Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Liberalernas och Moderaternas bild av Lund stämmer inte med verkligheten.”

Tänk om det är den uppmålade bilden som gör att människor i Sverige och Lund känner en ökad otrygghet, skriver Jörgen Nilsson (S), vice ordförande i Lunds trygghetskommission och tidigare närpolischef i Lund.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Polisinsats i Lund. Under den senaste tioårsperioden har den anmälda brottsligheten minskat med cirka 20 procent och våldet utomhus med cirka 10 procent, skriver Jörgen Nilsson.

Bild: Patrick Persson

Annons

Nyamko Sabuni, Johan Pehrson och Philip Sandberg (L) tar upp den senaste tidens händelse i Lund där en stor grupp män slogs på flera platser i staden (Aktuella frågor 10/9). Samma sak gör Louise Meijer (M), riksdagsledamot från Lund (Aktuella frågor 11/9).

Såväl de tre företrädarna för Liberalerna som Louise Meijer målar upp Lund som en otrygg kommun med en brottslighet som samhället inte kan hantera. Men det är en bild som inte stämmer överens med verkligheten.

Jag håller med Liberalerna om att det förebyggande arbetet för att rädda barn och unga från att hamna i kriminalitet är det viktigaste för att långsiktigt få ner brottsligheten. Det är utmärkt att Nyamko Sabuni, Johan Pehrson och Philip Sandberg slår fast att det behövs en förskola och skola i världsklass tillsammans med sociala insatser.

Annons

Annons

Louise Meijer tar inte upp något liknande. För henne är det hårdare tag som gäller.

Men hur står det egentligen till i Lund? I polisens senaste trygghetsmätning, som är från 2020, hade Lund ett trygghetsindex på 1,63 på en sexgradig skala där 0 står för obefintliga problem och 6 för alarmerande påtagliga problem. Det är en svag ökning från tidigare år. Andra kommuner av Lunds storlek ser med beundran på Lunds placering i trygghetsindex. Som närpolischef fick jag en hel del samtal från andra kommuner som undrade hur vi gjorde.

Men hur är det med brottsutvecklingen i Lund? Under den senaste tioårsperioden har den anmälda brottsligheten minskat med cirka 20 procent och våldet utomhus med cirka 10 procent. Sett till hela Sverige ökade båda dessa brottskategorier under samma tidsperiod. Statistiken kommer från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Lägg till att enligt Brås rapport Skolundersökning om brott 2019, om utsatthet och delaktighet i brott har ungdomar mellan 15 och 20 år, misstänkta och dömda för brott, kraftigt minskat i landet mellan åren 2010–2019.

En del av Lunds framgångar kan tillskrivas den goda samverkan som funnits mellan Polisen och Lunds kommun, men också med till exempel stadens krogar för att få ner våldsbrotten i nöjeslivet.

Annons

Lunds utveckling av brott och trygghet över tid går alltså inte ihop med den bild som Liberalerna och Moderaterna målar upp av staden.

Annons

Politiker på både riks- och lokalnivå talar ofta hur illa det är ställt i Sverige, ett av världens bästa länder att leva, bo och uppfostra sina barn i, enligt en rad undersökningar. Tänk om det är den uppmålade bilden som gör att människor i Sverige och Lund känner en ökad otrygghet.

I april i år lämnade Lunds trygghetskommission sin slutrapport. I kommissionen ingick bland annat politiker, kommunala säkerhetschefer från Helsingborg och Malmö och representanter från Länsstyrelsen i Skåne.

I rapporten finns förslag på allt ifrån politisk styrning till åtgärder på gator och torg. Rapporten tar också upp det framgångsrika arbete som redan idag utförs av bland annat kultur/fritids- och socialförvaltningen i Lund, men också de viktiga insatser som till exempel kvinno- och brottsofferjourerna bidrar med.

Rapporten är fri från partipolitik med ambition att det framtida arbetet ska bygga på vad forskningen kommit fram till och på beprövade arbetsmetoder. På den vägen bör Lunds brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete fortsätta.

SKRIBENTEN

Annons

Jörgen Nilsson (S), vice ordförande i Lunds trygghetskommission samt tidigare närpolischef i Lund.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy