Annons

Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Måste ännu en dödsolycka inträffa innan dessa marodörer stoppas?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det tycks inte som, att man lärt sig något av olyckorna, utan tvärt om, nu ökar användandet av dessa fordon. Det skriver Lars-Göran Ljunggren.

Annons

Jag ser med förtvivlan hur dessa eldrivna sparkcyklar och elcyklar har invaderat Ängelholm och Helsingborg på gator och framför allt i parker och trottoarer med sin ljudlösa framfart. Detta gör att det blir mer och mer farligt för oss gående, att vistas ute på stan och dess parker och trottoarer.

Jag kan inte förstå hur det kan vara tillåtet, att med ett så fartfyllt motordrivet fordon, att det får fortgå, utan att städernas myndigheter och polis ingriper mot dessa livsfarliga marodörers framfart.

Det är inte nog med detta utan, de parkerar även sina fordon på trottoarer, parker och offentliga platser där hörsel och synskadade samt folk med olika handikapp tillsammans med barn och vuxna befinner sig i tron, att de är säkra från trafiken. Gäller våra försäkringar vid skada?

Annons

Annons

Helsingborg var den plats i Sverige, där första dödsolyckan inträffade med dessa fordon. Efter det har även Norrköping drabbats av en dödsolycka. Det tycks inte som, att man lärt sig något av olyckorna, utan tvärt om, nu ökar användandet av dessa fordon. Vi har ju redan sedan tidigare de eldrivna cyklarna som genom Miljöpartiets bidrag invaderat landet. Det är omöjligt för en hörsel eller synskadad eller handikappad, att upptäcka dessa fordon och faror i tid. Jag har även påtalat detta för polisen, som skyller på bristande resurser för att ingripa.

Om man läser Transportstyrelsens bestämmelser, för att få åka elsparkcyklar står det bland annat att fordonet få uppnå en hastighet av högst 20 km i timmen och barn under 15 år skall ha hjälm. Dock inte vuxna! Vidare att man skall ta hänsyn till i artikeln nämnda persongrupper, dock nämns inte folk med nedsatt hörsel, vidare sägs, att man skall anpassa farten till gång fart på gågator eller gångfartsområde.

Allting låter så bra men verkligheten är en annan. Regeringen har även lovat en utredning om nya regler, men man vet ju, att när något skall utredas, tar det tid. Vi behöver ingen utredning utan en bestraffning vid överträdelse och information om vad som gäller.

Annons

Det som fick mig att lova skriva om elsparkcyklar och elcyklar var efter att hört och bevistat HRF Hörselskadades förening Ängelholms möte 28/8 i Ängelholm och hört deras oro över utvecklingen i samhället.

Det är nu de samhällsansvariga måste agera.

Låt sunt förnuft gälla och agera innan fler blir skadade och dödade. Sjukvården är redan hårt drabbad av pandemin och skadorna medför mer lidande och ökade sjukvårdskostnader för samhället.

Lars-Göran Ljunggren

Medlem i HRF

Ängelholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan