Annons

Annons

Kulturnatten i Landskrona

Landskrona får två kulturnätter – fria kulturlivet kör en egen

Landskrona stads besked att årets kulturnatt skjuts fram till den 5 november tas inte emot positivt av gallerier och andra privata aktörer. Istället har de nu beslutat sig för att köra en egen kulturnatt den 8 oktober – också.

Jens Jentin Lindberg håller i trådarna inför Kulturnatten den 8 oktober. Han vill inte att den ska heta något annat än så, och därmed får Landskrona två stycken Kulturnätter i år. (Arkivbild)

Bild: Lill Eriksson

Annons

Andra veckan i oktober brukar det det vanligtvis vara kulturnatt i Landskrona. Men i år har Landskrona stad meddelat att den istället ska bli av den 5 november. Skälet är att kommunen vill få med höstens stora satsning – ett ljusprojekt – på konsthallen. Det kommer inte att vara klart tidigare.

När Jens Jentin Lindberg, som driver Galleri 1658, fick veta det blev han förvånad. De privata gallerier som brukar vara med varje år hade inte fått någon information om att Kulturnatten inte skulle genomföras på sitt vanliga datum.

– Det är en tradition, det är alltid den andra veckan i oktober, säger Jens Jentin Lindberg.

Efter att ha pratat runt bland kollegorna i stan upptäckte han att han inte var ensam om att vilja hålla fast vid den 8 oktober – och vips hade ett antal privata aktörer bestämt sig för att köra en egen kulturnatt. I nuläget handlar det om sex gallerier, fyra restauranger och några av de konstnärer som har sina ateljéer i Rådhuset.

Annons

– Vi vill inte bråka, vi vill inte stå med plakat och hänga ut kommunen, för vi älskar kulturen i Landskrona stad. Men man gör inte så här helt enkelt. Bara för att en kulturell instans som konsthallen inte har en utställning så ställer man in ett helt event, säger Jens Jentin Lindberg.

Annons

Nathalie Thengius har ateljé i Rådhuset, och har designat en ny logga för Kulturnatten nummer 1, den 8 oktober.

Bild: Emma Johansson

– Alla kulturinstanser i Landskrona har alltid anpassat sig efter Kulturnatten, inte tvärt om, säger han.

Han skickade ett mejl till kommunen om den nya planen. Det läste kulturförvaltningens avdelningschef Sverker Haraldsson på måndagsmorgonen. En stund senare satt han och Jens Jentin Lindberg i ett möte.

– Jag kände inte till att man så starkt ville ha kvar det gamla datumet. Vi har valt ett datum som skulle stämma framförallt med det stora ljusprojektet som håller på att etableras i konsthallen, säger Sverker Haraldsson.

Annons

Kontentan av mötet blev inte som Jens Jentin Lindberg ville, att kommunen byter datum. Istället blir det i år två kulturnätter.

– Det blir mer kultur till Landskronaborna och alla som vill besöka vår stad, säger Sverker Haraldsson.

Han är självkritisk till hur det hela har gått till:

Annons

– Vi hade för lite dialog med det fria kulturlivet, det ska jag erkänna, säger han utan att ha någon exakt förklaring till varför det blev så.

Det ska det dock bli ändring på.

– Vi behöver hitta en bättre dialog så vi kan ha en bättre kommunikation mellan oss, säger Sverker Haraldsson.

När Nathalie Thengius tog fram en ny logga blev det en lokatt i centrum, på klarröd bakgrund. ”Rött, det poppar ju! Det drar till sig uppmärksamhet”, säger hon.

Bild: Emma Johansson

Alla privata aktörer är välkomna att även vara med den 5 november. Och det är troligt att många hakar på, tror Jens Jentin Lindberg. Det hela fick i slutändan faktiskt flera positiva bieffekter, tycker han:

Annons

– Folk kommer att få två tillfällen att gå ut på en månad. Pubarna som har haft det så svårt kommer att få två tillfällen att ha liveband och så vidare.

Båda evenemangen går under namnet Kulturnatten. Kommer då kommunen att informera om båda två? Det lutar åt det, enligt Sverker Haraldsson:

– Vi har egentligen inget skäl att inte berätta för Landskronaborna det vi vet om det som händer 8 oktober

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy