Annons

Annons

Ola Tedin

opinionLedare

Ola Tedin
Sexköpslagen måste gälla alla.

Detta är en ledare.Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Få män lagförs för att ha köpt sex av andra män.

Bild: Stina Stjernkvist / TT

Annons

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill ta strid för sexköpslagen i Europadomstolen i Strasbourg. Det som ska prövas där är om den franska sexköpslagen från 2016, i sin tur baserad på Sveriges från 1999, bryter mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Bakgrunden är att sexarbetare i Frankrike har stämt franska staten inför domstolen för att de anser att de på grund av kriminaliseringen utsätts för ytterligare risk för våld när prostitutionen flyttats till den undre världen.

Annons

"Ett ofördelaktigt utslag i Europadomstolen skulle kunna få betydelse även för den svenska lagen", sade justitieministern till Ekot.

Annons

Hans oro är förståelig. Kriminaliseringen av köp av sexuella tjänster är i grund och botten vettigt och ett utslag i Strasbourg som går på de klagandes linje kan innebära att även den svenska lagen måste skrivas om. Men en fällning vore också ett ypperligt tillfälle att förbättra sexköpslagen i Sverige.

För lagen mot köp av sexuella tjänster är inte helt utan brister. Det är hög tid att den moderniseras, särskilt som den delvis bygger på en minst sagt förlegad syn på sexualitet, närmare bestämt på homosexuella mäns sexualitet.

Det finns en hel del statistik kring prostitution i Sverige. Länsstyrelsen i Stockholm gjorde till exempel en djuplodande studie 2014. Brottsförebyggande rådet och polisen redovisar också siffror kring sexhandeln och hur många som lagförs. 2020 var det till exempel rekord med 456 fällda sexköpare.

Annons

Emellertid finns det väldigt få uppgifter kring hur många män som köpt sex av män och dömts för detta, men det förekommer. Det finns forskning som visar att manlig prostitution riktad till män finns och är utbredd. En examensuppsats vid Socialhögskolan i Lund hävdade 2009 att den rent av är mer utbredd än kvinnor som säljer sig till män.

Annons

Att så få män döms för att ha köpt sex av andra män kan faktiskt bero på lagen i sig. För i dess förarbeten slås det fast att det inte går att skilja på prostitution och homosexuellas livsstil. Förarbetena till en lag är viktig, eftersom de tjänar som stöd när en domstol ska finna fram till hur lagen är avsedd att användas. I regeringens proposition 1997/98:55 Kvinnofrid står det:

Annons

"(V)ilken omfattning den homosexuella prostitutionen har är dock omöjlig att besvara, dels därför att det är svårt att skilja mellan vanliga homosexuella kontakter och kontakter i prostitutionssyfte. ... Prostitution kan dock sägas vara relativt vanligt förekommande i den manliga homosexuella kulturen."

Och lite längre ner i samma stycke: "Den homosexuella prostitutionen kan ibland för säljaren vara en blandning av affärsverksamhet och egen utlevd sexualitet." Där påstås också att det är köparen som är offret i manlig prostitution.

Om vi har detta unkna konglomerat av vanföreställningar kring homosexualitet att tacka för att så få män fälls för sexköp av andra män är svårt att veta. Men det torde ligga i farans riktning att en åklagare väjer för att åtala någon som faktiskt – med fullt stöd i lagens förarbeten – kan skylla handlingen på sin "homosexuella kultur" eller att det ju är han själv som köpare som är offret.

Annons

En fällning i Strasbourg vore välkommen ur det perspektivet och kunde leda till att sexköpslagen formuleras om.

Som alla lagar borde den såklart gälla alla. Män som kvinnor och oavsett sexuell läggning.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy