Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Frimodig kyrka vill inte ha någon tillbaka in i en garderob.”

Även om Frimodig kyrka inte delar Öppen kyrkas äktenskapssyn där det är en rättighet att få vigas i kyrkan får det inte tolkas som att Frimodig kyrka anser att personer inom hbtq-spektrat är mindre värda. Det skriver Leonard Hagberg, styrelseordförande för Frimodig kyrka i Lunds stift.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Söndagen den 19 september är det val i Svenska kyrkan.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Joakim Månsson Bengtsson, som kandiderar i kyrkovalet för Öppen kyrka – en kyrka för alla, återger inte på ett sanningsenligt sätt vad Frimodig kyrka står för när det gäller äktenskap för hbtq-par och dop av barn till hbtq-föräldrar (Aktuella frågor 4/9).

Frimodig kyrka vill inte, som Joakim Månsson Bengtsson hävdar, ha honom eller någon annan person tillbaka in i en garderob eller annan mörklagd plats.

I Frimodig kyrkas dokument ”På tal om äktenskap och vigsel – och kärleken” som riksstyrelsen antagit går det att under rubriken ”För alla människors lika värde” att läsa:

”Inom Frimodig kyrka vet vi att många homosexuella har utsatts för förakt och diskriminering genom historien och så än idag. Vi sörjer att många har tagit skada av detta. Vi menar att alla människor är lika värdefulla i Guds ögon och ska därmed behandlas med värdighet. Frimodig kyrka tar avstånd från alla former av hat och förakt och vill att Svenska kyrkan skall välkomna alla människor in i kyrkans liv, gemenskap och själavård, oavsett sexuell läggning. Vi vill stå upp för alla människors rätt att bli bemötta med kärlek och respekt.

Annons

Annons

Med smärta tar vi också del av vittnesmål om hur människor far illa i sina nära relationer och att många äktenskap slutar i skilsmässa. Såren hos människor blir stora när löften sviks, lögner uppdagas och när någon tvingas till sexuell närhet mot sin vilja. Många är vi som på olika sätt tagit skada av brustna relationer och destruktiva handlingar.

Frimodig kyrka vill för alla människors bästa, ge stöd för goda och kärleksfulla relationer, i äktenskap, föräldraskap, likväl som för ensamstående. Med kyrkans erfarenhet och kristen förståelse för människors skörhet och behov, finns många goda verktyg för att ge sådant stöd. Frimodig kyrka vill att detta ska vara en central del i medarbetares fortbildning och kunna erbjudas i alla Svenska kyrkans församlingar.”

Frimodig kyrka anser att de präster som vill göra det ska viga hbtq-par på samma sätt som de viger ett par som består av en man och en kvinna. Präster som inte vill viga hbtq-par ska inte behöva göra det.

När det gäller dop anser Frimodig kyrka att präster under inga omständigheter ska få vägra ett barn att döpas för att dess föräldrar är hbtq.

Även om Frimodig kyrka inte delar Öppen kyrkas äktenskapssyn där det är en rättighet att få vigas i kyrkan får det inte tolkas som att Frimodig kyrka anser att personer inom hbtq-spektrat är mindre värda, eller är mindre älskade av Gud, vars kärlek övergår allt vi människor kan tänka eller förstå.

Annons

Annons

Det är min förhoppning att de sår som finns historiskt inom kristenheten inte ska hindra samtal i ömsesidig respekt i nutid.

SKRIBENTEN

Leonard Hagberg, styrelseordförande för Frimodig kyrka i Lunds stift

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy