Annons

Annons

Landskrona

Professor: ”En del tycker nog det är lite kul att sprida falska rykten”

Lågt förtroende för myndigheterna. Det är sannolikt förklaringen till varför konspirationsteorier om vaccinet sprids i så hög grad i utsatta områden. Som till exempel i Silvergården och Koppargården i Landskrona.

Silvergården i Landskrona.

Bild: Emil Langvad

Annons

I går berättade vi att en fjärdedel av Landskronas vuxna befolkning – cirka 10 000 personer – fortfarande är helt ovaccinerade.

Enligt ny statistik från Region Skåne handlar det till stor del om personer som bor i utsatta områden, till exempel Silvergården och Koppargården där bara 38 procent av de boende har vaccinerat sig.

Motsvarande siffra för Ven och Västra Fäladen är 85 procent.

Boende och verksamma i några av de utpekade stadsdelarna berättade i vårt tidigare reportage att det florerar många konspirationsteorier i områdena om vaccinet.

Rykten som påstår det är väldigt farligt att vaccinera sig.

Olof Sundin, professor vid institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet, forskar om källkritik, konspirationsteorier och digitala plattformar.

Hans förklaring till varför konspirationsteorier florerar så envist i dessa områden är att man där generellt har låg tillit till myndigheter och samhällsinformation.

Annons

Olof Sundin är professor och forskar om källkritik, konspirationsteorier och digitala plattformar. Foto: Arkivbild

Annons

Ska vaccinationsviljan öka i dessa områden måste myndigheter och kommun arbeta mycket mer proaktivt och synas där.

– Det är ett långsiktigt arbete förstås. Det handlar om att höja tilliten och då måste samhället, kommun och myndigheter, finnas ute bland de boende. Man måste komma närmare och skapa förtroende, säger Olof Sundin.

Han tror att många medvetet sprider rykten och konspirationsteorier, och inte alltid för att man tror på dem.

– En del tycker nog det är lite kul att sprida falska rykten. Sedan finns hela rörelser som medvetet vill underminera vaccinet samt dem som misstror myndigheter.

Annons

– Varför teorierna sprids mer i utsatta områden, om nu den uppgiften stämmer, tror jag handlar om att man där är mer mottaglig just för att tilliten generellt är lägre till myndigheter.

Konspirationsteorier är allvarliga, anser Olof Sundin.

– Konspirationsteorier är inget nytt fenomen, men de plattformar som sociala medier agerar på är utformade så att de gynnar spridningen. Självklart är det allvarligt eftersom det ökar misstron till våra myndigheter och därmed till hela samhället.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy