Annons

Annons

Annons

opinionSkånes elförsörjning

Aktuella frågor
”Skånes elkris är ett haveri för regeringens energipolitik.”

Det höga elpriset slår hårt mot de skånska hushållen. Och värre blir det, skriver Torkild Strandberg, Louise Eklund och Hans Nelson, Liberalerna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arbete under nedmonteringen av kärnkraftverket i Barsebäck.

Bild: hussein El-alawi

Annons

Aldrig förr har elpriset varit så högt i södra Sverige. I höst får skånska elkunder betala flera gånger mer per kilowattimme jämfört med kunder i norra delarna av Sverige.

Under augusti betalade människor i Skåne ungefär 40 procent mer för sin ström jämfört med elkunder i Stockholm.

I september har priserna gått upp än mer och flera nya pristoppar har nåtts. Periodvis har kostnaden legat med toppar på närmare två kronor under morgon och kvällstid.

Det höga elpriset slår hårt mot de skånska hushållen. Och värre blir det. Elprisanalytiker, som Johan Sigvardsson på elbolaget Bixia, varnar för att en ”väldigt, väldigt dyr vinter” väntar.

Lite hårddraget: Regeringen har lagt ner Barsebäck - och skickat hela notan till Skåne.

Annons

Det råder brist på el i stora delar av landet. Södra Sverige är särskilt drabbat. Svenska Kraftnät har stora problem att leverera den mängd el som behövs. Det ger konsekvenser på en rad områden, inte minst den senaste tidens skyhöga elpriser.

Annons

Behovet av överföring av el från norra till södra Sverige beror på nedläggningen av fungerande kärnkraftverk i södra Sverige, Ringhals är det senaste exemplet.

Svenska Kraftnät, systemansvarig myndighet för elförsörjningen i landet, har inte tillräckligt kraftfulla stamnät för att förse Skåne med den el som regionen behöver samtidigt som elproduktionen i Skåne har minskat. Det gör att nya fabriker och bostäder inte kan anslutas till elnätet, något som slår hårt mot den regionala tillväxten.

Företag i Skåne som Lindab, Ecolean och Pågen har flera gånger varnat för att elkrisen får stora konsekvenser för investeringsviljan och expansionsmöjligheterna. Risken för elbrist gör att de hellre skjuter upp planerade beslut om utökad verksamhet eller överväger att flytta utomlands. Det följer en utveckling som finns i hela landet där elbristen hotar jobb och företagande. Enligt Tillväxtverket är tiotusentals arbetstillfällen hotade i hela landet. Elbristen slår därmed mot hjärtat i industrin och exporten, något som under en längre tid har lyfts fram av både politiker och näringsliv i Skåne. Tyvärr har inte regeringen gjort några större ansträngningar för att åtgärda problemen.

Att regeringen i ett så kritiskt läge nonchalerar Skånes behov är djupt beklagligt. Enligt energiminister Anders Ygeman (S) är problemen överdrivna eftersom Sverige har ”det största elöverskottet någonsin”. Energiministern verkar inte inse den grundläggande problematiken: Att landets elnät är underdimensionerat och att regeringen har stängt den planerbara kraftproduktionen i södra Sverige, det vill säga kärnkraftverken i Ringhals, Oskarshamn och Barsebäck.

Annons

Annons

Regeringen behöver nu prioritera Skånes elförsörjning. Ett omtag när det gäller landets energipolitik är nödvändig. Elprisområdena måste förändras så att människor i Skåne inte behöver betala flera gånger mer för elen än övriga Sverige. Och framför allt: Skåne behöver få igång en lokal planerbar elproduktion som kärnkraft.

En stabil och långsiktigt hållbar tillgång till fossilfri el, alltså inte sådan som utgår från olja eller kol, är viktigt för hela Sveriges framtida tillväxt och den gröna omställningen. Skånes elkris är ett haveri för regeringens energipolitik.

SKRIBENTERNA

Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Louise Eklund (L), regionråd i Skåne.

Hans Nelson är ordförande för Liberalerna i Helsingborg.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan