Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Helsingborgs metaldrottning Anette Olzon är tillbaka med ett nytt soloalbum

Snart tio år efter avskedet från världskända metalbandet Nightwish är Anette Olzon mer aktiv än någonsin. I dag släpps hennes nya soloalbum ”Strong”.

Text

Anette Olzon släpper nu sitt andra soloalbum, ”Strong”. Plattan har redan fått goda betyg på flera metalsajter över hela världen. Foto: Patric Ullaeus

Annons

När Anette Olzon släppte sitt första soloalbum ”Shine” 2014 var det en nedtonad och elegant pophistoria.

Nya ”Strong” – som släpps 10 september – kommer vrålande på alla cylindrar och träffar som en metalsmocka rakt i ansiktet.

– De två plattorna har inget med varandra att göra. Jag gillar lugn och soft musik också och det ville jag göra på ”Shine”. Men den här gången ville jag köra mer metal. Det är nog plattorna jag gjort med The Dark Element som har gett mig den impulsen. ”Strong” handlar mycket om hur jag ser på världen, säger Anette Olzon.

Inbäddat innehåll

Annons

Att döma av texterna kan man få intrycket att du rätt förbannad på hur världen ser ut, en låt som ”Parasite” är ju en riktig käftsmäll?

Annons

– Den låten är inspirerad av många saker, särskilt det som hände i USA just när jag skrev texten. Det finns många parasiter i världen, inte bara politiska ledare och utan också chefer. Som skiter i vilka de trampar på.

– När jag skulle börja skriva texter till plattan sa Johan (Husgafvel, Anettes man och tidigare bassist i Pain) att jag inte kan skriva om kärlek och sånt. Då började jag skriva om sånt som irriterat mig, covid, politiker, en chef som behandlade mig illa. Johan har varit jättedelaktig när vi har gjort albumet, säger Anette Olzon.

Anette Olzon och hennes man Johan Husgafvel. Foto: Stefan Lindqvist

Johan Husgafvel, som är med under intervjun, vill inte framhäva sin egen betydelse.

– Min roll var mest att styra lite i rätt riktning och fungera som stöttepelare för Nettan. Och hålla tillbaka henne lite grann, säger Johan Husgafvel, som själv medverkar på growl på sex av låtarna.

– Jag är alltid den mer galna och impulsiva. Johan är lugn. Han kompletterar mig bra, haha!

Anette Olzon har under årens lopp gästat många artisters album. Hon älskar att vara i studion. ”Jag är en riktig studioråtta”, säger hon.

Musiken på ”Strong” har Magnus Karlsson från Primal Fear komponerat.

– Vårt samarbete fungerade superbra. Bortsett från att han är en väldigt bra låtskrivare är han också ödmjuk. Han hade inga problem när jag sa till honom att det här är min platta, du får göra som jag vill och det är precis vad han har gjort, säger Anette Olzon.

Annons

Annons

– Melodierna har alltid varit viktiga för mig och det förstod Magnus. Vi byggde plattan utifrån melodierna och sen blev den mer och mer bombastisk.

Inbäddat innehåll

Det har gått nästan tio år sedan Anette Olzon fick lämna det världskända bandet Nightwish mitt under en pågående turné.

Hon har sedan dess frontat förre Sonata Arctica-medlemmen Jani Liimatainens band The Dark Element på två album, spelat in ett album med Symphony X-sångaren Russel Allen och gästat på ett otal andra projekt.

På nya plattan ger hon en sista passning till sitt gamla band Nightwish.

– Ja, den inleds med ”Bye bye bye”. Det kändes bra att göra den och avsluta det kapitlet och sen ”moving on”, säger Anette Olzon.

Anette Olzon tillsammans med de andra medlemmarna i The Dark Element. Foto: Patric Ullaeus

Hon har också gått vidare i livet på andra sätt. Musiken är idag ett sidojobb. Istället har hon utbildat sig till sjuksköterska. Den senaste tiden har hon jobbat på en BB-avdelning och ska nu läsa vidare till barnmorska.

Innan dess arbetade hon inom hemsjukvården och var med precis under den period som pandemin bröt ut.

– Jag var facklig och huvudskyddsombud just då och det var kaos. Personalen hade ingen skyddsutrustning och det brast med cheferna, säger hon.

Annons

Dessutom drabbades hon på ett personligt plan.

– Min pappa blev sjuk. Han testades flera gånger innan han fick beskedet att han fått covid. Han gick bort i april förra året. Det var en jättejobbig period. En av låtarna på plattan, ”Sad lullaby”, är tillägnad honom.

Annons

Inbäddat innehåll

Några planer för livekonserter med materialet från nya plattan finns inte.

– De som är med på den här plattan varken vill eller kan turnera. Visst kan man åka med med andra musiker, men det tycker jag skulle vara tråkigt. Dessutom är det en jätteapparat att dra igång.

Däremot vill Anette Olzon så fort som möjligt sätta igång arbetet med nästa album. För det blir en uppföljare till ”Strong”.

– Ja, Frontiers har faktiskt option på tre plattor, tillägger hon.

– Sen ska jag göra en skiva till med Russel (Allen).

Det italienska skivbolaget Frontiers Records har även försökt få henne att göra något med ännu en före detta Nightwish-sångare, Tanja Turanen.

– Och så vill dom att jag och Floor Jansen (Nightwish nuvarande vokalist) också gör något tillsammans. Jag har lite tankar om en duettplatta. Vi får se vad det blir.

Anette Olzon. Foto: Patric Ullaeus

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan