Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Näringsliv

Nu lyfter det skånska näringslivet

Många skånska småföretag öppnar nu plånboken till investeringar som skrinlagts under pandemin. De flesta uppskjutna satsningarna väntas ske i höst eller nästa år.

– Vinden har börjat vända, säger Alexandra Bagger, företagsrådgivare på Sparbanken Skåne.

Annons

Under det dryga ett och ett halvt år som covid-19 satt sin prägel på samhället har tre av tio skånska småföretag hållit inne planerade investeringar. Men nu väntar nysatsningar. Fler än hälften av företagen som avvaktat, 55 procent, ska genomföra uppskjutna investeringar i höst eller nästa år. Det visar en undersökning om småföretagens erfarenheter under pandemin som Novus genomfört på uppdrag av Sparbanken Skåne.

– Man ska ha med sig att det även är en stor del småföretagare som faktiskt har genomfört sina investeringar trots pandemin. Om man då lägger till den tredjedel tillfrågade företag som nu snart ska verkställa sina satsningar så ger det på totalen en väldigt positiv bild. Vinden har börjat vända, säger Alexandra Bagger, företagsrådgivare på Sparbanken Skåne.

Annons

Alexandra Bagger är företagsrådgivare på Sparbanken Skåne. Foto: Pressbild.

Annons

Undersökningen bygger på intervjuer som genomfördes i augusti med totalt 300 småföretag i storleksordningen 1-50 anställda, varav endast 16 procent säger sig ha lagt ner sina investeringsplaner helt.

För de företag som nu istället ska realisera sina uppskjutna planer handlar det i första hand om investeringar i maskiner och produktionsutrustning, samt byggnader och lokaler. Men även personalen nämns i undersökningen, där var sjätte företag uppger att de antingen ska nyanställa eller satsa mer på sina befintliga medarbetares trivsel.

– Personalen har kanske fått stryka lite på foten under den tuffa perioden. Men i den ökade investeringstakten som vi nu ser så känner man att det också finns underlag för att satsa mer på sina medarbetare, säger Alexandra Bagger.

Samtidigt tycker 53 procent av företagen att de ändrade förutsättningar i näringslivet har lett till ett ökat behov av en robust försörjnings- och distributionskedja. 15 procent av de tillfrågade har även gjort bestående ändringar för att säkra den egna försörjnings- och distributionskedjan.

– Man sprider riskerna genom att knyta till sig fler leverantörer inom sitt närområde för att säkra upp leveranskedjan. Beträffande leveranser befinner vi oss dessutom fortfarande i en hyfsat osäker tid med bland annat komponentbrist, säger Alexandra Bagger.

Annons

Annons

Och småföretagen i Skåne har gjort fler corona-anpassningar som kommer att bli bestående. 69 procent av företagen anger att förbättrade hygienåtgärder kommer att hänga kvar framöver. 64 procent svarar att digitala affärsmöten kommer att bli en del av den kommande vardagen och 51 procent ser framför sig ett fortsatt mindre affärsresande.

Dessutom uppger 71 procent av företagen att corona inte har påverkat takten i den egna organisationens hållbarhetsarbete.

– Det här tyder på att hållbarhetsarbete har blivit en allt viktigare del i företagens affärsidé och verksamhet. Faktiskt svarar nästan hälften att de fått insikt i just vikten av hållbarhetsfrågor under den tuffa tid som varit, säger Alexandra Bagger.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy