Annons

Annons

opinionHelsingborg

Aktuella frågor
”Inför demokratiambassadörer i Helsingborg.”

Demokratin behöver underhållas, utvecklas och upprätthållas varje dag. Demokratiambassadörer har med framgång använts i Göteborg och Uppsala, skriver Maria Ward, Anna Ingers och Jan Björklund, socialdemokratiska kommunalråd i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Även om valdeltagandet i Sverige, 87,18 procent, är högt i jämförelse med andra länder finns det stadsdelar i bland annat Helsingborg där bara drygt hälften väljer att rösta, skriver artikelförfattarna.

Bild: Sonny Thoresen

Annons

Varför är demokrati viktigt? Ett exempel är för två år sedan när helsingborgarna folkomröstade om stadens energibolag, Öresundskraft, skulle stanna i kommunen eller säljas ut på den fria marknaden. Resultatet visade att 96,4 procent av dem som röstade ville att Öresundskraft även i fortsättningen skulle ägas kommunalt. Det var en seger för helsingborgarna och civilsamhället som utmanade politikerna och fick omedelbart gehör. Utförsäljningen av Öresundskraft stoppades. Det är det som är styrkan i en demokrati, att folkets röst blir hörd.

Den svenska demokratin bärs upp av folkrörelser där politikernas och befolkningens engagemang för samhälleliga förändringar har gått hand i hand. Det är en av anledningarna till att Sverige har en motståndskraftig demokrati.

På samma sätt som de engagemangen förstärker varandra, kan de försvagas om det inte finns någon lyhördhet från politikernas sida. Valdeltagandet är en bra måttstock på hur det är ställt i denna fråga.

Annons

Även om valdeltagandet i Sverige, 87,18 procent, är högt i jämförelse med andra länder finns det stadsdelar i bland annat Helsingborg där bara drygt hälften väljer att rösta. Det är ett demokratiskt problem och innebär i förlängningen att hela det demokratiska systemet försvagas.

Annons

Vi socialdemokrater vill att Helsingborgs kommun ska anställa demokratiambassadörer. Syftet är att genom sådana stärka demokratin och samhällsdeltagandet i stadsdelar där valdeltagandet är lågt. Tyvärr har vårt förslag inte fått gehör hos alliansen som styr kommunen.

Delegationen mot segregation, DELMOS, konstaterar att det finns en demokratisk ojämlikhet som växer i Sverige och som utöver plånboksfrågan även präglas av demografiska och geografiska faktorer. Alla förmår inte ta vara på sina demokratiska rättigheter och det borde vara en fråga som engagerar stadens politiker betydligt mer än idag.

Demokratiambassadörer är inget vi har uppfunnit, utan något som har prövats i bland annat Uppsala och Göteborg. Erfarenheterna därifrån visar att valdeltagandet gick upp i några av de valdistrikt som har lågt valdeltagande. De som har arbetat med satsningarna berättar att framgångsfaktorn var att demokratiambassadörerna var partipolitiskt obundna, väl förankrade i de områden de verkade i och med lätthet kunde fånga upp angelägna frågor. Flera av demokratiambassadörerna bodde i de områden de verkade i och det väckte förtroende.

Annons

En av de viktigaste uppgifterna för politikerna i Helsingborg är att medverka till en öppen och aktiv dialog med helsingborgarna.

Att anställa demokratiambassadörer är därför en klok investering för Helsingborg. I en samtid där digitalisering tar allt större plats är det särskilt viktigt att erbjuda olika typer av forum där människor kan mötas och utbyta tankar och idéer.

Annons

Det är 100 år sedan Sverige fick allmän och lika rösträtt och kvinnor för första gången fick rösta, något som manifesterade det demokratiska genombrottet i landet.

Idén om demokratin är betydligt äldre än dess praktik. Det som idag betraktas som självklarheter är resultatet av målmedvetna medborgare som kämpat för sina rättigheter och drömmar. Samma förutsättningar gäller nu. Demokratin behöver underhållas, utvecklas och upprätthållas varje dag för att vara aktuell. Det är en uppgift som vi socialdemokrater tar på stort allvar och som borde kännas självklar för alla folkvalda politiker.

SKRIBENTERNA

Maria Ward, Anna Ingers och Jan Björklund, socialdemokratiska kommunalråd i Helsingborg.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy