-150 elever per år.

Annons

Annons

Till toppen av sidan