AnnonsHelsingborgshem

De jobbar varje kväll för hyresgästernas trygghet och trivsel

Varje kväll, året om, är de ute och rör sig i bostadsområdena. Trygghetsjouren är en viktig del i kedjan för skapa trivsel och trygghet.
– Det betyder mycket att bara vara ute och synas. På våra pass noterar vi också olika saker som behöver tas om hand, berättar Tommy, som trygghetsvandrar åt Helsingborgshem.

Klockan 17:00 startar Trygghetsjouren sitt kvällspass hos Helsingborgshem. Exakt hur kvällen utvecklar sig, vet ingen på förhand.

Den här kvällen är det Tommy och Tooraj, som jobbar ihop. De är utrustade med en mobiltelefon som tar emot larm och uppdrag från olika platser i Helsingborgshems bestånd. De gör också spontana besök om tiden medger, oftast då på platser de inte besökt på länge eller där de tror att de kan behövas just den kvällen.

Tooraj och Tommy ute på ett av sina kvällsuppdrag.

Framgångsrikt samarbete

Trygghetsjouren har funnits i tre år och hela tiden i samarbete med Bevakningsgruppen.

Samarbetet kan bara beskrivas som framgångsrikt, menar Lisa Johansson, bosocial samordnare hos Helsingborgshem.

-Allt som trygghetsvandrarna noterar under ett pass rapporterar de in på kvällen. Direkt på morgonen har personalen på våra områdeskontor en rapport att ta hand om. Det kan röra sig om allt från trasiga källarbelysningar till lås som inte fungerar. Det kan också vara ett pågående ärende där vi behöver koppla på ytterligare insatser, säger hon.

Lisa Johansson förklarar att detta är en investering i både hus och hyresgäster och något som fler fastighetsbolag absolut borde ta efter.

-Det handlar om att ta ett helhetsgrepp och få hyresgästerna att känna ansvar för sitt boende. Och de som behöver stöd ska få det, säger hon.

Empatisk läggning är viktigt

Tommy och Tooraj har jobbat för Trygghetsjouren sedan projektet startade och båda har en bakgrund som väktare.

-Det är bra att ha med sig, jag har även jobbat i psyk- och äldrevården. I det här jobbet måste man ha en empatisk läggning och det är viktigt att komma ihåg att vi jobbar förebyggande, säger han.

Tooraj instämmer.

-Jag har jobbat både som väktare men också i butik. Man måste vara van vid att ta folk, säger han.

Arbetskläderna har tydliga avsändare så att alla ska kunna se vilka de är.

Den här kvällen startar med ett larm från Drottninghög. En person hör av sig via journumret och berättar att hon inte vågar gå ner i tvättstugan eftersom belysningen är trasig och dessutom har hon hört konstiga ljud i källartrappan.

-Okej, vi kör och kollar på det, säger Tommy och Tooraj och hoppar in i sin bil.

Några minuter senare är vi framme vid porten och Tommy och Tooraj går tillsammans ner i källaren.

När de kommer upp bekräftar de vad uppringaren sagt.

-Det stämde, belysningen var obefintlig i den långa källargången. Men vi såg ingen obehörig. Hur som helst så rapporterar vi in den trasiga lampan nu så får områdeskontoret ta tag i detta imorgon bitti, säger Tooraj och knappar in uppgifterna i en särskild app som tagits fram för rapportering.

-Just belysning och trygghet hör ihop och är en vanlig sak att ringa om, säger Tommy och berättar om en boende från Ödåkra som hörde av sig en kväll.

-Vi åkte dit och lät hyresgästen visa oss runt på en väldigt mörk parkeringsplats. Några dagar senare sattes det upp lampor. Det lönar sig att ringa.

Påringning blev solskenshistoria

Exakt hur en kväll artar sig beror på många olika faktorer. Vädret är en.

Är det soligt och varmt är det mer fest och hög musik som kan störa, är det kallt och regnigt finns risk att obehöriga söker sig in, förklarar Tooraj.

Men allt är inte alltid vad det verkar.

-Vi fick flera påringningar om en äldre man som störde sina grannar med sin tv och radio. Det visade sig efter ett besök att han helt enkelt hörde väldigt dåligt. Så det installerades en hörselslinga och därefter kom inga fler klagomål. En riktig solskenshistoria, säger Tommy och ler.

Vi har jobbat ihop massor av gånger och kompletterar varandra bra, säger Tooraj om Tommy.

Från Drottninghög åker vi till Lussebäcken för att se att allt är som det ska i en fastighet som tidigare haft problem med obehöriga besökare. Tommy berättar om ett källarförråd som ett tag olovligen hyrdes ut som bostad.

Det verkar lugnt på platsen. Källaren är full med cyklar som sig bör, men några människor syns inte till. Hyresgästernas källarförråd hade tidigare trädörrar men de har bytts ut mot gallervarianter i stål som är betydligt svårare att bryta upp.

Extra tjocka handskar ingår i utrustningen

Rutinmässigt tittar Tooraj bakom en uppställd dörr innan vi lämnar. Där hittar han ett rakblad.

-Det ska inte ligga där, de tar vi hand om. Har du handskarna, Tommy?

Tommy tar fram vad han kallar ”knivhandskarna”, ett par tjocka skinnhandskar som kan hantera vassa föremål, och lägger rakbladet i en vadderad påse.

Samtidigt blippar det till i Toorajs telefon.

-Det är någon som berättar om en störning från en granne.

Hur hanterar ni den typen av ärenden?

–Vi är tydliga med att vi tar inte parti för någon, vi dokumenterar bara klagomålen, det vill säga går in och lyssnar av, säger Tommy.

Husensjö i skymning. Sista uppdraget före kvällsfika-pausen.

In i bilen igen, nu norrut mot Husensjö.

Hur många kilometer blir det i bilen på en kväll?

-Det vet jag inte, det är lättare att se hur många steg vi tar, det är väldigt sällan färre än 15 000 på en kväll, säger Tommy.

På en av gatorna på Husensjö hejar en äldre man glatt på Tooraj – som lika glatt hälsar tillbaka.

-I början trodde de äldre hyresgästerna att vi var vaktmästare och de yngre trodde att vi smygjobbade åt polisen. Nu har de flesta förstått vilken roll vi har och det känns väldigt bra, säger han.

Här kan du läsa mer om hur Trygghetsjouren arbetar.

Fakta

Smarta tips från Trygghetsjouren:

Stäng hiss- och trappdörrar, undvik att de slår igen med en duns.

Ska du ha fest? Tala om det för dina grannar i god tid. Risken för irritation minskar om man är förberedd på en tillfälligt högre ljudnivå.
Tänk på att tv:ns och stereons ljud ska vara inställt på en lagom nivå och tänk på hur du placerar dina högtalare. Ett enkelt sätt att förhindra att ljudet går in till din granne.

Tänk på att trapphusen inte är lekplatser eller uppehållsrum.

Har du hund är det viktigt att du håller den kopplad inom bostadsområdet och att du plockar upp efter den. Lär hunden att vara tyst när den är ensam hemma.

Vill du grilla på din uteplats? Flytta ut grillen så långt som möjligt från huset så att du minimerar risken för att grilloset tränger in i dina grannars lägenheter.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan