Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Förbättra stödet till barn med NPF-diagnoser för att stoppa rekryteringen till kriminella gäng.”

Som högstadielärare i ett missgynnat område ser jag hur bristen på kompetens kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa hos barn och ungdomar inom skolan ökar risken för att bli rekryterad till kriminella gäng, skriver Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Människor som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är inte sjuka utan annorlunda, skriver Teysir Subhi.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

​I augusti i år presenterade regeringen ett 34-punktsprogram med förslag på åtgärder mot gängkriminalitet. Programmet innehåller en rad olika förslag och beslut på straffskärpningar som till exempel avskaffandet av straffreduktion för unga vuxna vid grov brottslighet och skärpt straff för den som rekryterar unga till kriminalitet.

Unga pojkar i missgynnade områden som inte når gymnasiebehörighet löper störst risk att hamna i gängkriminalitet och organiserad brottslighet. Kommunernas socialtjänster vittnar om att brottsligheten kryper ner i åldrarna och att barn i nio- och tio-årsåldern fångas upp av kriminella gäng.

De flesta politiska partier vill se hårdare rättsliga åtgärder för grova brott. Så är det trots att Brottsförebyggande rådet och flera polisområdeschefer runt om i landet anser att det viktigaste är att kriminalpolitiska beslut har som mål att förebygga brott.

Annons

Men det är inte bara kön och socioekonomisk tillhörighet som ökar risken för att hamna i gängkriminalitet. Flera studier visar att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar hos framför allt unga pojkar är en stor riskfaktor för ökad psykisk ohälsa, försämrade studieresultat och att rekryteras till ett kriminellt gäng.

Annons

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser. Några är adhd, autismspektrumtillstånd (AST) och Tourettes syndrom.

En rapport från Institutet för framtidsstudier 2018, Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet i Sverige, som bygger på statistik från bland annat Säpo, Socialstyrelsen och polisen visar att 45 procent av drygt 15 200 personer som är involverade i organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism har blivit diagnostiserade med psykisk ohälsa, och en rapport från Kriminalvården 2014, ADHD i Kriminalvården – Sammanfattningsrapport, visar att adhd är en funktionsnedsättning som är överrepresenterad bland de intagna på kriminalvårdsanstalter.

Som högstadielärare i ett missgynnat område ser jag också hur bristen på kompetens kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och psykisk ohälsa hos barn och ungdomar inom skolan ökar risken för kränkningar i skolans korridorer, negativa skolresultat och att bli rekryterad till kriminella gäng.

Annons

Människor som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är inte sjuka utan annorlunda. Vad som behövs är framför allt anpassningar i skolan och i arbetslivet för att inkludera de elever som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. I skolan kan det handla om att få viss undervisning i mindre grupper och i arbetslivet flexibel arbetstid.

Redan i förskolan måste arbetet med att anpassa vardagen också efter dem som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar börja. Det kan inte starta när det är dags att söka jobb.

Annons

Den 26 augusti beslutade kommunfullmäktige i Göteborg att införa pilotprojektet Mentors in Violence Prevention, MVP. Det är en beprövad metod som går ut på att lära skolbarn att agera mot kränkningar och lindrigare våld för att skapa en tryggare skolmiljö.

Feministiskt initiativ har länge drivit att MVP ska införas i kommuner där partiet är representerat, som en del i ett förebyggande arbete för att motverka negativa maskulinitetsnormer i skolmiljö och rekrytering av unga till kriminella gäng. Men det förebyggande arbetet i skolan och övriga samhället måste innefatta fler konkreta åtgärder om Sverige ska kunna bekämpa de kriminella gängens nyrekrytering av framför allt unga pojkar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i missgynnade områden.

Annons

Det behövs:

• Kompetens kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i förskola, fritidshem, grundskola och lärarutbildning.

• En minskning av köerna till BUP.

• En förstärkning av elevhälsovården.

• En förstärkning av samarbetet mellan skola, socialtjänst och BUP.

SKRIBENTEN

Teysir Subhi, partiledare för Feministiskt initiativ och högstadielärare.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy