Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ängelholm

Länsstyrelsen: Hemkörning av alkohol till mat olagligt

Kommunens beslut att tillåta hemservering av alkohol tillsammans med mat strider mot alkohollagen, enligt länsstyrelsen. Och hittills har intresset från ängelholmarna varit svalt – inte en enda har serverats.

Det var i januari som miljö- och tillståndsnämnden beslutade att införa så kallad mikrocatering i Ängelholms kommun.

Beslutet går ut på att de verksamheter som har serveringstillstånd samt cateringtillstånd även skulle få lov att leverera vin och andra alkoholhaltiga drycker vid en matleverans till privata hem.

Syftet med beslutet var enligt nämndens ordförande Staffan Broddesson (C) att hjälpa den då så hårt drabbade restaurangbranschen som tappat många av sina gäster på grund av smittoro och dåvarande corona-restriktioner.

Beslutet som togs av en majoritet i nämnden bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna gick emot tjänstemannaförslaget.

Annons

Från tjänstemannasidan såg man inte att hemleveransen var förenlig med den svenska alkohollagstiftningen.

Annons

Krögarna skulle vid leveransen få samma ansvar som de har vid alkoholservering på restaurang och kontrollera nykterhet och ålder på de som serverades.

Men med den skillnaden att serveringspersonalen skulle kunna lämna efter att ha hällt upp det första glaset. På ett serveringsställe har personalen kontroll över hela den tid då gästerna dricker alkohol.

Länsstyrelsen beslutade i maj att det ska finnas en serveringsansvarig person på plats under hela serveringstiden. Detta för att kunna se till att lagens regler angående ålder och nykterhet följs.

I sin bedömning skriver länsstyrelsen att nämndens beslut är direkt lagstridigt och att de tillståndshavare som skulle göra hemleveranser av alkohol riskerar att dömas för olovlig försäljning.

Miljö- och tillståndsnämnden har till den 31 augusti på sig att svara på länsstyrelsens beslut och kritik.

Intresset för hemkörningen har varit litet. Kommunens miljöenhet har bara fått ett fåtal frågor om reglerna från olika verksamhetsutövare, men ingen har lämnat in en anmälan under de sex månader som har gått.

Med anledning av det låga intresset kombinerat med länsstyrelsens kritik och bedömning så var förslaget från tjänstemannasidan att nämnden skulle besluta att inte längre tillåta mikrocatering.

Men så blev det inte. Majoriteten beslutade istället om ett eget yttrande till länsstyrelsen med innebörden att kommunen ska fortsätta att hålla möjligheten till mikrocatering öppen.

Annons

Annons

– Vi håller inte med länsstyrelsen och vill inte hoppa av det här. Om det kommer ett domstolsbeslut som säger att vårt beslut bryter mot lagen så kommer vi att rätta oss efter det, säger Staffan Broddesson (C).

I sitt svar skriver nämnden att den gör bedömningen att serveringstid bör vara samma för dryck som för mat, det vill säga att det räcker om personalen stannar tills alkoholen hällts upp i glaset.

Socialdemokraterna, som även reserverade sig mot nämndens beslut i januari, tycker att det är självklart att man nu lägger ner möjligheten till mikrocatering.

– Vår hållning är att det är ingenting som vi ska hålla på med. Det är inte förenligt med alkohollagen och det har inte heller varit intressant. Vi ska inte sätta vare sig vår personal eller krögare i denna situation, säger Torgny Handreck (S), andre vice ordförande i miljö- och tillståndsnämnden.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy