Annons

Annons

Familj

Minnesord om Thomas Lundquist

I september månad 1980 skapades Sällskapet Gösta Werner Vänner. Marinmålaren valde aderton personligheter ur sin närmaste vänkrets till detta illustra sällskap. Till gruppen hörde Thomas Lundquist, Simrishamn som avled 77 år gammal..

Annons

Målsättningen för sällskapet fastställdes enligt stadgarna: att på Österlen skapa ett museum för Gösta Werners konst. Ambitionerna var således höga. Inga pengar fanns och ingen konst. Men vi hade mycket roligt vid våra årliga sammankomster på Österlen, Stockholm, Bornholm och Skagen. Klubbmästare var från början Thomas Lundquist som nogsamt såg till inget lekamligt avstående var påfallande. Gösta Werner ställde grafiska verk till sällskapets förfogande. Dessa såldes genom ett prenumerationsförfarande. För influtna medlen köptes originalkonst av Werner. En samling byggdes långsamt upp. En av medlemmarna, ambassadarkitekten Björn Hultén, presenterade ett förslag till en museibyggnad på tomten mellan järnvägsstation och fiskehamnen. Idén tillställdes kommunen som sade sig sakna medel. Men, ledande styrespersoner förstod seriositeten och ställde två salar på nerlagda Östra Parkskolan till sällskapets förfogande. Ett provisoriskt Gösta Werner Museum invigdes i december 1989, tyvärr tre veckor efter marinmålarens frånfälle. Som invigningsfestlighet arrangerade Thomas Lundquist ett regelmässigt ålagille.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy