Annons

Annons

Ändra livsstil

Rickard Söderberg om nya livsstilen: ”Jag ville hitta tillbaka till lusten, glädjen och leken”

För drygt två år sedan insåg operasångaren Rickard Söderberg att han var tvungen att ändra livsstil för att inte krascha både fysiskt och psykiskt. Den yttre förvandlingen är påtaglig, men han har aldrig räknat kalorier eller styrts av vågen.

– Det viktiga har varit insidan, det mentala och emotionella. Jag ville hitta tillbaka till lusten, glädjen och leken.

Rickard Söderberg har nyligen köpt en kolonilott i Östra sommarstaden i Malmö tillsammans med maken Anders Söderberg: ”Huset är hans och trädgården min. Vi gör vad vi vill och vi gör det själva.”

Bild: Lars Brundin

Annons

– Anders har plundrat päronträdet här och bakat en kaka, säger Rickard Söderberg glatt när han och maken tar emot och bjuder på fika i koloniträdgården Östra sommarstaden i Malmö.

Med sprudlande entusiasm visar han runt och berättar om planerna för kolonilotten de nyligen blivit ägare till. Hans ansvar är trädgården runt den lilla, blå stugan.

– Det blir en utmaning för mig att inte gå all in och göra hundra saker på en gång som jag brukade tidigare. Jag har sagt till mig själv att höstprojektet är att få klart min klosterträdgård. Vinterprojektet är att göra om gången, stenläggningen och cykelparkeringen. I vår ska jag bygga en kaffegrotta där en pergola med massor av doftande blommor ska locka fjärilar.

Målet är att skapa en grön och lugn oas för rekreation. Det är något Rickard Söderberg aldrig tidigare har prioriterat under sitt yrkesliv, men i boken ”Transformation” berättar han om vägen till ett hälsosammare liv.

Annons

Jag ville vara till lags, hade en oförmåga att säga nej och kände att jag alltid måste prestera och producera.

Annons

Förut var kalendern sprängfylld, han reste tvåhundra dagar om året och hade aldrig semester.

– Jag ville vara till lags, hade en oförmåga att säga nej och kände att jag alltid måste prestera och producera. Min kärlek till konsten och musiken gjorde att jag inte kunde avgöra när det blev för mycket.

Han var ständigt uppkopplad, tillgänglig via mobilen och aktiv i sociala medier.

– Om jag var ute och cyklade höll jag kontor samtidigt, ringde fem samtal och svarade gärna på ett mejl vid rödljus. Jag kollade nyheter varje kvart. På nätterna kunde jag sitta och skrolla på mobilen i timme efter timme. I längden blev det ohållbart.

”Jag lyckas inte leva helt harmonisk och fri från stress varje dag. Men jag har skaffat mig ett antal redskap som gagnar mig lite mer nu än innan. Jag lyckas säga ja och nej på ett mer balanserat sätt och försöker ägna mig åt saker som är mer lustfyllda”, säger Rickard Söderberg.

Bild: Lars Brundin

Annons

Stressen ledde till ohälsosamma matvanor, för lite motion och brist på återhämtning. Inombords brottades han med negativa känslor och destruktiva tankar om sig själv.

Annons

– Den lurar sig på en, tanken att ens värde som människa bestäms av vad man presterar. Och att jämföra sig med allas kollektiva, retuscherade lycka på nätet och försöka leva upp till den bilden är ett projekt dömt att misslyckas.

Rickard Söderberg mådde allt sämre. Han led av migrän, drabbades av eksem och håravfall, svettades och var andfådd, fick ryggskott och hälsporre, hade problem med matsmältningen, kände en allt större ångest och extrem trötthet.

Sommaren 2019, mitt under den tv-sända konserten från kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande på Öland, kände han hur hela hans kropp befann sig som i ett krigstillstånd.

– Den skrek: ”Nu måste du ge mig en rimlig chans att hålla dig vid liv!" Medan jag sjöng Toreadorens aria ur Carmen insåg jag att det inte gick längre. Jag befann mig på botten och kände att någonting måste hända om jag skulle kunna fortsätta.

Rickard Söderberg uppträder under firandet av Victoriadagen på Borgholms idrottsplats den 14 juli 2019. ”En sådan tillställning med kungligheter och tv-sändning är något av det mest förhöjda man kan uppleva, men jag kände ingen glädje eller lust. Min kropp sade att jag inte skulle vara där”, berättar han.

Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Annons

Annons

Dagen efter bokade han en läkartid. Efter omfattande provtagning fick han omskakande besked: Blodtrycket var skyhögt, ådror och lever förfettade, han var på god väg att utveckla typ 2-diabetes och en akut, låggradig inflammation hade satt sig i hela systemet.

– Jag kände panik. Hjärtinfarkten var inte långt borta.

Men han bad sin läkare vänta med att skriva ut läkemedel och ge honom en månad. Beslutsamt och vetgirigt sökte han sedan kunskap om hur kroppen fungerar i allt från vetenskapliga artiklar till webbföreläsningar.

– Jag lärde mig att vi kemiskt och fysiskt är skapade för en helt annan värld. Människans evolution de senaste 200 000 åren har varit extremt liten, medan förändringen av samhället varit nästan gränslös. Det är klart det blir en kollision i våra psyken, hjärtan och själar.

Rickard Söderberg började med ketogen kost. Han var redan vegetarian, men drog nu ner dramatiskt på kolhydraterna och ökade intaget av vegetabiliska fetter och gröna proteiner. Han ändrade sina matrutiner, lärde sig nya recept och började med storkok.

Annons

Annons

Nästa steg var att röra mer på sig. Efter att ha dansat till operamusik i vardagsrummet testade han olika träningsappar och vågade sig till slut till gymmet. För att lära sig så mycket som möjligt gick han en utbildning till personlig tränare.

De nya vanorna ledde snabbt till förbättrade värden och Rickard Söderberg uppmuntrades av läkaren att fortsätta på den inslagna vägen.

Snart kunde ingen undgå att lägga märke till att han blivit slankare och mer muskulös. Tidningar skrev om hans ”nya superkropp” och bad om bantningstips.

I vårt förgiftade samhälle går man omedelbart på ytbiten, men hur många kilon jag har tappat är fullständigt irrelevant.

Men han är tydlig med att den förändrade livsstilen inte hade något att göra med skönhetsideal. Han har heller aldrig gått hungrig, avstått från godsaker eller känt en press att motionera. Njutning och glädje har varit vägledande.

– I vårt förgiftade samhälle går man omedelbart på ytbiten, men hur många kilon jag har tappat är fullständigt irrelevant. Det yttre är bara en bieffekt av det arbete jag gjort på insidan.

När ”farkosten var lappad och lagad för att inte sjunka” påbörjade Rickard Söderberg en inre resa för att må bättre även psykiskt. Han åkte på klosterretreat, började meditera och fortsatte förkovra sig. Allt från världsreligionerna och nyandliga rörelser till kända vetenskapsmän och sagofigurer, som Pippi Långstrump, inspirerade.

Annons

Annons

Kulturlivet har drabbats hårt av pandemin. Rickard Söderberg ser fram emot att slopade restriktioner och fler uppdrag, men det innebär samtidigt en utmaning att inte ta på sig för mycket: ”Jag måste verkligen hålla i mig för att inte falla i och låta mig dras med av strömmar som jag inte kan påverka.”

Bild: Lars Brundin

De existentiella reflektionerna gav honom en ny känsla av sammanhang och helhet.

– Många saker faller på plats när man inser att man inte är åtskild från någon eller något annat. Vi är ett på jorden, här och nu. Då måste vi vara rädda om oss själva, varandra och den här stunden.

Han började teckna ned egna credon, trossatser.

– Jag snickrade ihop sju fyrtorn som står för olika värdeord. Dessa kan jag följa när mitt inre hav stormar. Viktigast av dem är stillheten. Jag brukar börja med att ta långa, djupa andetag.

Ett annat riktmärke är musiken, som återigen blivit en kraftkälla i hans liv.

Annons

– Jag sabbade musikens betydelse för mig själv när jag gjorde den till ett arbete och en prestation. I dag har jag större tillgång till en harmonisk del av känslolivet som jag kan uttrycka i musik. Jag längtar efter att sjunga och öva på ett annat sätt.

Annons

Omgivningen märkte hur Rickard Söderberg blev allt piggare, mer harmonisk och närvarande. Efter något år började även maken, som först varit lite skeptisk, äta och träna på samma sätt.

– Jag såg ju effekterna på Rickard, säger Anders Söderberg. Han mådde så mycket bättre. Det var som natt och dag. Han jobbar mycket fortfarande, men nu lär han sig att ta pauser och lyssna till kroppens signaler.

Enligt Rickard Söderberg har den nya livsstilen även stärkt relationen:

– Vi har mer tid för varandra och det är roligare att leta nya recept till olika bakverk när man är två.

”Det här ska bli min klosterträdgård”, förklarar Rickard Söderberg. Han har börjat med att plantera kryddväxter i pallkragarna, men tänker även påta ner traditionella läkeörter i jorden.

Bild: Lars Brundin

Annons

Rickard Söderbergs sju fyrtorn

1. Stillhet. Vila och sov ordentligt för att få återhämtning. Meditera. Andas lugnt. Lägg undan mobilen och dra ner på användandet av sociala medier. Var närvarande i nuet.

2. Musiken. Sjung själv eller tillsammans med andra. Lyssna till musik du tycker om. Det skänker frid, skapar harmoni och förbinder oss med andra människor genom historien.

Annons

3. Snällhet. Var vänlig mot dina medmänniskor, men också mot dig själv. Sätt gränser, lev i enlighet med vem du vill vara och sluta kritisera dig själv. Använd positiva affirmationer.

4. Förlåtelse. Förlåt dem som gjort dig orätt så slipper du känna agg, ilska och bitterhet. Bemöt hat med kärlek. Förlåt också dig själv. Regnbågsflaggan visar att alla är olika men lika viktiga.

5. Närvaro. Sluta multitaska, pröva digital fasta och hitta ställtid för att kunna fokusera. Acceptera situationen som den är, sluta oroa dig för framtiden och fokusera på det positiva.

6. Generositet. Jobba emot ditt ego. Ju mer vi ger, desto mer får vi. Ju mer vi gläds med andra, desto lyckligare blir vi själva. Var generös mot dig själv med tid, vila och beröm.

7. Tacksamhet. Försök vara tacksam över allt du redan har. Möjligheten att studera och arbeta. Vänner och familj. Luft att andas, vatten att dricka, mark att stå på och en blå himmel att blicka upp emot. Möjlighet att säga ja och frihet att säga nej.

Annons

Fakta

Rickard Söderberg

Ålder: 46 år.

Bor: I Malmö.

Gör: Operasångare, programledare för podden Operahuset i P2, engagerad i frågor som rör mänskliga rättigheter och hbtqia+. Har bland annat medverkat i Sommar i P1, Körslaget, Let’s Dance, Melodifestivalen och SVT-dokumentären”Gatans kör”. Driver Instagramkontot Gaytenor.

Aktuell: Med boken ”Transformation”.

Familj: Maken Anders Söderberg, 49 år.

Annons

Läs mer: Läkare vill lyfta den existentiella hälsan.

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy