Annons

Annons

Swingers

Marcus Ekdahl: Swing it – en historia värd att berättas

”Visste folk att jag gjorde detta skulle jag få sparken”. Orden är ”Pepsis”. Han är en kyrkans man och en av flera vi intervjuade när vi besökte Södra Swingers i Örkelljunga, en av Sydsveriges största Swingersklubbar.

Med hjälp av HD:s reporter Elisaveta Gräsbeck och fotograf Tom Wall tar vi oss in i en värld som många aldrig kommer i kontakt med. En värld där traditionella normer utmanas. Kärnan i swingerskulturen handlar om att delta i sexuella aktiviteter med flera personer. Trots att det i dagens samhälle finns en öppnare syn på sexualitet finns det fortfarande många tabun kring sex utanför en kärleksrelation.

En bra lokaltidning har många roller att fylla. Vi ska granska makten, avslöja oegentligheter och ge en röst åt dem som inte har någon.

Annons

Men det är inte allt.

En tidning ska också underhålla, roa och oroa. Vi ska då och då utmana er läsare och lyfta perspektiv och delar av livet i nordvästra Skåne som för många är okänd mark.

Annons

Visst kan man nästan rodna när man hör Heffner Lidman, ”Greven”, ”Pepsi” och andra i reportaget beskriva hur livet som swinger kan te sig. Men bland alla ekivoka detaljer skymtar också smärtan fram i hur svårt det är att vara annorlunda och att inte passa in i normen. Flera vittnar om rädslan att vara öppen med sitt livsval och inför de konsekvenser ett avslöjande kan få, rädslan att förlora vänner eller för den delen jobbet.

Det är också så att swingerskulturen väcker en rad frågor. Hur kan man garantera trygghet i ett sammanhang när personer byter sexpartners och man är flera i samma rum eller hur ser man till att varken kvinnor eller män blir utnyttjade?. Frågor som vi lyfter i reportaget.

Sexologen Suzann Larsdotter har själv deltagit som observatör under swingersträffar för att öka sin kunskap. Hon menar att det inte är en miljö där fler sexuella övergrepp sker, men det är inte heller en miljö som är fri från problem.

Vilka tankar man än har inför swingerskulturen så har den karvat ut sin lilla plats i nordvästra Skåne. Det är en historia som både kittlar och skaver men som absolut är värd att berättas.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy