Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Skjuta upp och inte ta ansvar har varit regeringen Löfvens signum

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Uppskjutande och ovilja att ta ansvar är väl det som regeringen Löfven främst kommer att bli ihågkommen för. Det skriver Magnus Grill.

Annons

Den 26 augusti meddelade regeringen att man ger utökat tillstånd för mellanlagring av utbränt kärnbränsle i Oskarshamn och vägrar samtidigt att ta något beslut om slutförvaring av det använda kärnbränslet i Sverige. Detta beslut är typiskt för statsminister Stefan Löfven. Det gäller att undvika att fatta beslut och till varje pris försöka hitta interimistiska lösningar så själva huvudbeslutet kan skjutas upp till en oviss framtid. Just oviljan att fatta beslut har kännetecknat Stefan Löfvens statsministertid. Konflikträdsla och allmänt lidande har präglat statsministern. I varje skede har han strävat efter att försöka undvika att fatta beslut och föredragit att ständigt säga att besked eller beslut kommer någon gång i framtiden. På detta sätt har han skapat ovisshet kring det svenska kärnkraftsprogrammet, osäkerhet inom byggindustrin och undvikit att skapa sysselsättning för gruvarbetare i Norrland.

Annons

Annons

Vänsterpartiets ledare lade nyligen fram partiets krav för att stödja regeringens budget samtidigt som centerpartiet sade att man inte budgetförhandlar med vänsterpartiet. Nej, inte en gång till tänkte förstås statsministern. Ska han nu igen behöva avgå och gå en oviss framtid till mötes. Vilken budget kommer riksdagen att besluta om. Skall det bli en ny höst som under förra året. Problemen hopade sig så Löfven insåg att det enda kloka var att kasta in handduken och avgå så snart det var möjligt.

Just regeringen Löfvens oförmåga att fatta beslut har varit både bra och dåligt för Sverige. Dåligt för att antalet smittade och döda som en följd av Covid-19 sannolikt blev högre än i jämförbara länder på grund av avsaknaden av beslutade motåtgärder. Dåligt på grund av avsaknaden av industriella satsningar och utbyggnad av infrastruktur. Dåligt på grund av stora osäkerheter inom stora sektorer i Sverige.

Avsaknaden av beslut var bra för att inga större beslut om skattehöjningar eller restriktioner för näringslivet har fattats, så den ekonomiska tillväxten har fortsatt i Sverige trots regeringen och trots pandemin. Just avsaknaden av vissa beslut är kanske trots allt regeringens positiva insats. Man har hyggligt administrerat andra partiers politik.

Sverige är hårt drabbat av gängkriminalitet och skjutningar. Regeringen har ständigt tillskapat nya utredningar och undvikit direkta åtgärder och bibehållet fokus på gärningsmannen och inte offret. Andra partier har påtalat nödvändigheten av skarpa åtgärder men de förslagen har viftats bort tills tillräcklig tid har förflutit och regeringen kan göra förslagen till sina egna.

Annons

Annons

Uppskjutande och ovilja att ta ansvar är väl det som regeringen Löfven främst kommer att bli ihågkommen för. Man har ju bara regerat i 7 år, så tidigare regeringar är dessutom lika ansvariga för det som inte är bra i Sverige enligt Löfven. Regeringen har tillskapat en mängd små myndigheter som kanske kan var ansvariga för eventuella misslyckanden så det inte går att lasta regeringen för något ansvar. Någon sa att just oviljan att ta ansvar är kanske en manlig egenskap och jämförde Löfven med statsministrarna i Danmark, Norge, Finland och Nya Zeeland, vilka alla är kvinnor och kraftfulla i sitt beslutsfattande och att dessa kvinnor tar ansvar i stället för att undvika ansvar som den svenska regeringen ständigt gör.

Vem skall då efterträda Stefan Löfven som Ordförande för det socialdemokratiska partiet och eventuellt bli ny statsminister i Sverige? Många säger att det måste bli en kvinna, och det är väl utmärkt även om det är svårförståeligt att man väljer kön före person. I övriga nordiska länder är många statsministrar kvinnor men har inte behövt kvoterats in. Ingen i media ställer frågan om man kan ha en helt öppen process för val av partiledare och kanske till och med ha primärval som i andra västländer. Oj, säger då partiombudsmännen, då vet vi ju inte vem det blir på förhand och det kan vara farligt för organisationen. Tvärtom, det kanske kunde vara nyttigt för organisationen att ha mer än en kandidat vid partiledarvalet.

Annons

I Danmark hade socialdemokraterna tidigare en internetomröstning om partiledare. Öppenhet är inget som präglar den socialdemokratiska organisationen. Men just öppenhet är kanske nödvändigt för ett partis utveckling. Jag tror att den socialdemokratiska slutenheten i partiledarprocessen fortsätter även denna gång så partimedlemmarna står där med bara ett förslag att säga ja eller nej till.

Det är bra för Sverige att Stefan Löfven avgår. Vem socialdemokraterna väljer till partiledare och hur de gör det är deras ensak. Det centrala för Sverige och dess utveckling är vem som blir ny statsminister och vilken regering denne leder.

Magnus Grill

Råå

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy