Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Frimodig kyrka vill ha oss tillbaka in i garderoben.”

Mitt svar är att jag vägrar gå in i garderoben igen. Jag vägrar låta Frimodig kyrka driva på för att göra kyrkan hbtq+fientlig igen. Vi ska framåt, inte bakåt. Svenska kyrkan ska vara en modern kyrka, skriver Joakim Månsson Bengtsson, som kandiderar i kyrkovalet för Öppen kyrka – en kyrka för alla.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Samkönade par ska kunna vigas och kyssas vid altaret och regnbågsfamiljers barn döpas, menar debattören, som själv kandiderar i kyrkovalet.

Bild: Albin Brönmark

Annons

I kyrkovalet står en hel del på spel. Vart fjärde år får vi medlemmar rösta om vilken kyrka vi vill att Svenska kyrkan ska vara. Inte minst finns olika sätt att se på oss hbtq+personer mellan nomineringsgrupperna som ställer upp i kyrkovalet. Det är tydligt redan i namnet vad vi som kandiderar för nomineringsgruppen ”Öppen kyrka – en kyrka för alla” står för. Vi vill att alla ska känna sig trygga och inkluderade i vår kyrka. Ingen ska diskrimineras av någon präst utan alla präster ska viga samkönade par. Och att samkönade par ska kunna vigas är en självklarhet. Kärleken är det största som finns.

Något som inte är lika tydligt i namnet är var Frimodig kyrka står i frågan. Men det motstånd mot hbtq+personers liv, kärlek, identitet, välmående och rättigheter som finns inom Frimodig kyrka vill jag att fler ska få vetskap om.

Annons

I dokument som handlar om hbtq, Pride, kärlek, giftermål och barnuppfostran på deras hemsida blir jag nästan känslomässigt lamslagen av det som uttrycks. Det för tankarna snabbt till omvändningsteorin. Vilket är bland det värsta jag som aktivist för mina och andra hbtq+personers rättigheter kan tänka mig. Att den frigörelse som vi kämpat för var till ondo. Att vi nu bara är fyllda av synd och ska bli räddade genom att omvändas till heterosexuella cis-personer. Att dessa kyrkopolitiker hellre ser mig i garderoben än att få vara mig själv.

Annons

Att vi är fler och fler som lever ett liv i frihet och trygghet är inget deras sympatisörer gläds åt. Deras tolkningar av det kristna kärleksbudskapet är så snävt att vi inte får plats. Dessutom beskriver de Priderörelsen som högmod, inte stolthet.

Deras attack mot hbtq+personers rättigheter liknar fundamentalistisk konservatism.

Mitt svar på detta är att jag vägrar gå in i garderoben igen. Jag vägrar låta dem driva på för att göra kyrkan hbtq+fientlig igen. Vi ska framåt, inte bakåt. Svenska kyrkan ska vara en modern kyrka. Vi ska lära oss från historiens misstag och gå i bräschen för människors rättigheter. Svenska kyrkan ska fortsätta hylla kärleken, inte motverka den. Min stolthet över Svenska kyrkans delaktighet i Pride, inkluderande inställning och förståelse för vikten av detta för hbtq+rörelsen är den starkaste anledningen till att jag kandiderar i kyrkovalet.

Annons

Regnbågsflaggan ska vaja utanför församlingarna, Svenska kyrkan ska stötta Priderörelser runt om i hela Sverige, samkönade par ska kunna vigas och kyssas vid altaret och regnbågsfamiljers barn döpas. Vi ska aldrig in i garderoben igen och vi ska inte omvändas.

SKRIBENTEN

Joakim Månsson Bengtsson, kandidat i kyrkovalet till Lunds pastorat, Lunds stift och Kyrkomötet för ”Öppen kyrka – en kyrka för alla”. Han var initiativtagare till Lundapride och mottagare av QX hederspris på gaygalan 2015.

Annons

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy