Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Het arbetsmarknad för seniorer lyfter skånskt bemanningsbolag: “Enorma tillväxtmöjligheter”

Marknaden för veteranjobb växer så det knakar och Femtiofemplus är ett av flera bemanningsbolag som surfar på suget efter arbetsvilliga seniorer. Helsingborgsbolaget ser goda tillväxtmöjligheter för hushållsnära tjänster i Sverige, och är även i startgroparna för en bred internationell lansering.

Kurvan pekar uppåt för Femtiofemplus som säljer hushållsnära tjänster, bland annat inom trädgård. Foto: Patricia Ståhl.

Annons

Bemanningsföretagen får billigare arbetskraft genom att betala en lägre arbetsgivaravgift för pensionärer som vill jobba extra, och efter 65 års ålder betalar arbetssugna seniorer lägre inkomstskatt och kan således behålla en större del av lönen. Det är några faktorer som har eldat på marknaden och gett ett uppsving till företag som hyr ut veteranjobb.

– Befolkningen i Sverige blir allt äldre och vi behöver jobba längre upp i åldrarna. Utvecklingen gynnar vår verksamhet där vi erbjuder många jobb, det är en win-win-situation som känns väldigt bra, säger Joakim Borén, vd för det franchiseuppbyggda bemanningsbolaget Femtiofemplus med huvudkontor i Helsingborg.

Joakim Borén är vd för det Helsingborgsbaserade bemanningsbolaget Femtiofemplus. Foto: Pressbild.

Annons

Annons

Bolaget säljer hushållsnära tjänster som utförs av äldre människor och kurvan har pekat stadigt uppåt sedan starten 2009. Idag omfattar verksamheten drygt 600 heltidsanställda och lika många deltidsanställda, fördelade på 40 kontor i Sverige och nio kontor i Finland. Vid sidan av huvudkontoret i Helsingborg är Malmö en av de regioner i landet där bolaget har stor täckning.

– Vi finns ännu inte norr om Sundsvall och har hela Norrland kvar att jobba med, så vi borde kunna öppna ytterligare 20-30 kontor i Sverige. Vi har bara sett början på den här resan, säger Joakim Borén.

Även det pandemihärjade fjolåret blev bra för Femtiofemplus med både ökad omsättning och vinst.

– Vi jobbade mycket med säkerhetsfrågor, våra medarbetare tillhör ju riskgruppen. Och vi var extra försiktiga med hemtjänstuppdragen med funktioner som ju måste fungera oavsett. I de sammanhangen lämnade kunden ofta lägenheten och tog hissen ner för att kanske umgås med anhöriga några timmar, medan våra medarbetare tog trappan upp och städade lägenheten.

Städtjänster utgör en stor del av Helsingborgsbolagets verksamhet. Foto: Tobias Andersson.

Medan hemtjänstsegmentet mer eller mindre tuffade på som vanligt sjönk efterfrågan på privata städtjänster som utgör en stor del av bolagets verksamhet. Men istället kunde bolaget utveckla sina insatser på trädgårdssidan, och framför allt ökade försäljningen av hantverkstjänster.

Annons

– Vi undrade om människor som stannade hemma också själva skulle börja renovera hemmet i större utsträckning. Men det visade sig att väldigt många ville ha hjälp med rot-tjänster. När nu pandemin börjar släppa greppet ser vi också jättetydligt att det finns ytterligare ett stort och uppdämt behov av hushållsnära tjänster, säger Joakim Borén.

Annons

I början av året var dock inte bemanningsföretaget förskonat från pandemins järngrepp. Men efter ett trevande första kvartal blev det en rejäl islossning under senvåren. Enligt Joakim Borén var gångna maj den bästa månaden i företagets historia. Följande månad slog man säljrekord igen och även resten av sommaren uppges ha varit gynnsam.

Utvecklingen är i linje med de fem senaste årens verksamhet som genererat en tredubblad omsättning för Femtiofemplus med det Stockholmsbaserade investmentbolaget Berkway som huvudägare. I fjol växte Helsingborgsbolagets sammanlagda försäljningsvärde till 97 miljoner kronor, nio miljoner mer jämfört med helåret 2019. Och vinsten efter finansnetto steg med 1,2 miljoner till 4,3 miljoner kronor.

I fjol ökade bemanningsbolaget Femtiofemplus försäljningen av hantverkstjänster. Foto: Johan Persson.

– I år hoppas jag att vi når en omsättning på över 120 miljoner kronor och en viss ökning av vinsten i kronor. Men fjolårets marginal på 4-5 procent kommer nog att ligga kvar på samma nivå i år med anledning av att vi gör väldigt stora investeringar, bland annat nyrekryteringar till huvudkontoret, säger Joakim Borén som pekar på utmaningar med att knyta till sig fler seniorer på en het marknad där flera konkurrenter rycker i arbetskraften:

Annons

– Jag kan inte komma på något av våra kontor som inte gör allt för att hitta nya medarbetare. Bara i Skåne kan vi, mellan tummen och pekfingret, ta emot 150 nya medarbetare.

För några år sedan spred bolaget sitt franchisekoncept till den finska marknaden under varumärket ViiskytviisPlus, och snart rullas konceptet ut i fler länder i Europa. Danmark, Österrike och Tyskland står näst på tur. Här lockas Femtiofemplus bland annat av en arbetsvilja som går långt upp i åldrarna, kombinerat med en stark köpkraft där människor har råd att köpa hushållsnära tjänster. Precis som Sverige har länderna också en dynamisk arbetsmarknad med flexibla anställningsformer utöver tillsvidareanställningar med 40 timmars arbetsvecka.

Annons

– Om man tittar på vår fortsatta utveckling i Sverige, tillsammans med vår kommande internationella expansion, så ser vi enorma tillväxtmöjligheter. På sikt räknar vi med att växa med runt 40 procent per år, säger Joakim Borén.

Fakta

Tjänster som Femtiofemplus säljer

Privata tjänster

• Städning: hemstädning, fönsterputsning, flyttstädning, dödsbostädning.

• Trädgård: gräsklippning, häckklippning, snöskottning, beskärning.

• Hantverkare: målning, tapetsering, snickeri.

• Hemtjänst: hushållsarbete eller personlig omvårdnad via kommunen genom lagen om valfrihet.

Företagstjänster

• Fastighetsskötsel

• Kontorsstädning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan