Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ängelholm

Han byggde sin egen fälttävlansbana

När dottern började med fälttävlan ville Mats Nilsson i Munka Ljungby stötta intresset. Det som började med ett par inköpta hinder har nu växt till en egen träningsbana – och många vill komma för att rida där.

En del av de högre hindren har en MIM-spärr, alltså en säkerhetsfunktion som gör att hindret kan kollapsa ifall ett ekipage skulle braka in i det.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Liksom många andra idrottsföräldrar blev Mats Nilsson indragen i en sport han egentligen inte hade någon koppling till. Men i hans fall blev engagemanget lite större än vanligt när dottern Emilia började med fälttävlan.

– Det var något år efter att vi köpt det här bonnastället. Jag köpte lite hinder och satte ut för henne att träna på, säger Mats Nilsson.

”Jag har banan som en hobby istället för att spela golf”, säger Mats Nilsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Och på bonnastället, alltså hans gård i Munka Ljungby, har banan växt från år till år. En del hinder bygger Mats själv, andra har han fått hjälp med av professionella banbyggare.

Annons

– Det är mycket jobb, men jag älskar att ha något att göra. Att genomföra ett sånt här projekt halvdant är bara glöttigt, det är först när det blir seriöst som det blir roligt.

Annons

Ebba Axenbjer kom med sin D-ponny Corvette Allstar för att träna.

Bild: Niklas Gustavsson

Idag lockar träningsbanan mellan 800 och 1 000 ryttare varje år, och många av dem kommer hit med en egen tränare.

Mats Nilsson tror att intresset har med det geografiska läget att göra.

– Det fanns ju en bana i Össjö, men den ligger nere. Annars får man ta sig till Dagstorp, Vinslöv eller Kristianstad om man vill träna.

Från speakertornet som Mats byggde i samband med en tävling i somras har man utsikt över hela banan.

Bild: Niklas Gustavsson

En av de som tagit sig hit är Ebba Axenbjer från Munka Ljungby ridklubb. Vanligtvis ägnar hon sig åt traditionell banhoppning, men tycker att fälttävlan är roligt det med.

– Jag älskar att vara här. Det är jättekul med så mycket backar, stockar och vattenhinder. Man får rida på lite snabbare än annars, säger hon.

”Den här banan ger oss en helt unik möjlighet att locka en helt annan typ av ryttare till klubben” säger Anna Axenbjer, ordförande i ridklubben och mor till Ebba.

Bild: Niklas Gustavsson

När vi ber henne jämföra med andra fälttävlansbanor ger hon ett gott betyg.

– Hinderna här är finare, som det nedfallna trädet och det med kossan. Det är inte den största banan men de har fått plats med allt här, säger Ebba Axenbjer.

Annons

Annons

Hindret med kossan som drar ett timmerlass har en egen historia. ”Min dotter hade en häst som var rädd för kor, så vi köpte denna för att hästen skulle kunna vänja sig. Och det gick bra”, säger Mats Nilsson.

Bild: Niklas Gustavsson

Mats Nilsson har ett gott samarbete med just Munka Ljungby ridklubb. Under sommaren har han och klubben arrangerat två mindre tävlingar tillsammans och förhoppningarna är att kunna arrangera fler när pandemin är över.

Några av hinderna som Ebba Axenbjer hoppade över är byggda av fälttävlansprofilen Lars Christensson, med förflutet som ryttare, förbundskapten och expertkommentator i tv.

Bild: Niklas Gustavsson

– Jag tror det är något som kan bli roligt för hela byn. Fälttävlan är en fartfylld sport och helst vill vi ha det lite som i England när folk kommer med picknickkorgar för att sätta sig och titta, säger Anna Axenbjer, ordförande i Munka Ljungby ridklubb.

”Det kom hit några tjejer för några dagar sedan bara för att rida runt ett slag. De hade med sig en picknickkorg och lät hästarna beta. Sådant är trevligt”, säger Mats Nilsson

Bild: Niklas Gustavsson

Kanske ska det byggas lite fler hinder under vintern men annars är banan så stor den ska bli, tycker Mats Nilsson.

– De stora tävlingarna kan de hålla på med på annat håll. Den här vill vi hålla på en nivå där alla kan vara välkomna, vare sig man vill hoppa eller bara trava runt lite med hästen utan några krav. Och så länge folk tycker det är roligt så fortsätter vi.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy