Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Hur klokt är det med vin i plastflaskor?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jag kommer fortsätta välja ekologiskt vin i glasflaska. Det skriver Emelie Nash Gunnarsson.

Annons

För några veckor sedan hajade jag till när jag såg att Systembolaget på Drottninggatan i Helsingborg hade satt upp stora skyltar om att man bör välja vin i plastflaskor på grund av klimatet. På Systemet är det alltså bra med plast för klimatet, men när vi köper mat är det mycket dåligt, därav plastpåseskatten.

Jag kommer fortsätta välja ekologiskt vin i glasflaska. Det kommer ständiga rapporter om att plast bör undvikas i kombination med livsmedel, det innehåller både cancerframkallande och hormonstörande ämnen. Detta gäller alla typer av plast. Främst bör man undvika frätande, flytande livsmedel som har haft långvarig kontakt med plast. Både alkoholen och syran i vinet har antagligen en upplösande effekt på plast. Med andra ord, produkten innehåller förmodligen höga doser av hormonstörande och cancerframkallande medel efter flera månader eller år i kontakt med plast.

Annons

Annons

Systembolaget får nog tänka om. Vi behöver lösningar som är bra för miljön och hälsan också. Det är allmänt känt att plast är väldigt dåligt även för miljön.

Kanske kan man på sikt ta in ett urval av tunnor med ekologiskt vin och införa ett system med standardiserade återanvändbara glasflaskor? Då sparar man både på transport och material till förpackningar. Och man behöver inte offra sin hälsa och miljön för klimatet.

Emelie Nash Gunnarsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan