Annons

Annons

Helsingborg

Lakrits på pastan och i drinken – nya menyer på krogarna i helgen

Det är lakritsfestival i Helsingborg. Nu i veckan plockar några av stadens krogar, kaféer och restauranger in lakritsen på menyn. Här är listan på samtliga ställen.

Bilden föreställer lakritsrötter. Utifrån dem har

Bild: Anders Malmberg

Annons

Ett år har gått sedan eventet ”Helsingborg – med smak av lakrits” kom till staden – och denna vecka gör den en come back. Precis som förra året har några av stans restauranger och kaféer under en vecka låtit lakritsen ta plats i deras menyer.

Pär Klarby är krögare och köksmästare på Vasatorps Golfklubb. Hans restaurang är med på smakfestivalen.

– Jag har gjort en pasta arrabiata med mozzarella och en touch av lakrits. Jag har valt att inte blanda i lakritsen i maten, utan istället strö lakritspulver och granulerad lakrits över den. Tänk dig ett strössel som jag lägger uppepå, säger han.

Vasatorp GKs bidrag till ”Helsingborg – med smak av lakrits” är en pasta arrabiata där lakrits strösslats på. Foto: Elin Perlelin.

Annons

Annons

Det låter som en oväntad kombination?

– Visst gör det, men tomaterna har en sötma, sen har jag sett till att arrabiatan har en hetta. Då gifter det sig bra med lakritsen. Jag har lagt till mozzarella och rostade cocktailtomater. Det funkar väldigt bra, faktiskt bättre än vad jag hade väntat mig, säger Pär Klarby.

Att använda lakrits i mat, är det något ni kommer fortsätta med även efter den här veckan?

– Ja, det kommer vi göra. Vi kör julbord i år och då tänker jag nog göra en innovativ sill. Jag tänker försöka experimentera fram en med lakrits och ingefära. Jag tror att fettet i majonnäsen kommer ta emot lakritsen bra.

På restaurangen Trattoria Venti på Stortorget kör man istället på en hel meny men lakritstoner.

– Det är en förrätt, en varmrätt och en sen har vi en drink, berättar Ellen Frolund .

Förrätten består av gravad röding som toppats med bland annat fänkål, lakrits och parmesanskum. Till huvudrätt har de gjort en risotto där de använt sig av lakritsrot.

Till det har de gjort en drink med den något klassiska kombinationen av hallon och lakrits.

Trattoria Ventis lakritsmeny innehåller drinken ”The liquorice & rasberry dream” med galliano, vanilj, vodka, hallon och självklart lakrits. Foto: Trattoria Venti/Hotel The Vault

Annons

Annons

Fantasin verkar ha varierat mellan de krogar, restauranger och kaféer som är med i årets festival. Flera har valt att köra på en helmeny med lakrits medan andra fokuserat på enstaka rätter.

Helsingborg med smak av lakrits pågår till och med den 26 september.

Mer information om varje restaurangs bidrag hittar du på Helsingborg med smak av lakrits instagramkonto.

Fakta

Här är de 20 ställena som har lakritsen på menyn

Lakritsfabriken, Ängelholmsvägen 34.
Sillen & Makrillen, Gröningen norra 1.
Bara Vara, Fågelsångsgatan 2.
Heat, Järnvägsgatan 7
Ama Nikkei Restaurant, Hotell SeaU, Kungsgatan 1.
Vasatorp GK, Vasatorpsallén 54.
The Tivoli, Köpenhamnskajen 1.
Chocolatte, Drottninggatan 14.
Brasseriet, Redaregatan 50.
Lénoteque, Helsingörskajen 10.
Clarion Hotel, Stortorget 8.
Avant La Forêt, Södra Storgatan 15.
Château Forêt, Södra Storgatan 19.
Étoile café och bistro, Drottninggatan 27.
Nelly's Food Etc, Carl Krooks Gata 16.
Trattoria Venti, Stortorget 20.
Barrica Mat & Vinbar, Kullagatan 47.
Backhaus, Järnvägsgatan 13.
Regio, Drottninggatan 100.
Kitchen & Table, Stortorget 8-12.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy