Annons

Annons

Annons

Annons

Näringsliv

HSB lanserar delat ägande av bostadsrätter i Skåne

HSB bryter ny mark på bostadsmarknaden och går in som medfinansiär i konceptet HSB Dela, med syftet att hjälpa unga bosparare inom kooperativet att köpa egen bostad. Nu lanseras konceptet i Skåne med ett antal nyproducerade lägenheter i Vellinge och Malmö.

Text: 

Utsikt över kalkbrottet i Limhamn där HSB bygger nya bostadsrätter, varav en del öronmärks för det nya konceptet HSB Dela. Foto: Pressbild HSB.

Annons

I våras lanserade HSB ett nytt koncept i Göteborg som ger ungdomar ökad möjlighet att finansiera och äga sin bostad. Modellen kallas HSB Dela och innebär att bostadskooperationen, med ett samäganderättsavtal i botten, går in som medfinansiär till privatpersoners bostadsköp med 50 procent.

Nu rullas konceptet även ut i Skåne. Först ut är Hököpinge i Vellinge kommun där fyra av sammanlagt 32 nyproducerade bostadsrätter omfattas av HSB Dela med säljstart i oktober. Och i november inleds försäljningen av 75 nya bostadsrätter vid kalkbrottet i Limhamn i Malmö, varav åtta lägenheter öronmärks för dela-konceptet.

Johan Nyhus är förbundsordförande för HSB som vill göra det lättare för unga bosparare inom HSB att köpa sin egen bostad. Foto: Pressbild.

Annons

Annons

– Tanken är att det här ska spridas till fler delar i landet vid försäljningsstart av nyproducerade lägenheter, och utgöra ett komplement till vår övriga verksamhet. Det råder ju bostadsbrist i över 200 kommuner så intresset för Dela är stort från alla håll bland våra 26 lokala HSB-föreningar, säger Johan Nyhus, förbundsordförande för HSB.

För att kvalificera sig för en bostadsrätt med HSB som hälftenägare måste köparen i fråga dels vara 18-29 år, dels bospara inom HSB och ha samlat på sig en hel del bosparpoäng.

Det går även bra att föräldrar eller mor- och farföräldrar överlåter sina HSB-poäng till den unga bospararen. De ungdomar med flest bosparpoäng har sedan första tjing på en HSB Dela-bostadsrätt.

– Det är vårt sätt att premiera kooperationens medlemmar, säger Johan Nyhus som betonar att chansen att komma över en lägenhet inte nödvändigtvis ökar för ungdomar med mest pengar i sitt bosparande:

– Vi är väldigt tydliga med att man inte kan sätta in 100 000 kronor på ett bräde och tro att man då får jättemånga poäng. Man kan max få fem poäng per månad för 500 kronor i månadssparande, medan 100 kronor ger en poäng.

Med tanke på att dela-erbjudandet endast gäller bosparare i just HSB är det samtidigt en relativt liten skara ungdomar som får del av nyttan. Dessutom omfattar erbjudandet nyproducerade lägenheter med i regel saftiga prislappar för unga förstagångsköpare.

– Så är det ju. Vi påstår inte att dela-projektet löser allas boendesituation, det är inget trollspö. Men det vi kan göra är att åtminstone erbjuda en möjlighet till ungdomar som har det väldigt tufft att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Johan Nyhus.

Annons

Annons

En annan begränsning är amorteringskravet som nyligen återinförts, det vill säga det regelverk som tvingar den som tar bostadslån att amortera om lånet överstiger en viss andel av bostadens värde. Förra våren släppte Finansinspektionen tillfälligt på kravet, med bedömningen att coronapandemin skulle få stor negativ påverkan på landets ekonomi.

Således ville myndigheten ge hushållen mer andrum. Men sedan dess har skuldsättningen ökat i spåren av stigande bostadspriser och 31 augusti återinfördes amorteringskravet, vilket bland annat kan komma att dämpa intresset för HSB Dela.

– Visst finns det en risk för det. Det är förvisso bra att amortera, det ska man försöka göra. Men att sätta det som krav och stänga dörren så hårt till en grupp människor är vi helt emot. Vi vill sänka tröskeln med HSB Dela, men är det så att man trots allt inte kommer över tröskeln så går det helt enkelt inte, säger Johan Nyhus.

Fakta

HSB Dela

• Innebär att HSB går in som delägare i unga vuxnas bostadsköp med 50 procent, men den boende har ensam nyttjanderätten till hela lägenheten och betalar också hela månadsavgiften själv.

• Utöver den vanliga köpprocessen tecknas ett tioårigt samägandeavtal med HSB. När som helst efter upplåtelsen kan den unga vuxna välja att sälja bostadsrätten. Då säljs också HSB:s andel.

• Tidigast fem år efter tillträdet kan köparen ansöka om att köpa ut HSBs del. Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela lägenheten eller bostadsrätten ha sålts vidare till marknaden.

• Bostadsrätten kan säljas när som helst och vid försäljning säljs alltid 100 procent av bostadsrätten, inte bara den boendes andel. Hela mäklararvodet betalas dock av den boende personen som delägare.

• Likheterna med en traditionell bostadsrätt är stora. Den boende är medlem i bostadsrättsförening, har samma rättigheter och skyldigheter som alla andra medlemmar i föreningen och bostadsrätten beskattas på samma sätt som en bostadsrätt i en traditionell bostadsrättsförening. Skillnaden är främst att den boende är delägare och samäger bostadsrätten med HSB.

Källa: HSB och Swedbank

Annons

Annons

Till toppen av sidan