Elpriserna i Sydsverige slår i taket. Aldrig tidigare har sommarpriserna på el varit så höga som i år. Och häromdagen noterades ett nytt höstligt toppris.
Energiexperter efterlyser mer lokal elproduktion i Skåne i ett läge när samhället står inför en elektrifiering.
Enligt de stora energibolagen finns en del av lösningen i havsbaserad vindkraft. Vattenfall och Ørsted (tidigare Dong Energy) är två av Nordeuropas största energibolag. Båda vill inom åtta år säkra Skånes elförsörjning med var sin jättelik vindkraftpark.
• Vattenfall vill bygga en vindkraftpark med 30-40 verk på svensk del av Kriegers flak, 30 km söder om Trelleborg. Kapaciteten beräknas bli 640 MW. Det motsvarar elbehovet för en halv miljon hushåll.
Annons
• Ørsted vill bygga ännu större i "Skåne havsvindpark", 22 km söder om Abbekås, en anläggning med flera hundra verk och en maxkapacitet på 1 500 MW. Det motsvarar halva Skånes elförbrukning. En miljökonsekvensbeskrivning har lämnats in till länsstyrelsen.
Annons
Kruxet är att båda bolagen är missnöjda med Sveriges spelregler för havsbaserad vindkraft. Båda efterlyser ett regeringsbeslut som för över kostnaderna för att ansluta havsbaserad vindkraft till stamnätet från energibolagen till Svenska kraftnät – och därmed i förlängningen till svenska elkonsumenter.
– Vi efterlyser tydligare regler för hur nätanslutningen ska finansieras. Det är en förutsättning för att utbyggnaden ska göras, säger Johnny Ståhlberg, projektledare för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.
Peter Obling är Europachef för affärsutveckling inom havsbaserad vindkraft på Ørsted:
– Det är nödvändigt för Sverige att göra det attraktivt för investerare att satsa på havsbaserad vindkraft. En lösning på transmissionsfrågan är ett villkor för oss att fatta ett slutligt investeringbeslut, säger han.
De två energijättarna ställer den svenska regeringen inför ett och samma krav: ändra spelreglerna, annars får Sverige inga stora mängder havsbaserad vindkraft under 2020-talet.
Vattenfall har ytterligare två gigantiska vindkraftssatsningar på gång. Dels en vindkraftpark på totalt 700 MW på Stora Middelgrund, tre mil nordväst om Torekov. Dels vindkraftparken "Kattegatt Syd" några mil längre norrut. Där kan maxeffekten bli 1200 MW.
Också Ørsted har ännu en svensk anläggning på gång. Den ligger utanför Gotland och skulle få en maxeffekt på 1500 MW.
Annons

Vattenfall driver och projekterar ett tiotal stora vindkraftparker i Danmark, England, Skottland, Wales, Nederländerna och Tyskland. Än har det statliga energibolaget ingen lika stor park i Sverige. Bilden är från danska Horns rev. Foto: Thomas Löfqvist.
Annons
Enligt Johnny Ståhlberg har branschen väntat onödigt länge på ett beslut om anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft. Han såg fram mot ett regeringsbeslut i augusti, men det kom aldrig. Det skulle minska energibolagens kostnader för varje vindkraftpark med flera hundra miljoner kronor.
Även Peter Obling väntar på besked. Han beskriver Skåne havsvindpark som "större än någon annan havspark i drift i dag" och ser ett investeringsbeslut som viktigt för Skånes framtidstro.
–Etableringen av en stor vindkraftpark skulle gynna Skåne på många sätt. Det sänker elpriserna. Det drar till sig tiotals miljarder i investeringar. Det skapar hundratals jobb under byggtiden. Det skapar jobb även under 20-30 års operativt skede.
– Dessutom skulle det skapa väldigt många nya industrijobb i Skåne eftersom havsbaserad vindkraft banar väg för framtidsinriktade industriinvesteringar, säger Peter Obling.
Enligt Vattenfall och Ørsted skiljer Sverige ut sig från andra EU-länder kring reglerna för havsbaserad vindkraft. Därför har Sverige hamnat på efterkälken.
• I Danmark och Frankrike inkluderas nätanslutningen i de offentliga auktioner som energibolagen bjuder på.
• I Storbritannien säljer energibolagen av vindkraftparkerna till elnätbolag.
• I Tyskland och Nederländerna betalar stamnätets ägare nätanslutningen.
Enligt EU-kommissionen har Östersjöregionen plats för 90 000 MW havsbaserad vindkraft. Det kan göra Östersjön till centrum för storskaliga, förnybara energilösningar.
Samtidigt har Svenska kraftnät förfrågningar enbart i Sverige om 130 000 MW vindkraft till havs. De flesta av dessa projekt lär inte förverkligas. Som mest kan cirka 20 000 MW ny havsbaserad vindkraft etableras i Sverige.