Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Snart släpps restriktionerna – vad innebär det för helsingborgarna?

För drygt en vecka sedan meddelade regeringen att i stort sett alla de nuvarande restriktionerna släpps. Men vad innebär det för helsingborgarna?

Text

På- och avstigning via bakdörrarna har pågått sedan i februari.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Skånetrafiken

Sedan i början av februari är de främre dörrarna på Skånetrafikens samtliga stats- och regionbussar stängda. Passagerare hänvisas istället till på- och avstigning via de bakre dörrarna. Någon förändring i och med den kommande lättnaden är däremot inte att vänta närmaste tiden.

– Det är ett beslut taget av Arbetsmiljöverket, eftersom det är en arbetsmiljöfråga, så det är ingenting som vi på Skånetrafiken styr över. Som jag har förstått det ligger beslutet fram till den sista oktober. Vi vill dock gärna kunna öppna dem samtidigt som andra restriktioner i samhället försvinner den 29 september, det hade betytt mycket. Rekommendationerna om munskydd i kollektivtrafiken togs bort i juli, säger Anders Engzell på Skånetrafikens presstjänst.

Annons

I ett mejl från Arbetsmiljöverkets presstjänst skriver man:

Annons

"I takt med minskad smittspridning, ökad vaccinationstäckning och ändringar av regleringar i samhället, kommer Arbetsmiljöverket överväga att upphäva besluten om stängda framdörrar/barriärskydd och att de två främre stolsraderna ska vara avstängda. Detta kan tidigast ske efter den 29 september".

På de kommunala skolorna kommer inga större förändringar att ske inom det närmsta.

Bild: Hussein El-Alawi

Helsingborgs kommunala skolor

På de kommunala skolorna är det varje enskild rektor som styr över sin verksamhet. HD ringde därför upp de till elevantalet tre största skolorna i kommunen, och frågade om det blir några förändringar den 29 september.

– Vi kommer att prata med eleverna om att det fortsatt är viktigt att hålla god handhygien, stanna hemma om man är sjuk och att testa sig. Sedan tidigare ligger exempelvis raster vid olika tider för eleverna, för att undvika att det samlas mycket folk i korridorer. Det fortsätter vi med, säger Patrik Persson, rektor på Elinebergsskolan.

Thomas Blomsterberg, rektor på Maria Parkskolan, menar att det är viktigt att komma ihåg att vi inte är i mål.

– Vi är inte inne i fas fem ännu, där alla restriktioner tas bort. Men en viss förändring blir det ju. Personalen kommer att kunna ses i större grupper i personalrummet, men vi kommer inte att kunna ses alla på en gång. Det blir en stegvis och långsam återgång.

Magnus Lindow, rektor på Rydebäcksskolan, menar att eleverna inte kommer att märka någon större skillnad.

Annons

– Förutom på idrotten där vi har en tanke om att kunna återgå till det normala med omklädning. Vi bygger om idrottshallen just nu, så det blir när det är läge för det. Det finns egentligen ingen anledning att ändra de rutiner vi har kring till exempel extra städning runt handtag och ledstänger och handtvätt, särskilt innan lunch. Det släpper vi inte.

Annons

På Helsingborgs Lasarett kommer man att vara fortsatt försiktig.

Bild: Sven-Erik Svensson

Helsingborgs Lasarett

I ett mejl meddelar lasarettet att:

"Vi kommer att göra anpassningar utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Med hänsyn till våra sköra patienter kommer vi på sjukhusen dock även fortsatt att vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Exakt hur dessa kommer att se ut är i nuläget inte klart. Smittskydd Skåne arbetar nu med att se över hur de släppta restriktionerna kommer att påverka vårdriktlinjer och vårdhygieniska åtgärder".

På Folktandvården Skåne vet man ännu inte vad som händer med nuvarande rutiner.

Bild: Patrik Renmark

Folktandvården

Cecilia Lindbäck, vårdutvecklare för Folktandvården Skåne med arbetsområde vårdhygien, inväntar Region Skåne.

– De restriktioner som släpps är allmänna råd och berör oss som medborgare och arbetsgivare men inte direkt besökare på våra kliniker. Specifika rutiner för vår verksamhet tas fram i samråd med Region Skåne, de hjälper oss att skapa rätt förutsättningar för att förhindra smittspridning på våra kliniker. Vi inväntar nu in Region Skånes beslut om förlängning eller lättnader av nuvarande rutiner, så vad som händer efter den 29 september är vi inte helt på det klara med.

Annons

Spritstationer och en del information behålls på Väla.

Bild: Sven-Erik Svensson

Väla

På Väla behåller man skyltarna som signalerar hur mycket folk som är där. Likaså spritstationerna behålls, men en del andra förändringar är att vänta.

Annons

– Ibland kanske det varit lite för mycket information för kunderna, som gjort det svårt för dem att ta till sig allt. Dels har vi som fastighetsägare haft skyltar, dels har butikerna haft egen information, så vi kommer att behöva rensa en del, säger Niklas Blonér, centrumchef, och fortsätter:

– Vi uppmanar alla att vaccinera sig.

Bild: Britt-Mari Olsson

Helsingborg Arena & Scen

Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort den 29 september.

– Vi längtar ju bara efter att få träffa publiken. Innan den senaste presskonferensen var det ju oklart hur det skulle bli. Men stora arrangemang har ju lång planeringshorisont, så det blir först till våren. Vi har haft bokningar liggandes hela tiden, som flyttats fram gång på gång, säger Jonas Lundström, projektledare evenemang på Helsingborg Arena & Scen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan