Annons

Annons

Stadsbiblioteksbygget

Stark oenighet kring nya stadsbiblioteket

Det behövs en ordentlig utredning innan man i detalj utformar den stora tillbyggnaden av stadsbiblioteket. S kulturpolitiker är kritiska och får stöd av både MP och SD.

– Vi är troligen den enda kulturnämnden i landet som inte är inblandad när det byggs ett bibliotek, säger Margareta Liljedahl Eriksson (S).

Helsingborgs stads visionsskiss på det nya stadsbiblioteket efter om- och tillbyggnaden. Bild: Krook & Tjäder

Annons

Sedan drygt ett år arbetar stadens tjänstemän med den stora om- och tillbyggnaden av stadsbiblioteket. Ett projekt som kraftigt förändrar delar av stadsparken och som ska stå färdigt 2026.

Dagens stadsbibliotek på drygt 5 600 kvadratmeter ska växa med ytterligare 3 000 kvadratmeter, och kostnaden väntas landa på minst 300 miljoner kronor, plus ett garage för drygt 100 miljoner.

Med motiveringen att projektet rör olika förvaltningar i staden är det stadsledningsförvaltningen som har helhetsansvar. Kulturnämnden, som driver stadens bibliotek, är bara en av flera aktörer i processen. Under sommaren fick dock nämnden ta del av det lokalprogram där tjänstemännen låtit beskriva varje rums syfte och funktion – ett program en majoritet av politikerna i kulturnämnden visade sig vara kritiska till.

Socialdemokraternas fick med hjälp av MP och SD igenom ett yttrande med en mängd synpunkter.

Annons

– Vi är troligen den enda kulturnämnden i landet som inte är inblandad när det byggs ett bibliotek, säger nämndens vice ordförande Margareta Liljedahl Eriksson (S) och menar att det politiska styret redan från början bestämt sig för vad man vill bygga.

Annons

– Det enda vi har fått är dragningar i efterhand som säger ”här är vi nu”.

I yttrandet efterlyser oppositionen grundliga utredningar, en behovsanalys och att olika alternativ för tillbyggnaden av biblioteket presenteras för kulturnämnden.

Margareta Liljedahl Eriksson tycker även att man skulle väntat in den biblioteksutredning som ska göras under vintern innan man bestämde vad det nya stadsbiblioteket ska innehålla.

– Nu ska vi bygga så det hörs ner i Europa. Ska vi inte istället bygga vad helsingborgarna behöver?, säger Margareta Liljedahl Eriksson.

Hon är inte emot en upprustning av stadsbiblioteket, men frågar sig:

– Behöver vi 3 000 nya kvadratmeter? Ska man kanske lägga 200 istället för 300 miljoner på stadsbiblioteket och lägga resten på områdesbiblioteken, säger hon.

I yttrandet vill oppositionspartierna att kopplingen mellan stadsbiblioteket och områdesbiblioteken beskrivs och att det blir tydligt vilka kostnadsökningar en ombyggnad av stadsbiblioteket medför.

Annons

I lokalprogrammet finns en arkitektonisk lösning för utbyggnadens tak. Där ska bli park. Något S, MP och SD anser är att föregå den kommande arkitekttävlingen.

Också utformningen av stadsparken vill man ha bättre beskriven.

Men kulturnämndens ordförande Cecilia Engström (KD) delar inte kritiken:

– Områdesbiblioteken kommer ju ändå att behövas, det är inget som förutsätter den här utredningen. Att vi behöver ett nytt stadsbibliotek är ett behov vi har haft i flera år.

Annons

Har ni redan från början bestämt vad som ska byggas?

– Nej inte alls. Det är bara en skiss som finns, men det är ingen som har sagt att det är så det ska se ut, i så fall hade vi inte behövt en arkitekttävling.

Men varför är kulturnämnden så lite involverad kring utbyggnaden?

– Vi har haft dialoger med verksamheten löpande och har fått information från den här gruppen som arbetar med det från stadsledningen. Vi är bara en del av bygget och flera nämnder är involverande.

Förringrar du inte din egen nämnds betydelse? Kulturnämnden har ju hand om biblioteksverksamheten.

– Naturligtvis har vi jättestort inflytande på innehållet och det är ju det vi nu är inne på.

Annons

Har ni verkligen det? Lokalprogrammet fick ni först när det var färdigt?

– Det stämmer inte, vi har haft dialoger med biblioteket flera gånger på nämnden och då framförallt pratat om statsbiblioteket.

Fakta

Så ser lokalplanen från styrgruppen ut

Det nya biblioteket ska enligt lokalplanen kunna ta emot uppemot 5 000 besökare om dagen. Den befintliga byggnaden på omkring 5 600 kvadratmeter ska få en tillbyggnad på ytterligare 3 000 kvadratmeter, plus ett garage.


Den del av stadsparken som tillbyggnaden kommer att ligga på ska ersättas med en utsiktspark uppe på tillbyggnadens tak.


En ny entré, ett labb för kreativt skapande, en digitaldel med dator- och studieplatser, sociala ytor med grupprum och läsesalar, en restaurang, personalutrymmen, serviceutrymmen, cykelparkering och parkeringsgarage finns med i lokalplanen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy