Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skåne

”Vi har gått tuffa matcher med anorexin men det här var förskräckligt”

Krisen på bup-akuten kom inte plötsligt. Antalet vårdplatser är kraftigt neddragna sedan i november. Karolins dotter, som både har anorexi och diabetes, nekades inläggning flera gånger redan förra sommaren.

Ända sedan i november har platserna på bup-akuten och vårdavdelningen varit kraftig neddragna.

Bild: Hussein El-Alawi

Annons

– Vi har gått tuffa matcher förut med anorexin, men det här var rent förskräckligt. Och det är barnen, de sköraste, som drabbas ytterst, säger Karolin.

De korta perioder som dottern fick en plats, och ätstöd, träffade familjen arton olika läkare.

– Det var helt kaosartat. Så mycket läggs på föräldrarna och de som inte kan driva på – vad händer då? Det är inte likvärdig vård,

Denna sommars kris på den regionala bup-akuten, med ständiga överbeläggningar, kom efter att vårdplatserna har varit kraftigt reducerade i tio månader. Problemen och personalbristen har stegrats de senaste åren.

Annons

Detta samtidigt som antalet vårdsökande barn, främst med svår anorexi, bara ökar.

Karolins tonårsdotter var inlagd på bup för anorexi till och från under sommarhalvåret 2020. Mamman beskriver hur de fick åka fram och tillbaka till Malmö, blev inskrivna några dagar, och sedan hemskickade igen så fort dottern lyckats äta något mål mat.

Annons

De många läkarna de träffade gav ibland helt olika råd.

– Några verkade helt nya på området. Många verkade heller inte veta särskilt mycket om diabetes, säger Karolin.

Kombinationen anorexi och diabetes gör behandlingen extra komplicerad.

– Vi blev så utlämnade som föräldrar - vad gör man om barnet inte äter? Vi är rätt haj på att beräkna insulin annars, men här fick vi inte det stöd vi verkligen hade behövt.

Karolin och hennes man upplevde att de som föräldrar tvingades ta stort ansvar, och också ryta ifrån rätt rejält.

– Så ska det inte behöva vara. Barnen är utsatta, man själv är otroligt utsatt – det är svårt att hitta den kraften. Vården ska bara fungera, säger hon.

Flera gånger blev de nekade inskrivning, eftersom det fanns barn som bedömdes vara sjukare och behövde de fåtaliga platserna. De hänvisades till den sommarstängda öppenvården i hemkommunen och fick till slut en tid några veckor fram.

– Då slutade vår dotter plötsligt äta helt.

Situationen blev snabbt allvarlig. Familjen sökte till barnakuten i Lund, men blev hemskickade med hänvisning till bup-akuten. När tiden i öppenvården plötsligt sköts fram ännu mer blev det för mycket.

– Allt brast för mig, jag meddelade om vi inte fick en tid samma dag kommer inte vår dotter att överleva, berättar Karolin.

De fick en tid, och dottern är nu på väg framåt. Karolin betonar att många i personalen på bup-akuten gjorde ett fantastiskt jobb - men hon ser en organisation som inte fungerar.

Annons

Annons

– Vår historia är bara en västanfläkt av vad vi hört andra föräldrar och barn berätta om, betonar hon.

Bup-akuten i Malmö tar emot barn från hela Skåne. Här finns också den enda avdelningen för heldygnsvård, där barn vårdas i perioder upp till månader.

Bild: Hussein El-Alawi

Den regionala bup-akuten och vårdavdelningen har de senaste åren haft både chefsturbulens och flera uppsägningar bland den erfarna personalen. Sommarens problem med överbeläggningar uppstod inte ur tomma intet, och i personalen har man reagerat på beskrivningen av pandemin som en orsak.

Redan i november slogs akut- och vårdavdelningen ihop så att tjugoen platser blev tolv, i hela tre månader.

Därefter har vårdavdelningen, där de allra svårast sjuka barnen vårdas i veckor eller månader, bara kunnat ha fem av normalt tio platser öppna under våren.

Samspelet med öppenvården har också periodvis haltat, menar den oroliga personalen på bup-akuten och vårdavdelningarna.

I de flesta kommuner i Skåne finns öppenvårdsmottagningar för barn- och ungdomspsykiatri – men när det saknas läkare, sjuksköterskor eller kuratorer märks det snart på bup-akuten.

– För ett par år sedan var det Helsingborg som hade problem. Nu har det varit Trelleborgs mottagning som fallerat, säger en person som jobbar på bup i Malmö och sett utvecklingen de senaste åren.

– Det är ett svek både mot barnen och deras föräldrar!

Hade det gått att förutse situationen i somras, då periodvis 18-19 barn låg inne på en sammanslagen avdelning med tolv platser?

Annons

Verksamhetschefen Linda Welin svarar skriftligt, och betonar åter att man försökt möjliggöra återhämtning för personalen:

Annons

”Vi såg inte heller att det fanns behov av överbeläggningar, varken vid förlängningen av sammanslagningen vid jul eller under resten av terminen - det ökade behovet av heldygnsvård uppstod först under sommaren.”

Enligt Welin räckte vårdplatserna till under våren, trots att de varit färre än normalt. Hennes förklaring är ett omfattande arbete med bättre tillgänglighet i öppenvården. Nu krävs nya åtgärder:

”BUP Skåne kommer att arbeta vidare med analys och planering av verksamheten under hösten tillsammans med skyddsombud, medarbetare och intresseorganisationerna.”

Fotnot: Karolin heter egentligen något annat. Vi har valt att anonymisera henne av hänsyn till hennes dotter.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy