Annons

Annons

Annons

Drottninghögsbadet

Nedlagda Drottninghögsbadet återuppstår – vid Drottninghögsbadet

H22-projektet ”The garden” får maka på sig när ett nytt Drottninghögsbad ska blomma upp på den plats där det hela tiden har legat.

Det blev ingen "The garden". Invånarna ville ha sitt bad.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Ett förfallet och glömt bad får nytt liv. Efter att kommunala Helsingborgshem utrett 17 platser för ett friluftsbad som skulle ersätta Drottninghögsbadet så är platsen nu klar.

Det blir på Drottninghögsbadet.

– Tjänstemännen har varit på olika ställen i den nordöstra delen. Det har varit helt förutsättningslöst. På vissa ställen har det inte ens funnits någon detaljplan, säger Helsingborgshems ordförande Lars Hansson (C).

Och efter att ha gått igenom de 17 platserna hamnade man på ruta 1. Hålan på Drottninghög.

– Vi landade i att det får bli på den gamla platsen för där finns en detaljplan och det finns en möjlighet att utöka det lite också, säger Lars Hansson.

Utomhusbadet vid Drottninghög som drevs av Helsingborgshem stängdes under våren 2019 och började förfalla. Istället för att rusta upp den populära samlingsplatsen presenterade staden i maj i år H22-projektet "The garden" tillsammans med Ikea. Platsen skulle bli odling och ett stort växthus resas över den tömda betongbassängen.

Annons

Annons

En lekplats med vatteninslag skulle istället byggas bredvid det gamla badet.

När HD träffade Drottninghögsborna dagen efter beskedet var det tydligt att man ville ha kvar sitt bad.

Plötsligt var badet en politisk fråga igen och en majoritet i kommunfullmäktige gav Helsingborgshem i uppdrag att hitta en plats i områdena Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal. Socialdemokraterna och Miljöpartiet yrkade avslag då de ville att kommunen skulle lösa det i egen regi.

Helsingborgshem jublade inte.

– Jag och styrelsen var överens. Vi är inte emot badet, men vi tyckte inte att det var en fråga för Helsingborgshem, säger Lars Hansson.

"The garden" försvann och uppdraget Helsingborgshem fick var att utreda ett nytt bad som ska stå klart sommaren 2023, med önskemålet "helst lite snabbare".

– Jag har aldrig varit med om en så snabb process för man trodde att det skulle gå att få iland det till H22, men det gick inte. Vi kommer att gå till kommunfullmäktige och säga att det blir klart till badsäsongen 2023, vi vill göra ett bra jobb, säger Lars Hansson.

Samtidigt meddelade Helsingborgs Simsällskap att man redan till H22-sommaren nästa år enkelt hade kunnat ha en anläggning klar. Förslaget var en 50-metersbassäng vid Filborna arena som uppfyllde såväl stadens som föreningens behov. Helsingborghem tittade också på den platsen,

Annons

Annons

– Det var andra parametrar som gjorde att det inte lämpade sig. På Filborna finns redan en badanläggning. Det är Helsingborgshem som får bekosta detta. Vi vet att Helsingborgs simsällskap också har behov, men det var inte uppdraget, säger Lars Hansson.

Det som nu har presenterats är en förstudie och det är Peab som har fått uppdraget. Vad prislappen blir är ännu inte klart.

– Peab kan det här. Vi har ju inte erfarenhet av att bygga bad alls. Vi kan bygga hus, säger Lars Hansson.

Fakta

Drottninghögsbadet

Byggdes av Helsingborgshem 1992.
Besökarantalet steg för varje år. Exempelvis noterades 18 000 besök 2012, 26 944 året där efter. 2018 slogs rekordet med 40 000 badande.
Stängde i början av säsongen 2019, sedan man upptäck en större vattenläcka.
Badet höll även stängt 2020. Badet skulle försvinna till H22 och ersätts med odlingar i ett projekt där staden tillsammans med Ikea.
Vid stängningen hänvisades det till en tidigare dialog med Drottninghögsborna, men många kritiska röster höjdes. Några dagar efter beskedet om nedläggning kom meddelades att Helsingborgshem ska bygga ett nytt bad i nordöstra Helsingborg.


Det nya förslaget omfattar tre bassänger.
25 x 12,5 m – 135 cm djup
10 x 12,5 m – 70 cm djup
Barnbassäng

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan