Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nya Landskrona

Glödhet bostadsmarknad i nya lyxområdet

Just nu finns bara en enda fastighet till salu i havsnära Strandbyn i Norra Borstahusen. Det är ett parhus för tio miljoner kronor, dyrast hittills. Efterfrågan på bostäderna är stor och priserna har skjutit i höjden.

Strandbyn i Norra Borstahusen är fortfarande till viss del en byggarbetsplats. Men området är starkt eftertraktat – särskilt om man letar hus av det mer fashionabla slaget.

Bild: Emil Langvad

Annons

De äldsta husen har bara några år på nacken, och området är fortfarande en byggarbetsplats. Men Norra Borstahusen är redan ett eftertraktat område – inte minst om man letar hus av det mer fashionabla slaget.

Det märks på priserna.

Fastighetsmäklare vi har pratat med bedömer att prisökningen generellt är skyhög i Strandbyn, det vill säga området som omfattar Bröderna Borstes gata, Strandängsgatan, Sandbergsgatan, Strandridaregatan, Havsgatan, Brinkgatan och Skansgatan.

– Eftersom de friköpta villorna såldes med lagfart på endast tomt är det visserligen svårt att ta fram statistik över prisutvecklingen. Men de få fastigheter jag vet som har sålts igen, de har haft en prisökning med cirka 30 procent, säger Pernilla Corsing, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Annons

– Men då ska man veta att det är lyxiga hus med tillval samt havsutsikt eller havsglimt. I mina ögon är det en rimlig prisökning.

Annons

De som var först ute kunde dock göra kap. Pernilla Corsing berättar att billigast var Veidekkes första etapp med gatuhus i Strandbyn 2016.

– Det var svårt att veta var man skulle lägga sig då i början. De allra första Veidekkehusen gick för runt 4,5 miljoner kronor och det visade sig vara för billigt. De sålde slut direkt allihop, under en eftermiddag. Så nästa gång man lade ut parhus i motsvarande storlek, bara något år senare, kostade de runt 5,5 och 6 miljoner.

Den enda fastighet som är till salu just nu ligger på Strandridaregatan och har byggår 2020. Det är en exklusiv bostad i tre våningar på 219 kvadratmeter.

– Det är friköpt men sitter ihop med ett annat hus, så man kan säga att det är ett parhus. Eller ett townhouse, som vi föredrar att kalla det, säger fastighetsmäklare Eleonor Andersson Lööf på Fastighetsbyrån.

Priset: tio miljoner kronor.

– Det finns intressenter. Prislappen är inget bekymmer. För de potentiella köparna handlar det mer om praktiska saker som antalet rum eller tillgången till garage.

Eleonor Andersson Lööf har sålt ett hus i Strandbyn tidigare, det gick för 8,3 miljoner.

Den som är ute efter ett radhus eller parhus i Strandbyn måste vara beredd att betala mellan åtta och tio miljoner kronor, enligt Eleonor Andersson Lööf.

Annons

Annons

– Och det är förvånansvärt många som har de pengarna.

Prisökningen gäller generellt.

Pernilla Corsing på Svensk Fastighetsförmedling håller med.

– Prisskillnaden i kommunen är enorm. Men det är likadant i alla havsnära kommuner och Borstahusen har alltid varit något för sig själv precis som Ålabodarna, Sundvik och delar av Glumslöv.

De allra dyraste husen finns fortfarande på Strandvägen, enligt Pernilla Corsing.

– De ligger på cirka femton miljoner. Men det är mycket större fastigheter.

Även när det gäller bostadsrätterna är andrahandsmarknaden minimal, få släpper sina lägenheter.

– Nyproducerade Brf Strandkorgen har inte haft tillträde än, men allt är redan slutsålt.

Dyraste bostadsrätterna är alltid de högst upp med bäst utsikt och oftast takterrass.

– Min dyraste bostadsrättslägenhet förra året gick för sex miljoner, den var på 95 kvm. Fyra rum och kök. Skulle den sålts idag skulle jag gissa att den hade ökat en halv miljon kronor i pris, säger Pernilla Corsing.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy