Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Socialdemokraterna bör göra tandvården till en av de stora valfrågorna 2022.”

Att gå till tandläkaren är på intet sätt att ägna sig åt lyxkonsumtion, skriver Henrik Fritzon, oppositionsledare för Socialdemokraterna i Region Skåne, Talla Alkurdi, oppositionsråd i Region Stockholm och Håkan Linnarsson, oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Låginkomsttagare behandlas generellt med billigare åtgärder, skriver artikelförfattarna. Foto: Tore Meek

Annons

I Sverige har alla rätt till sjukvård och de avgifter som tas ut är relativt låga. Till exempel komplicerade ingrepp, förlossningar och operationer som i verkligheten kostar tiotusentals kronor eller rentav flera hundra tusen, får patienter utan att betala höga avgifter. Istället betalar vi alla via skattsedeln efter förmåga och får tillbaka efter behov. Dagens högkostnadsskydd för sjukvården garanterar att ingen behöver betala mer än 1 150 kronor per tolvmånadersperiod. 

Sedan 1930-talet har Socialdemokraterna byggt upp utjämnande system för sjukvård, socialförsäkringar, äldreomsorg och barnomsorg, där den bärande idén är lika tillgång vid behov, oavsett inkomst. Men tandvården har lämnats utanför. Det är hög tid att ändra på det.

Jämfört med många andra länder är svenskarnas tandstatus överlag god, men ingen kan hävda att Sverige lever upp till ambitionen om tandvård på lika villkor.

Annons

De som har högre utbildning och högre inkomster besöker tandvården oftare än andra och anser i högre utsträckning att den egna tandhälsan är bra.

Annons

Ofta syns inkomstskillnader och utbildningsbakgrund i antalet intakta tänder, så är det redan i yngre åldrar.

Tandhälsan bland sjukskrivna och arbetslösa är klart sämre än bland dem som studerar eller jobbar och skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper har ökat.

Låginkomsttagare behandlas generellt med billigare åtgärder. Ett tydligt exempel är när en tand är så pass skadad att de två möjligheter som finns är utdragning eller rotfyllning. Att dra ut tanden är billigare än att få den rotfylld, och ju lägre inkomst en patientgrupp har, desto högre andel av behandlingarna utgörs av tanduttagningar. 

Ojämlikheten i tandhälsa hänger samman med de höga kostnaderna för att besöka tandvården. För att få en behandling kan man behöva betala tusentals och ibland tiotusentals kronor. Den statliga prisregleringen av tandvårdstaxan avskaffades 1999 och fri prissättning infördes.

Det finns en statlig referensprislista. Men den tycks ha blivit mer av en nedre gräns än en riktlinje. Privattandläkare sätter själva sin taxa och Folktandvårdens priser fastställs av regionerna. När vi socialdemokrater styrde Region Skåne såg vi till att Folktandvårdens priser låg på den statliga rekommendationen. När alliansen tog över styret efter valet 2018 var en av dess första åtgärder att höja tandvårdspriserna, för vissa behandlingar med uppemot 60 procent. Det är en politik som också stötts av Sverigedemokraterna.   

Annons

Annons

Under de senaste två decennierna har regeringen infört tandvårdsstöd till äldre, höjt åldersgränsen för fri barntandvård och infört ett skydd mot mycket höga kostnader för tandvård. Men fortfarande vältras stora kostnader över på den som behöver behandling.

Den nyligen presenterade statliga tandvårdsutredningen innehåller flera bra förslag, bland annat att ett vanligt tandvårdsbesök högst ska få kosta 200 kronor. Det är steg i rätt riktning, men inte tillräckligt.

Det behövs en ordentlig tandvårdsreform. Vi föreslår att tandvården ska ingå i högkostnadsskyddet. Enligt tandvårdsutredningen skulle det kosta statskassan 6-7 miljarder per år. Summan är ungefär densamma som vad det kostade att avskaffa värnskatten och med tanke på de 300 miljarder som de samlade skatterna sänkts med sedan millennieskiftet går det inte att hävda att en sådan reform vore ekonomiskt ogörbar. 

Att gå till tandläkaren är på intet sätt att ägna sig åt lyxkonsumtion. De flesta är i behov av tandvård i någon form för att upprätthålla en god hälsa, och om det syns att man har dåliga tänder – för att man inte har råd att gå till tandläkaren eller har fått hålla till godo med den billigaste behandlingen – är det ofta förknippat med skam och stigmatisering.

Annons

Det finns också samband mellan tandhälsa och övrig hälsa, till exempel ökar risken för hjärtsjukdomar vid försämrad tandhälsa.

Socialdemokraterna bör göra tandvården till en av de stora valfrågorna 2022. Vi är övertygade om att det är en valvinnande fråga.

Annons

SKRIBENTERNA

Henrik Fritzon (S), regionråd i opposition och gruppledare för S i Region Skåne.

Talla Alkurdi (S), regionråd i opposition i Region Stockholm med ansvar för hälso- och sjukvård.

Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen med ansvar för hälso- och sjukvård.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy