Annons

Annons

Båstad

Ultralöpare ska springa i sex dygn

I sex dygn ska löpare springa så många varv de kan på en 676 meter lång bana. Reglerna är enkla: Den som springer flest varv vinner.

För fyra år sedan vann Lotta Thörn ett 100 miles-lopp och satte svenskt rekord på ett tolvtimmarslopp. Hon är också ansvarig för svenska landslaget på 100 kilometer.

Bild: Michael Lundblad

Annons

Under en veckas tid ska 37 personer springa sexdagarsloppet Viadal Ultra Six Days på Viadals gård utanför Förslöv. Det är det tredje sexdagarsloppet som ordnats i Sverige, en milstolpe i svensk ultralöpning.

– Ett sexdagarslopp innebär att de har sex dygn på sig att springa så långt som möjligt. När starten har gått på måndag klockan 12 får de springa, promenera, gå, sova och äta tills klockan 12 på söndag, säger Lotta Thörn som arrangerar loppet tillsammans med Jan-Erik Ramström.

Två av deltagarna kommer från Danmark, övriga är svenskar. Förhoppningen är att loppet ska bli årligt återkommande och locka löpare från hela världen när pandemin är över.

Grusbanan är 676 meter lång och löparna är utrustade med chip som räknar antalet varv de springer.

Hur långt brukar löparna springa?

Annons

– Det är jätteolika. Och det kommer att vara stora skillnader i ambitionsnivån hos våra löpare. Vissa gör det som en upplevelse och vissa satsar på resultat, säger Lotta Thörn.

Annons

– Vi har två damer som har svenskt rekord i sikte och en man som siktar på världsrekordet. Det nuvarande rekordet är 103 mil på sex dygn, fortsätter hon.

De som vill titta på delar av loppet är välkomna, men arrangören kommer hålla isär löpare och publik.

– När man springer såhär långt är immunförsvaret inte så starkt i slutet. Därför har vi avspärrat mellan löpare och publik.

Vad får människor att anta den här utmaningen?

– Det handlar om att utmana gränser. Var går min gräns och vad klarar jag av? De flesta hamnar i att man klarar så mycket mer än vad man tror. I ultralöpning gäller både att träna fysiskt och ha en kropp som är stark, men ännu större roll spelar det mentala, säger Lotta Thörn.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy