Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Lund får sin släng av sleven när utvecklingen i hela landet går åt fel håll.”

Otryggheten har gått från att främst vara ett storstadsproblem till att prägla näst intill varenda liten och medelstor stad i Sverige. Lundabon och justitieministern Morgan Johansson (S) kan knappast ha missat utvecklingen, men nödvändiga reformer har trots det uteblivit. Det skriver Louise Meijer, riksdagsledamot för Moderaterna, ledamot i justitieutskottet och också Lundabo.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett stort bråk ledde till en omfattande polisinsats i centrala Lund i måndags.

Bild: Läsarbild, Patrick Persson

Annons

I måndags slogs mängder av människor mot och med varandra på olika platser i Lund. De vandrade från plats till plats och blev fler och fler, med kulmen utanför akuten i Lund. Det verkar stå klart att det rörde sig om två kriminella släktnätverk, så kallade klaner, som bråkade med varandra.

För ett år sedan berättade dåvarande biträdande rikspolischef Mats Löfving i en intervju om de 40-tal kriminella klaner som finns i Sverige. Därefter rapporterade Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad om polisens hemligstämplade klanrapport som konstaterar att 23 av 34 klaner finns i Skåne. Av 161 utpekade personer har 111 anknytning till Skåne.

De kriminella klanerna flyttar fram sina positioner. I början av sommaren blossade en konflikt upp mellan två klaner i Hjällbo i Göteborg. Det slutade med att en man sköts ihjäl mitt på dagen med flera skott trots en pågående polisinsats.

Annons

Annons

Veckans klanbråk i Lund innehöll inga skottlossningar, men på bilder från bråket syns hur en liggande man stampas på huvudet trots att polisen är på plats.

Morgan Johansson (S) har nu varit justitieminister i snart åtta år. Under dessa år har Sverige slagit flera osmickrande rekord när det gäller skjutningar, sprängningar och sexualbrott. Otryggheten ökar. Den grova, allvarliga brottsligheten eskalerar. Sverige ligger i topp i Europa när det gäller antalet dödsskjutningar per miljon invånare.

I Lund har det under de senaste åren förekommit sprängningar, skjutningar, ungdomsrån och överfallsvåldtäkter. Under hösten 2017 framkom att flera personer blivit lurade att stanna till vid en bil för att visa vägen och sedan blivit släpade längs med marken. Den senaste tiden har medier rapporterat om otrygghet och narkotikaförsäljning på Bankgatan, mitt i staden. Och nyligen överfölls, misshandlades och rånades två äldre herrar som var på väg hem efter att ha tagit en öl på Grand Hotel för att fira att de var vaccinerade.

Lund får sin släng av sleven när utvecklingen i hela landet går åt fel håll. Justitieminister Morgan Johansson bor själv i Lund och kan knappast ha missat utvecklingen där och i övriga Sverige.

Den generella utvecklingen med fler och grövre våldsbrott hotar tilliten och därmed friheten i samhället. Klankriminaliteten hotar dessutom rättsstaten. Flera områden i Sverige kontrolleras av gäng och klaner som bestämmer var och när människor får vara ute, skipar egen rättvisa och upprättar vägspärrar.

Annons

Utvecklingen måste vändas. Det krävs mönsterbrytande reformer, inte marginaljusteringar. Socialdemokraterna har fortfarande inte insett allvaret. De röstar gång på gång nej till Moderaternas mönsterbrytande förslag. Till exempel har de röstat nej till dubbla straff för gängkriminella, proaktiv avlyssning av gängkriminella, att kriminalisera deltagande i kriminella gäng och kriminalisering av illegala vägspärrar som gängkriminella sätter upp i utsatta områden. Det sistnämnda röstade Socialdemokraterna ned eftersom de menar att nuvarande trafikbrottslagstiftning räcker. Men illegala vägspärrar är inte trafikbrottslighet. Det är att utmana Sverige som rättsstat.

Annons

Otryggheten har gått från att främst vara ett storstadsproblem till att prägla näst intill varenda liten och medelstor stad i Sverige. Lund är inget undantag. Förhoppningsvis kan veckans händelser i Lund utgöra ett uppvaknande för Morgan Johansson.

SKRIBENTEN

Louise Meijer, riksdagsledamot för Moderaterna, bor i Lund och är ledamot i justitieutskottet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy